Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Μεταναστευτικό: Η δικαίωση Μηταράκη και, ποιοι επιδιώκουν την πολιτική ανοιχτών συνόρων

Με την πανδημία, όσο ο εμβολιασμός προχωρά, να αποτελεί ευχή όλων πως θα είναι σύντομα παρελθόν, οι νησιώτες ελπίζουν να αφήσουν πίσω τους τις μαύρες μέρες της τελευταίας 10ετίας, όπου και το προσφυγικό αποτέλεσε βάρος δυσβάσταχτο.

Έτσι είναι, εν πολλοίς σήμερα, μιας και η επιτυχημένη διαχείριση του μεταναστευτικού από την ελληνική κυβέρνηση από το 2019 έχει καταστήσει για τα καλά παρελθόν τις μαύρες μέρες του 2015 και της ντροπής της Μόριας. Οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί έως και κατά 96%, την ώρα που ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά του Βοορείου Αιγαίου ολοένα και μειώνεται.

Ως επιστέγασμα της προσπάθειας αυτής ήρθε και η μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που διαχειρίζονται το μεταναστευτικό ζήτημα αντί της ανά 6μηνο παράτασης που δινόταν μέχρι πρότινος αφήνοντας τους νησιώτες έρμαια των συγκυριών. Πλέον οι κάτοικοι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με το μεταναστευτικό να μην αποτελεί άγος και τις οικονομικές συνθήκες καλύτερες ελπίζουν σε ένα ευοίωνο μέλλον. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν και φαίνεται πως επιδιώκουν να επιβάλλουν τις ιδεολογικές τους εμμονές ως πραγματικότητα που μόνο βήματα πίσω θα κάνει για τις τοπικές κοινωνίες.

Έτσι, φαίνεται ότι ορισμένες πολιτικές ομάδες νοσταλγούν την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, που είχε ακολουθήσει θερμά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Υποστηρικτές του χάους που είχε δημιουργηθεί το 2015, είναι και οι εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση της στη Βουλή, η βουλευτής Μαρία Κομνηνάκα αναπαρήγαγε κατηγορίες ότι «στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

(κι ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε τα σύνορα να φυλάγονται όπως σήμερα, καθώς η χώρα μας είναι δίοδος και προορισμός χιλιάδων ανθρώπων ανά τον κόσμο, δίχως βέβαια να διαθέτουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα και πιστοποιητικά. Η πολιτική αυτή, που υποστηρίζουν οι αριστερές και ακροαριστερές ομάδες, τείνει να ταυτίζεται μάλιστα, και με την πολιτική και τα συμφέροντα της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό και να στείλει στην χώρα μας, χιλιάδες ανθρώπους, βασιζόμενη σε κυκλώματα λαθρεμπορίας ανθρώπων.)

Η κυρία Κομνηνάκα εν ολίγοις αναπαρήγαγε την δυσφημιστική ρητορική ορισμένων, και των Τούρκων, η οποία μέχρι στιγμής δεν αποδεικνύεται, ίσα ίσα μάλιστα. Υπενθυμίζεται μάλιστα το χαρακτηριστικό περιστατικό όπου το ελληνικό Λιμενικό επιχείρησε εντός περιοχής αρμοδιότητας της Τουρκίας για να σώσει μετανάστες από ναυάγιο για το οποίο αδιαφορούσαν οι γείτονες.

Την ίδια πολιτική γραμμή λοιπόν ακολουθούν και οι τοπικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ, οι οποίοι τίθενται ενάντια στη δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών. Πρωτοστάτες σε αυτήν τη γραμμή είναι και στελέχη του ΚΚΕ, όπως ο κ. Σκούφαλος, ο κ. Αμπαζής, ο κ. Μαυρέλος και ο κ. Κούνουπας. Ως μέλη παράλληλα των συντονιστικών επιτροπών, φαίνεται ότι καθορίζουν την κυρία πολιτική τους γραμμή, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τον αμφισβητούμενο χαρακτήρα των επιτροπών.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση, και συγκεκριμένα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δικαιώνεται μιας και έχει διαφανεί πολλάκις πως οι προαναφερθέντες είναι θιασώτες της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων, προσπαθώντας κάποιες φορές να ξεσηκώσουν και τους νησιώτες, με τραγελαφικά συνήθως αποτελέσματα αφού καταφέρνουν να συγκεντρώσουν μερικές δεκάδες άτομα.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Μηταράκης πρόσφατα, «η Ελλάδα δεν θέλει μια πολιτική κλειστών συνόρων. Θέλει μια πολιτική νόμιμης μετανάστευσης- για αυτό και κάθε χρόνο δίνουμε άδειες εργασίας σε χιλιάδες ανθρώπους να έρθουν να δουλέψουν στα χωράφια και σε άλλα μέρη όπου χρειαζόμαστε εργατικά χέρια. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε στους λαθρεμπόρους, στους λαθροδιακινητές να καθορίζουν ποιος θα μπαίνει στη χώρα μας, ειδικά σε μια εποχή που βλέπετε ότι πολλά κράτη όμορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως πρόσφατα η Λευκορωσία εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης, την έννοια του πρόσφυγα».

Όπως αποδεικνύεται τελικά, τόσο η κυρία Κομνηνάκα, όσο και όσοι ανήκουν σε συγκοινωνούντα πολιτικό χώρο, δεν επιθυμούν την οριστική επίλυση του μεταναστευτικού. Αντίθετα, υποστηρίζουν πολιτικές που κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν και ευνοούν τα εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά συμφέροντα της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement