Κοινό αίτημα για την ένταξη της Αμανής στο πρόγραμμα “Chios – Amani Pass 2026”.
Κοινό αίτημα προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απηύθυναν οι φορείς της Χίου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ζητώντας την ένταξη της περιοχής της Αμανής στο πρόγραμμα “Chios – Amani Pass 2026”.
Το αίτημα έρχεται ως συνέχεια της εξαγγελίας του προγράμματος “Chios Pass” για το επόμενο έτος και αποσκοπεί στη στήριξη της πληγείσας περιοχής της Αμανής, τόσο σε τουριστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Για την πρωτοβουλία μίλησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, κ. Παντελής Λεγάτος, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για μια δράση με ουσιαστικό κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα.
«Το “Chios – Amani Pass” αποτελεί μια πρωτοβουλία που προσφέρει πραγματική στήριξη στην τοπική κοινωνία της Αμανής», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, οι φορείς ζητούν από το Υπουργείο την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος “Chios Pass 2026” στα γεωγραφικά όρια της Δημοτικής Ενότητας Αμανής. Το πρόγραμμα προβλέπει την παροχή ειδικών κουπονιών (vouchers) που θα επιδοτούν τη διαμονή επισκεπτών σε τοπικά καταλύματα, την εστίαση σε επιχειρήσεις της περιοχής, καθώς και τη στήριξη της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας.
Η εξαργύρωση των vouchers, σύμφωνα με το αίτημα, θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά στις επιχειρήσεις της Αμανής, ώστε το οικονομικό όφελος να επιστρέψει άμεσα στην τοπική κοινωνία.
«Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στην απώλεια εσόδων και ως ένα πρώτο βήμα για τη σταδιακή τουριστική, κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη της περιοχής», υπογράμμισε ο κ. Λεγάτος.
Οι φορείς εκφράζουν την αισιοδοξία ότι το Υπουργείο θα ανταποκριθεί θετικά στο αίτημά τους, αναγνωρίζοντας τη σημασία της Αμανής ως μιας περιοχής με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, αλλά και με ανάγκη για στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης και ανάπτυξης.





















