Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Μηταράκης για Αεροδρόμιο, Τελωνείο και Υδατοδρόμια και στήριξη τουριστικής ανάπτυξης: Σαφής πρόοδος, η πρόοδος απαιτεί πιο αποτελεσματική συνεργασία όλων

Σύσκεψη με τους φορείς της Χίου πραγματοποίησε σήμερα το πρωί, ο βουλευτής ΝΔ Χίου, κ. Νότης Μηταράκης. 

Ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε τους φορείς για την πορεία των έργων, και ειδικότερα για το έργο του κτιρίου και του εργοταξίου του Αεροδρομίου, το Τελωνείο της Χίου, τα υδατοδρόμια καθώς και για τις τουριστικές ενισχύσεις που επιτεύχθηκαν έπειτα από αιτήματα των φορέων τουρισμού του νησιού. 

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με το κτίριο του Αεροδρομίου, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως στις 2 Ιουλίου έχει ορισθεί να γίνει Διοικητική Παραλαβή από κλιμάκιο της Υ.Π.Α. του κτηρίου αναχωρήσεων, και έπειτα από τις διορθώσεις τυχόν παρατηρήσεων της επιτροπής παρακολούθησης, θα δοθεί προς χρήση. 

Παράλληλα, επεσήμανε πως έχει γίνει εκπαίδευση του προσωπικού στα νέα συστήματα και πλέον βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης του τηλεφωνικού κέντρου, λειτουργεί ο κλιματισμός και εκκρεμεί μόνο ο καθαρισμός του χώρου, ενώ έως το φθινόπωρο θα έχει εγκατασταθεί και το XRay Scanner. 

Ως προς το εργοτάξιο του διαδρόμου, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι το σημαντικότερο ζήτημα για την ολοκλήρωση του διαδρόμου λύθηκε, καθώς ήδη μεταφέρονται τα υλικά από τον αδειοδοτημένο θάλαμο και εντός των επόμενων ημερών θα ενταθούν οι ρυθμοί των εργασιών. 

Επίσης, εντός του Ιουλίου ολοκληρώνονται οι εργασίες σκυροδέτησης στο κτίριο του υποσταθμού, ο οποίος θα ολοκληρωθεί αρχές του φθινοπώρου. 

Ωστόσο, σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Ταχιάου, οπότε και ορίσθηκε εκπρόσωπος της Υ.Π.Α για τη Διοικητική Παραλαβή  προς χρήση  α) των αγωγών στη οδό Χρήστου και β) της έκτασης που περιλαμβάνει τμήμα του τοιχίου περίφραξης και τμήμα του μεταβατικού επιχώματος, αναμένονται από το Δήμο και την Περιφέρεια να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες. 

Σχετικά με το Τελωνείο, εκδόθηκε η οικοδομική άδεια. Υπενθυμίζεται ότι το έργο αυτό αποτελεί χρηματοδότηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ύψους 3.000.000 ευρώ και θα εκτελεστεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπό το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου. 

Αναφορικά με τα Υδατοδρόμια ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε τους φορείς ότι έχει βγει η άδεια ίδρυσης για Χίο και Ψαρά και αναμένεται η υπογραφή της  σχετικής ΚΥΑ για τις Οινούσσες, ενώ θα ξεκινήσουν εντός του επόμενου διαστήματος και οι κατασκευαστικές εργασίες από την Hellenic Seaplanes. 

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη της Χίου. 

Πρώτον την μεγάλη επιτυχία της visa express (με πάνω από 27 χιλιάδες μέχρι σήμερα εκ των οποίων πάνω από 1 στους 5 χρησιμοποίησαν το νέο ευνοϊκό καθεστώς) η οποία συμβάλει στην αύξηση των αφίξεων στην Χίο, σε 12μηνη βάση. Με μεγαλύτερη συμβολή ανά άφιξη στην τοπική οικονομία, σε σχέση με τις εποχικές πτήσεις charter. 

Δεύτερον, στην διατήρηση στον κοινωνικό τουρισμό των 10 διανυκτερεύσεων, χωρίς ιδιωτική συμμετοχή αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για την τόνωση του τουρισμού στη Χίο 

Τρίτον, στην αφύπνιση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μέσα και από την ολοκλήρωση των αναπτυξιακών έργων στις πύλες εισόδου του νησιού και τη δημιουργία ενός πλέον ελκυστικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα των ιδιωτικών επενδύσεων στο νησί, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο πεντάστερο ξενοδοχείο, τη μαρίνα, το Ξενία, και τα Κεραμεία.

Υπενθύμισε τα σημαντικά βήματα που έγινα την πρώτη τετραετία ΝΔ, με την διατήρηση του νησιωτικού ΦΠΑ, την χρηματοδότηση της τουριστικής προβολής όπου υλοποιήθηκε πρόγραμμα 400 χιλιάδων ευρώ για το 2021-2022 (καμπάνια Greek 4 You) (δυστυχώς δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα των επιπλέον 500 χιλιάδων που έχει ήδη καταβληθεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης) και ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός. 

Εκκρεμεί η συζήτηση για την μακροχρόνια αντιμετώπιση ζητημάτων ύδρευσης (ποσότητα και ποιότητα) αλλά και του τουριστικού οράματος για τα νησιά μας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία του «Full Moon Sleepover», φέτος το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ξενυχτάει την Κυριακή 21 Ιουλίου, στην Πανσέληνο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Porsche παρουσιάζει τις νέες εκδόσεις του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού SUV. Ενώ η Macan με κίνηση στους πίσω τροχούς επικεντρώνεται κυρίως στην υψηλή αποδοτικότητα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Τώρα, η ετοιμοπαράδοτη στην ελληνική αγορά έκδοση XLT του δημοφιλούς Ranger που διατίθεται σε δύο τύπους αμαξώματος, με μιάμιση και δύο καμπίνες –Rap Cab...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Φεστιβάλ Τεχνών και Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής Φοινικίου διεξάγεται στον παραδοσιακό οικισμό Φοινίκι Φιλιατών Θεσπρωτίας. Πρόκειται για έναν νέο θεσμό πολιτισμού, που διοργανώνεται από...

Advertisement