Ο πρόεδρος Μανώλης Τσικαλάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου – Τελεσίγραφο 10 ημερών για να σωθεί η δημόσια συγκοινωνία του νησιού.
Σε οριακό σημείο βρίσκεται το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Χίου Α.Ε., με τον κίνδυνο πλήρους διακοπής λειτουργίας να είναι πλέον άμεσος και απολύτως ρεαλιστικός. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Μανώλης Τσικαλάς, μιλώντας με αποκαλυπτικό ύφος στα τοπικά μέσα, προειδοποίησε πως αν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες δεν υπάρξει θεσμική ή οικονομική παρέμβαση, τα λεωφορεία της Χίου θα σταματήσουν να κυκλοφορούν.
«Βρισκόμαστε στο χείλος της κατάρρευσης. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τίποτα. Ούτε μισθούς, ούτε πετρέλαια, ούτε τον ΕΦΚΑ. Οι οφειλές μας έχουν φτάσει τις 100.000 ευρώ. Αν δεν βρεθεί λύση τώρα, το ΚΤΕΛ κλείνει», τόνισε ο κ. Τσικαλάς.
Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική: από τα 17 λεωφορεία του στόλου, μόλις 3 είναι σήμερα σε κυκλοφορία, λόγω αδυναμίας συντήρησης και βλαβών που σχετίζονται και με την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου. Η οικονομική ασφυξία έχει οδηγήσει ακόμη και σε καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών των εργαζομένων, ενώ τα ελάχιστα έσοδα αρκούν απλώς για τα βασικά καύσιμα που απαιτούνται για να διατηρηθούν κάποια από τα δρομολόγια.
«Ο κόσμος δεν χρησιμοποιεί πια τα λεωφορεία. Τα δρομολόγια είναι άδεια, κάθε σπίτι έχει δύο και τρία αυτοκίνητα. Η πληρότητα δεν ξεπερνά το 30», σημείωσε ο πρόεδρος, επισημαίνοντας τη σοβαρή μείωση των εσόδων από τη μεταφορά μαθητών.
Στην πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση, η διοίκηση έθεσε όλα τα δεδομένα ενώπιον των μετόχων, ωστόσο οι τελευταίοι δήλωσαν αδυναμία να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση: «Έχουν ήδη βάλει πολλά χρήματα και δεν μπορούν άλλο. Δεν υπάρχουν άλλα αποθέματα. Το ΚΤΕΛ είναι πλέον στα χέρια της Πολιτείας», ξεκαθάρισε ο κ. Τσικαλάς.
Η προθεσμία που έχει τεθεί για τη λήψη αποφάσεων είναι ασφυκτική: δέκα ημέρες. Αν δεν υπάρξει στήριξη από τον Δήμο, την Περιφέρεια ή το κράτος, ακόμη και τα ελάχιστα εναπομείναντα δρομολόγια προς τα χωριά της Χίου θα διακοπούν εντελώς, αφήνοντας ηλικιωμένους, μαθητές και απομακρυσμένες κοινότητες χωρίς καμία πρόσβαση στη μετακίνηση.
«Δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε κρατική αποζημίωση αν δεν κυκλοφορούν τα λεωφορεία. Αν δεν πληρωθούν τα συνεργεία και οι εισφορές, το σύστημα καταρρέει», κατέληξε ο κ. Τσικαλάς, καλώντας τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.





















