Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Να μην δουλέψει κανένας εργαζόμενος σε συνθήκες Σαχάρας ζητάει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, λόγω της έντονης και υψηλής θερμοκρασίας ζητάει μέτρα προστασίας από τον καύσωνα για όσους δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, αναφέρει να μην υποχρεωθεί κανένας εργαζόμενος να δουλέψει σε συνθήκες Σαχάρας.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου:

«Ο καύσωνας είναι και στο νησί μας με θερμοκρασίες πάνω από 40°C. Ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική ακόμα και για ένα απλό περπάτημα. Οι εργαζόμενοι στις καφετέριες, εστιατόρια, στις πλαζ και στις διανομές καλούνται να δουλεύουν σ’ αυτές τις συνθήκες φορώντας φυσικά και τη μάσκα για να προστατευτούν από την πανδημία.

Οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε στο έλεος των πολύ δύσκολων καιρικών συνθηκών απροστάτευτοι, με τους εργοδότες να συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους και να τις εντατικοποιούν τις ώρες που η θερμοκρασία βρίσκεται στους 40°C. Η κυβέρνηση όπως και με την πανδημία έτσι και με τον καύσωνα δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για να προστατεύσει τη ζωή μας. Συνεχίζει στη λογική που μας συνήθισε όλους αυτούς τους μήνες, ανοίγοντας τον τουρισμό χωρίς κανένα μέτρο με αποτέλεσμα και στο νησί μας να μετρά δεκάδες κρούσματα καθημερινά. Βάζει στη ζυγαριά τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και τις ζωές των νησιών, με το ζύγι πάντα να βαραίνει στα κέρδη, ρισκάροντας την σωματική μας ακεραιότητα.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα πέσει κάτω κάποιος συνάδελφος. Χρειάζεται να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Δεν σταυρώνουμε τα χέρια σε ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, με ευχολόγια για την κατανόηση των εργοδοτών ή με προβλέψεις για το χειρότερο σενάριο, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χίου.

Μέλη του ΔΣ του Σωματείου μας θα βρεθούμε σε τόπους δουλειάς έτσι ώστε να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους. Καλούμε την πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χίου, πέρα από τις διαπιστώσεις και τον χαρτοπόλεμο και να μπει μπροστά έτσι ώστε κανένας συνάδελφος να μη δουλέψει σε συνθήκες καύσωνα πάνω στο μηχανάκι, με τον δίσκο ή το σκεπάρνι στο χέρι κλπ. Να πάρουν μέτρα καλώντας σε παύση εργασιών τις ώρες που η θερμοκρασία βρίσκεται πάνω από τους 38°C.

Συνάδελφοι ,προστατεύουμε τη ζωή μας. «Σπάμε» τα τηλέφωνα με καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές του Δήμου, της Περιφέρειας, στην Επιθεώρηση Υγιεινής και Ασφάλειας, στο Εργατικό Κέντρο Χίου, για όπου μας υποχρεώνουν να δουλέψουμε σε συνθήκες Σαχάρας.

Επικοινωνούμε με το Σωματείο μας στο τηλέφωνο 6978250438, που θα βρίσκεται ήδη στους δρόμους ενημερώνοντας τους εργαζόμενους και κάνοντας παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς για να σταματήσουμε το έγκλημα.

Απαιτούμε:

  • Να απαγορευτεί η εργασία των διανομέων με μηχανάκι μέσα στον καύσωνα.
  • Άμεσα να διενεργηθούν έλεγχοι με ευθύνη του υπουργείου και του ΣΕΠΕ, σχετικά με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων Υγείας και Ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς.
  • Ένταξη των διανομέων, μαγείρων, καμαριέρων στα ΒΑΕ με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και επαναφορά των σερβιτόρων στα Βαρέα.
  • Διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας με ευθύνη των εργοδοτών
  • Να αποζημιωθούν με ολόκληρα τα μεροκάματά τους, όλοι οι εργαζόμενοι στις δυο καφετέριες που έκλεισαν, λόγω προστίμων στις επιχειρήσεις και σε όποιες άλλες γίνει κάτι αντίστοιχο στο μέλλον.
  • Να αποζημιωθούν στο ακέραιο οι εργαζόμενοι που έκλεισε λόγω κρουσμάτων covid-19 η επιχείρηση που δούλευαν, για όσο διάστημα παραμείνει κλειστή. Όλα τα διαγνωστικά τεστ να γίνουν με ευθύνη της επιχείρησης και του κράτους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία του «Full Moon Sleepover», φέτος το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ξενυχτάει την Κυριακή 21 Ιουλίου, στην Πανσέληνο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Τώρα, η ετοιμοπαράδοτη στην ελληνική αγορά έκδοση XLT του δημοφιλούς Ranger που διατίθεται σε δύο τύπους αμαξώματος, με μιάμιση και δύο καμπίνες –Rap Cab...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μετά από διάλειμμα ενός χρόνου, οι Μάνος και Κώστας Στεφανής θα επιστρέψουν στο Ράλλυ Ακρόπολις εκπροσωπώντας την “Traction Rally Team”, αυτή τη φορά με...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Porsche παρουσιάζει τις νέες εκδόσεις του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού SUV. Ενώ η Macan με κίνηση στους πίσω τροχούς επικεντρώνεται κυρίως στην υψηλή αποδοτικότητα...

Advertisement