Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

«Ιστορίες Ναυτικών»: Ο Συνταξιούχος Ναύκληρος κ. Βελβές Παράσχος μίλάει στο xiakoslaos.gr

Ο «Χιακός Λαός» μίλησε αυτή τη φορά με τονΣυνταξιούχο Ναύκληρο κ. Βελβέ Παράσχο, ο οποίος κατάγεται από τη Χίο. Η ζωή του ξεκίνησε ως οικοδόμος, όμως, τη δεκαετία του ’90 που έπεσε η κρίση της οικοδομής αναγκάστηκε να ταξιδέψει.

«Έτσι μπήκα στη ναυτιλία και κατάλαβα ότι με συμφέρει κιόλας. Η πρώτη εταιρεία που εργάστηκα ήταν η «ΕΥΠΛΟΙΑ», η οποία τότε είχε έξι βαπόρια όπου και δούλεψα και στα έξι», αναφέροντας ότι εργάστηκε κυρίως σε φορτηγά πλοία που μετέφεραν σιτάρια, κάρβουνα.

«Έχω ταξιδέψει σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Η χώρα που ξεχώρισα ήταν η Βραζιλία, ο κόσμος εκεί ήταν ευχάριστος», λέει.

Ο κ. Βέλβε Παράσχος επεσήμανε ότι ο ρόλος του ναύκληρου είναι μεσάζοντας ανάμεσα στον Καπετάνιο και το πλήρωμα. «Ο ναύκληρος με τις εμπειρίες που έχει τοποθετεί το πλήρωμα σε διάφορες δουλειές που μου έχουν αναθέσει και τους ελέγχω», συμπληρώνοντας ότι αν κάποιος δεν μπορεί να κάνει μία δουλεία, τότε την αναλαμβάνει ο ίδιος.

«Οι δυσκολίες είναι να βάλω το κατάλληλο άτομο, στην κατάλληλη δουλειά ώστε να αποδώσει στο μέγιστο. Όταν λείπει ο Γραμματικός πρέπει να βρω ο ίδιος μία δουλειά και να την υλοποιήσω με επιτυχία».

Όσον αφορά την πιο χαρακτηριστική ιστορία που του έχει μείνει στο μυαλό είναι μία ιστορία που του συνέβη σε ένα ταξίδι του στη Νιγηρία. «Είχαμε φορτώσει τσιμέντο από την Κορέα και θα πηγαίναμε Νιγηρία στην κεντροδυτική Αφρική. Επειδή υπήρχε πειρατεία εκεί, περιπλανιόμασταν στο Πέλαγος. Ήρθε η στιγμή να αγκυροβολήσουμε για να ξεφορτώσει το πλοίο. Ήταν μία κόλαση από σκόνη, ζέστη, υγρασία, βροχές. Οι μέρες κυλούσαν δύσκολα. Ένα ξημέρωμα, όμως, μόλις είχα ξυπνήσει  ήρθαν οι νυχτοφύλακες και με ειδοποίησαν να κατέβω γρήγορα κάτω. Κατέβηκα κάτω, υπήρχε ένταση και ζητούσαν βοήθεια. Ήταν τρεις γυναίκες που πήγαν να σηκώσουν κάτι δίχτυα και έπεσαν στην θάλασσα, παρασύροντας του το ρεύμα. Ανοίξαμε τον προβολέα για να δούμε τι συμβαίνει. Τότε έπιασα δύο σωσίβια και τα πέταξα στη θάλασσα, ώστε να κρατηθούν από εκεί. Όλοι μαζί στο πλήρωμα προσπαθούσαμε να τις πιάσουμε, αλλά μόνο τις δύο από τις τρεις καταφέραμε να πιάσουμε. Ωστόσο, ειδοποιηθήκαμε ότι βρέθηκε και η τρίτη κοπέλα και ότι ήταν καλά. Τις πήραμε στο πλοίο, τις βοηθήσαμε και έπειτα φύγανε. Εντύπωση μου έκανε ο κόσμος ο Νιγηριανός, μας έβλεπαν με ένα άλλο μάτι. Εκτίμησαν την βοήθεια που δώσαμε στις γυναίκες».

Advertisement. Scroll to continue reading.

Στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το ναυτικό επάγγελμα ο κ. Βέλβε Παράσχος συμβούλεψε ότι είναι ένα πολύ καλό επάγγελμα με οικονομική άνεση. Βέβαια, έχει και τις δυσκολίες του αφού είσαι μακριά από το σπίτι σου, την οικογένεια σου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μαζί μας αυτή τη φορά έχουμε τον Ανθυποπλοίαρχο Γιάννη Κλειδά, ο οποίος μίλησε στο xiakoslaos.gr για το ξεκίνημά του, καθώς και για όλα αυτά...

ΧΙΟΣ

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Χίου “Παναγία Νεαμονήτισσα” αναζητά εθελοντές εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων (Δασκάλους, Φιλολόγους, Χημικούς, Μαθηματικούς, Φυσικούς, Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών κ.α.) για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου...

ΕΛΛΑΔΑ

Την έναρξη της λειτουργίας της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής (ΚΕΔ) Σάμου στη θέση Ζερβού, εγκαινιάζει σήμερα στις 11:00 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης...

ΧΙΟΣ

Το Συνεργείο της General Service με την πολυετή εμπειρία στον χώρο του Καθαρισμού και με το εξειδικευμένο προσωπικό της , αναλαμβάνει με ένα τηλεφώνημά...