Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Χίου στον κ. Ταχιάο – «Απαίτησή μας, το Δικαστικό Μέγαρο να ολοκληρωθεί»

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου.

Αναλυτικά η επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου:

Αξιότιμε Υπουργέ Υποδομών & Μεταφορών,

Κε Ταχιάο,

Σας καλωσορίζουμε στο νησί μας και θέλουμε να σας εκθέσουμε τις απόψεις του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου.

Όπως ήδη θα ξέρετε, το θέμα του νέου Δικαστικού Μεγάρου απασχολεί  σχεδόν μια 50/ετία το σύλλογό μας και την τοπική κοινωνία.

Εν συνόψει κατόπιν πολλών ενεργειών, από των ετών 2005 εφ εξής αρχικά μας παραχωρήθηκε έκταση εκ του στρατοπέδου «Γκιάλα» με συναίνεση του αρμοδίου Υπουργείου Αμύνης.

Στη συνέχεια χρειάστηκε να παρακαμφθούν τα κωλύματα της αρχαιολογικής Υπηρεσίας ώστε συμπράττοντος του Υπουργείου Δικαιοσύνης να χορηγηθούν οι σχετικές αδειοδοτήσεις και να εκκινήσει  η θεμελίωση.

Δυστυχώς το έργο- όπως είναι οι άτυποι κανόνες της τύχης των δημοσίων έργων- εγκαταλείφτηκε ως εργοτάξιο που παρέπαιε στις καιρικές συνθήκες και στους ανέμους.

Τα έτη 2013-14 έγινε επι υπουργίας Δικαιοσύνης του κ. Χ. Αθανασίου, προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης  του έργου.

Ωστόσο,  ουδέποτε υλοποιήθηκαν μιας και οι συμπληγάδες των μνημονίων και των κυβερνήσεων που ακολούθησαν αποτελμάτωσαν κάθε επίμονη προσπάθεια του συλλόγου μας.

Το έτος 2019 ο τότε υπουργός Μετανάστευσης  άκουσε, κατενόησε και συνέδραμε ουσιαστικά τις προσπάθειές μας, για συνέχιση του έργου.

Μεταξύ άλλων, έπρεπε να επιδιορθωθούν οι «αστοχίες»  που είχαν προκύψει στον σκελετό του κτιρίου,  λόγω της εγκατάλειψής του και των καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με ελλιπές στην σύνθεσή του σκυρόδεμα, γεγονός που μας προκαλεί εύλογη ανησυχία σε σχέση με την ασφάλεια του κτηρίου.

Έπρεπε επίσης να καταγγελθεί η υφιστάμενη κατόπιν δημοπράτησης  συνεργασία με την ως τότε εργολαβική εταιρεία, και να εμφιλοχωρήσουν επιτυχώς οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές  διενέργειες των αρμοδίων Υπουργείων και Υπηρεσιών.

ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ, το έργο επαναδημοπρατήθηκε και καταρτίστηκε η σύμβαση με τον νέο εργολάβο κο Χούσο και με όρο περαίωσης  και παράδοσης του έργου- με το κλειδί – όπως λέγεται, το αργότερο  τον Φεβρουάριο έτους 2023, κατόπιν μάλιστα καθυστερήσεων  που προηγήθηκαν.

Εν συνεχεία, ο εργολάβος υπέβαλε αίτημα επιμήκυνσης  του χρόνου, με το αίτημά  του να ικανοποιείται κυβερνητικά (αρμοδίως),  και να ορίζεται η παράδοσή του σύμφωνα και με δηλώσεις του κ. Μηταράκη στα ΜΜΕ, τον Φλεβάρη του 2024 .

Μάλιστα εν ήδη «χαριτολογήματος» καλείτο και ο Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών να είναι έτοιμος για τον σχετικό Αγιασμό και τα « θυρανοίξια» .

ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ, κε υφυπουργέ, θεωρούμε και πρεσβεύουμε ως δικηγόροι εργαζόμενοι πολίτες του ακριτικού μας νησιού, που τόσο πολύ το επιβάρυνε το «μεταναστευτικό», ότι ΤΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ ΠΕΡΙΣΕΨΑΝ ΠΙΑ!

Είναι απαίτηση του συλλόγου μας και της Χιακής κοινωνίας  επιτέλους, το Δικαστικό Μέγαρο να ολοκληρωθεί, πολύ περισσότερο που, ένεκα του συζητούμενου ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ που κυοφορεί  ανακατατάξεις στη δικαιοσύνη, απαιτούνται για τη διατήρηση των υφιστάμενων Πρωτοδικείων στην περιφέρεια, η ύπαρξη κτιριακών υποδομών, κατά το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι από το 2005 που έγινε η παραχώρηση της έκτασης για την εγκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου στη Χίο, σήμερα, σχεδόν 20 χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έχουμε Δικαστικό Μέγαρο, αλλά στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη της χώρας χρειάστηκε να επισημάνουμε αρμοδίως την ανάγκη διατήρησης του Πρωτοδικείου μας και της μη περαιτέρω υποβάθμισης του επιπέδου παροχής υπηρεσιών στον τομέα της δικαιοσύνης στη Χίο. 

Αντιλαμβάνεστε, ότι η ολοκλήρωση του νέου Δικαστικού Μεγάρου είναι επιτακτική ανάγκη, ώστε να διατηρηθεί απρόσκοπτα το κεντρικό Πρωτοδικείο Χίου με την μεταβατική έδρα του Εφ. Βορ. Αιγαίου που εδρεύει στη Μυτιλήνη.

Κε Υφυπουργέ,

Παρακαλούμε και αιτούμεθα τα νόμιμα, ώστε το νέο Δικ. Μέγαρο να είναι παραδοτέο έως 1-10-2024, οπότε και ο νέος δικαστικός  χάρτης θα είναι ορατός στην πράξη και τις συνέπειές του.

Παρακαλούμε και αιτούμεθα για τις δικές Σας άμεσες ενέργειες.

Με εκτίμηση
Η Πρόεδρος/ Το ΔΣ του Δικ. Συλ. Χίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

Advertisement