Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Σύλλογος Τριτέκνων Χίου: Ποιο το έργο, οι δράσεις αλλά και οι ανάγκες του

Ο Σύλλογος Τριτέκνων «Παναγία Νεαμονήτισσα» Χίου, ξεκίνησε τη λειτουργία του από το 2012 έως και σήμερα, έχοντας συνολικά 400 εγγεγραμμένες τρίτεκνες οικογένειες, αλλά οικονομικά τακτοποιημένες περίπου 200. Πανελλήνια οι τρίτεκνοι άρχισαν να δραστηριοποιούνται από το 2000 περίπου, όπου ξεκίνησαν και οι διεκδικήσεις για τις πολυμελείς οικογένειες. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων, κ. Αργύρης Γιαμάς, μιλάει στο Xiakoslaos.gr και μας αναφέρει το έργο, τις δράσεις αλλά και τις ανάγκες αυτού του μικρού συλλόγου.

«Στόχοι υπάρχουν πολλοί, ως κυριότερο όμως αναφέρω πάντα την ισότιμη “αναγνώριση αναλογικά” με τους πολύτεκνους», τονίζει ο κ. Γιαμάς εξηγώντας ότι τα όποια προνόμια υπάρχουν για τις πολύτεκνες οικογένειες, τα οποία κατά τη γνώμη του πρέπει να εκσυγχρονιστούν, να ισχύουν και για τις πολυμελείς οικογένειες, δηλαδή τις οικογένειες όπου έχουν περισσότερα των 2 τέκνων.

Συνεχίζει λέγοντας ότι: «Οι τρίτεκνοι είναι οι οικογένειες του +1, από 2 γονείς δημιουργείται ένας επιπλέον Έλληνας φορολογούμενος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό». Για παράδειγμα, στην Ελλάδα τέκνα τρίτεκνης οικογένειας αναγνωρίζονται τα τέκνα αυτής, εφόσον είναι έως 25 ετών. Αφού περάσουν τα 25 τους χρόνια το τέκνο της τρίτεκνης οικογένειας θεωρείται ότι έχει μεγαλώσει όπως ένα παιδί μιας οικογένειας με 1 παιδί, τονίζοντας ότι «Δυστυχώς αυτό ακριβώς νομίζω ότι είναι η βάση για τη λύση όλων μας των προβλημάτων και κανείς πολιτικός δεν το έχει αγγίξει».

Ως σύλλογος στοχεύει, λοιπόν, στις Πανελλήνιες κρατικές διεκδικήσεις. Ωστόσο, τοπικά ασχολούνται με ό,τι μπορεί να βοηθήσει αυτές τις οικογένειες. Καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια, προκειμένου να διευκολύνουν με όποιον τρόπο μπορούν τα μέλη τους, δίνοντάς τους πληροφορίες, διεκδικώντας εκπτώσεις σε δημοτικούς οργανισμούς, αλλά και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γιαμάς λέει: «Διαθέτουμε κοινωνικό φροντιστήριο με περίπου 10 εθελοντές εκπαιδευτικούς και περίπου 30 παιδιά, σε μαθήματα Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, Τούρκικων, Μαθηματικών, Φιλολογικών, Φυσικής και άλλων μαθημάτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επιπλέον, λειτουργούμε ιματιοθήκη σε χώρο που μας έχει προσφερθεί από την Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών. Προσπαθούμε να έχουμε πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και όλα αυτά πάντα σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις», επισημαίνοντας ότι γίνονται και διανομές τροφίμων και υλικών πρώτης ανάγκης στις τρίτεκνες οικογένειες. Αρωγοί αυτής της προσπάθειας είναι οι χορηγίες από διάφορους φορείς, κυρίως ιδιωτικούς και ελάχιστα από κρατικούς. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Χίου, συμπληρώνει, ακόμη, ότι οι διανομές αυτές γίνονται πάντα με εισοδηματικά κριτήρια.

Πέρα από τις παραπάνω δράσεις γίνονται ανά χρονικά διαστήματα και εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπως συναυλίες, επιδείξεις μόδας, ομιλίες κλπ. Ένας σημαντικός λόγος για την ενδυνάμωση του συλλόγου είναι η εγγραφή μίας τρίτεκνης οικογένειας. «Στο άκουσμα κάποιων χιλιάδων οικογενειών (στη Χίο υπάρχουν περίπου 2.500 τρίτεκνες οικογένειες διαφόρων ηλικιών), μπορούμε να πετύχουμε πολλά για το μέλλον μας και κυρίως των παιδιών μας. Ως δευτερεύοντες λόγους, θα αναφέρω τις διάφορες εκπτώσεις που έχουμε πετύχει σε Supermarket και καταστήματα, σε οργανισμούς και φορείς, σε παροχές υπηρεσιών και υλικών», καταλήγει ο κ. Γιαμάς.

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι τα μόνα έσοδά τους είναι οι συνδρομές των μελών τους (16 € ετησίως ανά οικογένεια), και οι δραστηριότητες τους. Δεν αντλούν καμία κρατική ή δημοτική επιχορήγηση. «Έχουμε ανάγκη σε όλους τους τομείς. Από ιδέες, από χέρια βοηθείας, εθελοντισμό, παροχή ειδών πρώτης ανάγκης ή διευκολύνσεων γενικότερα. Κάθε βοήθεια είναι δεκτή αρκεί να είναι καλοπροαίρετη. Θέλουμε να μας υπολογίζουν όλοι στο βαθμό που βοηθάμε εμείς την κοινωνία μας, προσφέροντας Έλληνες για τις επόμενες γενεές», δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πόσο αναγκαία και πολύτιμη είναι η στήριξη γι’ αυτούς, ώστε ο σύλλογος να συνεχίσει να προσφέρει.

 

Tο τρέχον Διοικητικό Συμβούλιο: Γιαμάς Αργύριος (πρόεδρος), Μπρουζάκη Φύκια Θεοδώρα (αντιπρόεδρος), Καρυπιάδου-Φουσφούκα Βασιλική (ταμίας), Γκόγκου Γεωργία (γραμματέας), Σμυρνιούδη Αργυρώ (μέλος), Μακρίδη Μαρία (μέλος).

Διεύθυνση: Ευρετής 4Α στο Βαρβάσι, Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 22710 80711, Facebook: Σύλλογος Τριτέκνων Χίου “Παναγία Νεαμονήτισσα”, Ε-mail: triteknoixiou@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement