Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Ο «Ανήφορος» του Πιτυούς και ο επισκέψιμός του Πύργος

Ανακοίνωση Κοινσεπ Πιτυός Προορισμός

Αλλάζουν πολλά στο Πιτυός και το εισπράττουμε όλοι. Πέντε χρόνια πριν το αίτημα να καταστεί επισκέψιμο το κορυφαίο μνημείο του, ο υποβλητικός πύργος του, κατέληγε στα αζήτητα των αρχαιολογικών υπηρεσιών. «Ο χώρος δεν έχει επισκεψιμότητα», εισπράτταμε ως απάντηση.

Έκτοτε μεσολάβησαν και άλλαξαν πολλά. Το Πιτυός σήμερα είναι ένας από τους, δυστυχώς, λιγοστούς θετικά «δαχτυλοδεικτούμενους» οικισμούς του νησιού μας. Με αυξημένη κάθε χρόνο επιχειρηματικότητα, με έναν ιδιαίτερο σχεδιασμό από την Κοινωνική του Συνεταιριστική Επιχείρηση, με μια θετική αύρα άμιλλας και συνεργατικότητας ανάμεσα σε όλους του τους φορείς. Αιρετοί εκπρόσωποι του, δυναμικός Πολιτιστικός Σύλλογος, Αδελφάτα, κάτοικοι συζητούν διαρκώς, κάποιες φορές διαφωνούν, τις περισσότερες σμίγουν, μα ξέρουν ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός για το Πιτυός, τον σεβόμαστε και τον προστατεύουμε.

Το κλίμα αυτό αυτονόητα επηρεάζει και τις αποφάσεις της διοίκησης. Το αίτημα για βελτίωση της οδικής πρόσβασης στο χωριό από ανατολικά, υλοποιείται ήδη από την Περιφέρεια, με διαπλάτυνση του δρόμου, προστατευτικές μπάρες και σύντομα αντικατάσταση της ασφάλτου.

Χθες η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου ανακοίνωσε την από 10 Απριλίου δυνατότητα επίσκεψης στον πύργο του Πιτυούς, μια πάγια και δίκαιη διεκδίκηση της τοπικής μας κοινωνίας. Πρόφτασε, έτσι, την πρόθεση του Δήμου Χίου να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση με τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης. Μια μεγάλη κατάκτηση! Και το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζει τον «ανήφορο» του Πιτυούς πλέον. Μια ανηφορική διαδρομή με ιδρώτα αλλά σταδιακά και θέα ικανοποίησης.

Η δυνατότητα επίσκεψης στον πύργο δεν ταιριάζει απόλυτα με τους βιορυθμούς των επισκεπτών του Πιτυούς. Ένα διαφορετικό και πιο ευέλικτο ωράριο λειτουργίας θα ήταν σαφώς αποδοτικότερο και για την ίδια την πράξη. Δύσκολα επισκέπτης θα βρεθεί στο Πιτυός νωρίτερα από τις 11.00, αλλά ας ελπίσουμε πως τούτο κάποια στιγμή θα το αντιληφθεί η διοίκηση και θα πάψει να ρίχνει σε έναν άχρηστο κουβά πολύτιμες εργατοώρες των αρχαιοφυλάκων.

Ως «Πιτυός Προορισμός» χαιρετίζουμε την ανακοίνωση ο πύργος του Πιτυούς να προστεθεί στον επισκέψιμο πλούτο του τόπου μας και στοχεύουμε να στηρίξουμε την πρωτοβουλία με επιπλέον τρόπους.

Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα περιηγήσεων στο Πιτυός, με σεργιάνι σε όλα του τα αξιοθέατα και αναφορές σε όλη την ιστορική διαδρομή του. Θα καταθέσουμε εγκαίρως, επίσης, προτάσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων στο μνημείο, ακόμα και εικαστικών εκθέσεων, όπως συμβαίνει με άλλα μνημεία του νησιού. Ελπίζουμε στην θετική ανταπόκριση και συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Ευρύτερα, θα στηρίξουμε με τις όποιες δυνάμεις μας, την ενίσχυση της επισκεψιμότητας του πύργου μας, με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας μας. Ο «ανήφορος» του Πιτυούς συνεχίζεται. Με κάματο αλλά και με τη γλυκιά ικανοποίηση πως όλο και κάτι αφήνει πίσω του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Ν. Παληός Η 1η Μάη  κατοχυρώθηκε ως απεργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, στον...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

Advertisement