Sold out οι θέσεις για Χίο – Ανησυχία από τους επαγγελματίες
Τουριστική «έκρηξη» καταγράφεται στη Χίο για το καλοκαίρι του 2025, με τα πρώτα σημάδια να είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά για τον κλάδο. Ήδη από τα μέσα της άνοιξης, η αυξημένη ζήτηση για ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια καταδεικνύει ότι αναμένεται ένα από τα πιο «γεμάτα» καλοκαίρια των τελευταίων ετών για το νησί. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που τους καλοκαιρινούς μήνες προστίθεται και το δρομολόγιο για το λιμάνι των Μεστών.
Η αναβάθμιση των πυλών εισόδων του νησιού, όπως το εκσυγχρονισμένο πλέον κτίριο του Αεροδρομίου, οι εξελίξεις στην πρόοδο του έργου του νέου Τελωνείου, η έναρξη των εργασιών για τη νέα Μαρίνα Χίου, σε συνδυασμό με μία σειρά παρεμβάσεων για την τουριστική τόνωση του νησιού, όπως η Visa Express, οι επιδοτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό και το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους, πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Κυβέρνηση, έχουν πλέον οδηγήσει σε αυτή την τουριστική «έκρηξη», με τους επισκέπτες να σπεύδουν να κλείσουν ήδη από το Πάσχα τα εισιτήρια των καλοκαιρινών τους διακοπών. Μάλιστα, ήδη από τις 2 Μαΐου έχει ξεκινήσει παράλληλα και η υποβολή αιτήσεων και για τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες (τ. ΟΑΕΕ) από τη ΔΥΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος του Κοινωνικού Τουρισμού, με καταληκτική ημερομηνία την Κυριακή 11/05/2025 και ώρα 23:59.
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τον πρόεδρο της Ένωσης Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Τουριστικών Επιχειρήσεων Χίου, κ. Γιώργο Μυλωνάδη, η πληρότητα των πλοίων για τον Αύγουστο είναι ήδη σε οριακό σημείο, με τις καμπίνες να έχουν εξαντληθεί εδώ και εβδομάδες. Συγκεκριμένα στην επιστολή του αναφέρει ότι «πολλοί πελάτες που θέλουν να επισκεφθούν την Χίο την περίοδο του Αυγούστου δεν μπορούν να βρουν ήδη από τώρα καμπίνα».
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Προέδρου Ε.Ε.Δ.Δ & Τ.Ε.Κ Χίου:
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι τα μέλη μας αναφέρουν ότι πολλοί πελάτες που θέλουν να επισκεφθούν την Χίο την περίοδο του Αυγούστου δεν μπορούν να βρουν ήδη από τώρα καμπίνα. Πολλοί από αυτούς τους επιβάτες ανήκουν στην τρίτη ηλικία ή είναι άτομα με ειδικές ανάγκες που θέλουν περισσότερη άνεση, καθώς το ταξίδι είναι νυκτερινό και έχει διάρκεια περισσότερο από 8 ώρες.
Καθώς τα πλοία συνεχίζουν προς Μυτιλήνη, το οποίο ταξίδι έχει επιπλέον διάρκεια 3 ωρών, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τους επιβάτες που συνεχίζουν το ταξίδι τους.
Αργότερα χρονικά καθώς μπαίνουμε μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες εξαντλούνται και οι υπόλοιπες θέσεις αλλά η ζήτηση είναι αρκετά μεγαλύτερη με αποτέλεσμα πολύς κόσμος που θέλει να επισκεφθεί τα 2 νησιά να ακυρώνει τα σχέδια του με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για τις τοπικές οικονομίες.
Γνωρίζουμε ότι τα περιθώρια αλλαγών είναι περιορισμένα ωστόσο είναι ένα θέμα που απασχολεί κάθε χρόνο τους επαγγελματίες του τουρισμού και μέσω της επιστολής μας θέλουμε να σας γίνει γνωστή η συγκεκριμένη κατάσταση ώστε να προσπαθήσετε να υπάρξει κάποια βελτίωση.
Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ.
Γιώργος Μυλωνάδης
Πρόεδρος Ε.Ε.Δ.Δ & Τ.Ε.Κ Χίου
