Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος Erasmus+ “Eco-Teens: Leading a 4R Revolution for a Sustainable Future” (ECO-LEAD), μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Τουρκία συμμετείχαν σε διακρατική κινητικότητα, που πραγματοποιήθηκε στο Κορδελιό της Σμύρνης από 12 έως 15 Μαΐου 2025 στο σχολείο Adnan Menderes Anadolu Lisesi.
Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω της εφαρμογής των αρχών 4R (Reduce, Recycle, Reuse, Recover) και στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών/-τριών ηλικίας 13-15 ετών, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τη διαπολιτισμική συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών σχολείων.Στην κινητικότητα συμμετείχαν 8 μαθητές και 3 εκπαιδευτικοί από κάθε χώρα (Ελλάδα, Ρουμανία, Τουρκία),.
Δράσεις της κινητικότητας
- Ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάκτησης υλικών και αποβλήτων μέσα από δημιουργικά εργαστήρια. Εργαστήριο παρασκευής ανακυκλωμένου χαρτιού εμπλουτισμένου με σπόρους. Τεχνικές κομπόστ.
- Δημιουργία και ερμηνεία τραγουδιών με παραδοσιακά μουσικά στοιχεία με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
- Κατασκευή καλλιτεχνικών έργων από ανακτημένα υλικά, τα οποία παρουσιάστηκαν σε έκθεση εντός του σχολικού χώρου.
- Εργαστήριο ζωγραφικής σε μπλουζάκια: Οι μαθητές/-τριες αποτύπωσαν με χρώματα τα οικολογικά τους μηνύματα και οραματίστηκαν έναν πιο βιώσιμο κόσμο. ● Παραδοσιακοί τούρκικοι χοροί από τους μαθητές του σχολείου υποδοχής με συμμετοχή όλων των ομάδων, δράση που ενθουσίασε όλους τους συμμετέχοντες. ● Ξενάγηση στην αρχαία Έφεσο, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Μικράς Ασίας.
- Επίσκεψη στο παραδοσιακό χωριό Κιρκιντζέ, γνωστό για τη γραφικότητά του και τη φιλοξενία του.
- Επίσκεψη στο Σπίτι της Παρθένου Μαρίας.
- Ξενάγηση στο Κορδελιό – Karsiyaka
- Απονομή βεβαιώσεων από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Karsiyaka. Αναμενόμενα αποτελέσματα:
- Ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και υιοθέτηση πρακτικών υπεύθυνης κατανάλωσης.
- Απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω της παραγωγής δημιουργικού περιεχομένου.
- Προώθηση της συνεργασίας και της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών.
- Δημιουργία ενός ενεργού δικτύου οικολογικά ευαισθητοποιημένων νέων στην Ευρώπη.
Η συνεργασία μεταξύ των σχολείων των τριών χωρών ήταν άψογη, ζεστή και ανθρώπινη, ενισχύοντας ουσιαστικά τους δεσμούς φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού και παιδαγωγικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των εκπαιδευτικών κοινοτήτων.
Η κινητικότητα αυτή αποτέλεσε κομβικό σταθμό στο πλαίσιο του προγράμματος ECO-LEAD, ενισχύοντας την ενεργή συμμετοχή των μαθητών/-τριών στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη αειφόρων πρακτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
