Κοινή ανακοίνωση Φορέων και Συλλόγων για τις πύλες εισόδου της Χίου
Η Χίος, παρά το ότι είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το δέκατο της Μεσογείου, δυστυχώς υστερεί δραματικά κατά γενική ομολογία στις πύλες εισόδου της. Η δυσκολία πρόσβασης, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος δημιουργεί άνισες συνθήκες, συγκρινόμενες με άλλες περιοχές της χώρας. Οι οικονομικές επιπτώσεις μεταφέρονται στον κάθε Χιώτη που επιλέγει να μετακινηθεί από και προς το νησί και έχει σοβαρές παρενέργειες στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται άμεσα και έμμεσα με τον τουρισμό , τις μεταφορές, το εμπόριο κλπ. Το κριτήριο βάρους της προσβασιμότητας & συνδεσιμότητας στην αξιολόγηση σε ένα προορισμό μετράει κατά 35% (στοιχεία ΙΝΣΕΤΕ – Ελληνικός Τουρισμός 2030 ) ανεξαρτήτως του τουριστικού μοντέλου ανάπτυξης που θα επιλεγεί για έναν τόπο.
Η βελτίωση των υποδομών είναι λοιπόν προς όφελος πρώτιστα για τον κάθε κάτοικο αυτού του νησιού. Βοηθάει παράλληλα στην βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την διατήρηση και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η μέχρι τώρα πορεία των δημόσιων έργων μας οδηγεί σε προβληματισμό και οι όποιες νέες προτάσεις τεθούν θα πρέπει να είναι ρεαλιστικά πραγματοποιήσιμες.
Η σειρά αναφοράς για τις πύλες εισόδου και η τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί γίνεται βάσει των έργων βελτίωσης που έχουν δρομολογηθεί, δημοπρατηθεί κλπ.
* Α Ε Ρ Ο Δ Ρ Ο Μ Ι Ο Χ Ι Ο Υ
* Κτηριακές Εγκαταστάσεις : ολοκληρώνεται τον Απρίλιο η αίθουσα αφίξεων και έτσι ουσιαστικά ολοκληρώνονται οι κύριες κτηριακές εργασίες που προβλεπόταν να γίνουν στην παρούσα φάση της επέκτασης.
* Διάδρομος προσαπογείωσης : Το έργο δημοπρατήθηκε τον Ιούνιο του 2021 και υπεγράφη στις 21.12.2021 με αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 32 μήνες, δηλαδή μέχρι τον Αύγουστο του 2024. Κατόπιν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έδωσε παράταση συνολικά 28 μηνών για τις 29.12.2026. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί μόνο το 1/3 (ίσως και λιγότερο) των εργασιών και όλα δείχνουν, από την μη πρόοδο των εργασιών ότι δεν θα είναι έτοιμο, ούτε μετά από την παράταση που δόθηκε. Ίσως το πιο σημαντικό έργο πνοής για τη Χίο, ένα έργο που έχει ξεκινήσει από το 1981, κινδυνεύει να μείνει ατελείωτο ακόμα και μετά την πάροδο 45 ετών! Να σημειωθεί επίσης ότι εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ πιθανότατα με αφορμή την ποιότητα των αδρανών υλικών που χρησιμοποιούνται στο έργο με άμεσο κίνδυνο το πολύχρονο πάγωμα των εργασιών. Την ίδια στιγμή το νέο αεροδρόμιο Κρήτης στο Καστέλι, ένα έργο της τάξης των 600 εκατ ευρώ (30φορές μεγαλυτέρου προϋπολογισμού), που ξεκίνησε σχεδόν την ίδια χρονική περίοδο με αυτό της Χίου ολοκληρώνεται αποδεικνύοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περιοχές διαφορετικών ταχυτήτων.
* Χώροι στάθμευσης – Απαλλοτριώσεις ιδιωτικών χώρων : Δεν υπάρχει συγκεκριμένο άμεσο πλάνο για χώρο στάθμευσης οχημάτων αλλά και επίγειας μετεπιβίβασης. Σήμερα εκατοντάδες οχήματα παρκάρουν σε εντελώς ακατάλληλα σημεία και αρκετά μακριά από τον χώρο αφίξεων – αποβιβάσεων. Παράλληλα ενώ οι απαλλοτριώσεις των ιδιωτικών χώρων έχουν ολοκληρωθεί απομένουν τα “ψιλά γράμματα” και είναι άγνωστο τελικά πότε οι απαλλοτριωμένοι χώροι θα ενσωματωθούν λειτουργικά με τους υπόλοιπους χώρους του αεροδρομίου Χίου. Για τις απαλλοτριώσεις προς Νότο προβλέπεται δημιουργία χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, ενώ για αυτές που βρίσκονται πλησίον της εισόδου των κτηριακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου η απόδοσή τους στο ελληνικό δημόσιο θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση ανθρώπων και οχημάτων και στην ομαλή – ασφαλή διέλευση της οδού κατά την πρόσβαση προς το κτίριο αφίξεων – αναχωρήσεων.
* Λ Ι Μ Ε Ν Α Σ Χ Ι Ο Υ
* Τελωνείο και νέες εγκαταστάσεις : Σε φάση δημοπράτησης για τα κτίρια αφίξεων και αναχωρήσεων. Η ολοκλήρωση του έργου θα γίνει από την Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του Στρατού. Να τονιστεί ότι επιλέχτηκε ο Στρατός ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα το έργο και αν μη τι άλλο η πολύχρονη καθυστέρησή του δημιουργεί απογοήτευση.
* Χωροθέτηση Λιμένα : από το 2005 γίνονται προτάσεις- μελέτες και ακόμα δεν υπάρχει κατάληξη. Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι από το 1900 οπότε και ολοκληρώθηκε ο λιμένας Χίου παραμένει ο ίδιος μέχρι σήμερα παρά τις αυξημένες ανάγκες της ναυσιπλοΐας. Ο χώρος της Ιχθυόσκαλας πιθανά θα μπορούσε να βοηθήσει την όλη κατάσταση, με χαμηλότερο κόστος και συντομότερο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Χαρακτηριστικό όμως της αδράνειας που γενικά υπάρχει, είναι ότι το κτίριο της που έχει ολοκληρωθεί από το 2000, δεν έχει επίσημα παραληφθεί !
*Λ Ι Μ Ε Ν Α Σ Μ Ε Σ Τ Ω Ν
* Κτηριακές Εγκαταστάσεις: δεν υπάρχει κάποιο κατατεθειμένο σχέδιο ή μελέτη. Ο λιμένας Μεστών θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά και να έχει καθοριστικό ρόλο εξαιτίας των πεπερασμένων δυνατοτήτων του λιμανιού της Πόλης της Χίου.
**********************************************************
Να σημειωθεί ότι όλα τα έργα τωρινά ή μελλοντικά χρειάζονται αδρανή υλικά, από τα πιο μικρά ιδιωτικά έργα μέχρι τα πιο μεγάλα και σύνθετα, κυρίως όπως είναι τα δημόσια που δημιουργούν προστιθέμενη αξία στο κοινωνικό σύνολο. Το ερώτημα είναι πως θα υλοποιηθούν όλα αυτά όταν υπάρχει ανυπαρξία πρόβλεψης εξόρυξης αδρανών υλικών ;
Κλείνοντας βλέπουμε ότι οι εμφανείς διαχρονικές παθογένειες μεταφέρονται ανά τετραετία από Δημοτικές , Περιφερειακές και Κυβερνητικές αρχές στις επόμενες. Η προσπάθεια και η συστράτευση των επαγγελματικών φορέων – συλλόγων γίνεται ώστε να αποκτήσει επιτέλους το νησί της Χίου σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές.
οι υπογράφοντες φορείς – σύλλογοι
- Ιδιωτικός Φορέας Τουρισμού Χίου
- Σύλλογος ξενοδόχων Χίου
- Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χίου
- Σύλλογος Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος
- Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων Χίου
- Σύλλογος Επαγγελματιών Καρφά – Αγ. Ερμιόνης – Μέγα Λιμνιώνα
