Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

«Ιστορίες Ναυτικών»: Ο Συνταξιούχος Ναύκληρος κ. Βελβές Παράσχος μίλάει στο xiakoslaos.gr

Συνέντευξη Μαρία Μ. Κάργα

 

Ο «Χιακός Λαός» μίλησε αυτή τη φορά με τονΣυνταξιούχο Ναύκληρο κ. Βελβέ Παράσχο, ο οποίος κατάγεται από τη Χίο. Η ζωή του ξεκίνησε ως οικοδόμος, όμως, τη δεκαετία του ’90 που έπεσε η κρίση της οικοδομής αναγκάστηκε να ταξιδέψει.

«Έτσι μπήκα στη ναυτιλία και κατάλαβα ότι με συμφέρει κιόλας. Η πρώτη εταιρεία που εργάστηκα ήταν η «ΕΥΠΛΟΙΑ», η οποία τότε είχε έξι βαπόρια όπου και δούλεψα και στα έξι», αναφέροντας ότι εργάστηκε κυρίως σε φορτηγά πλοία που μετέφεραν σιτάρια, κάρβουνα.

«Έχω ταξιδέψει σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Η χώρα που ξεχώρισα ήταν η Βραζιλία, ο κόσμος εκεί ήταν ευχάριστος», λέει.

Ο κ. Βέλβε Παράσχος επεσήμανε ότι ο ρόλος του ναύκληρου είναι μεσάζοντας ανάμεσα στον Καπετάνιο και το πλήρωμα. «Ο ναύκληρος με τις εμπειρίες που έχει τοποθετεί το πλήρωμα σε διάφορες δουλειές που μου έχουν αναθέσει και τους ελέγχω», συμπληρώνοντας ότι αν κάποιος δεν μπορεί να κάνει μία δουλεία, τότε την αναλαμβάνει ο ίδιος.

«Οι δυσκολίες είναι να βάλω το κατάλληλο άτομο, στην κατάλληλη δουλειά ώστε να αποδώσει στο μέγιστο. Όταν λείπει ο Γραμματικός πρέπει να βρω ο ίδιος μία δουλειά και να την υλοποιήσω με επιτυχία».

Όσον αφορά την πιο χαρακτηριστική ιστορία που του έχει μείνει στο μυαλό είναι μία ιστορία που του συνέβη σε ένα ταξίδι του στη Νιγηρία. «Είχαμε φορτώσει τσιμέντο από την Κορέα και θα πηγαίναμε Νιγηρία στην κεντροδυτική Αφρική. Επειδή υπήρχε πειρατεία εκεί, περιπλανιόμασταν στο Πέλαγος. Ήρθε η στιγμή να αγκυροβολήσουμε για να ξεφορτώσει το πλοίο. Ήταν μία κόλαση από σκόνη, ζέστη, υγρασία, βροχές. Οι μέρες κυλούσαν δύσκολα. Ένα ξημέρωμα, όμως, μόλις είχα ξυπνήσει  ήρθαν οι νυχτοφύλακες και με ειδοποίησαν να κατέβω γρήγορα κάτω. Κατέβηκα κάτω, υπήρχε ένταση και ζητούσαν βοήθεια. Ήταν τρεις γυναίκες που πήγαν να σηκώσουν κάτι δίχτυα και έπεσαν στην θάλασσα, παρασύροντας του το ρεύμα. Ανοίξαμε τον προβολέα για να δούμε τι συμβαίνει. Τότε έπιασα δύο σωσίβια και τα πέταξα στη θάλασσα, ώστε να κρατηθούν από εκεί. Όλοι μαζί στο πλήρωμα προσπαθούσαμε να τις πιάσουμε, αλλά μόνο τις δύο από τις τρεις καταφέραμε να πιάσουμε. Ωστόσο, ειδοποιηθήκαμε ότι βρέθηκε και η τρίτη κοπέλα και ότι ήταν καλά. Τις πήραμε στο πλοίο, τις βοηθήσαμε και έπειτα φύγανε. Εντύπωση μου έκανε ο κόσμος ο Νιγηριανός, μας έβλεπαν με ένα άλλο μάτι. Εκτίμησαν την βοήθεια που δώσαμε στις γυναίκες».

Στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το ναυτικό επάγγελμα ο κ. Βέλβε Παράσχος συμβούλεψε ότι είναι ένα πολύ καλό επάγγελμα με οικονομική άνεση. Βέβαια, έχει και τις δυσκολίες του αφού είσαι μακριά από το σπίτι σου, την οικογένεια σου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΧΙΟΣ

Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου και Δικηγορικός Σύλλογος Χίου συμμετείχαν ενεργά στην κινητοποίηση που έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης 24 Απριλίου 2024, έξω από...

Advertisement