Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Συνέντευξη με τον συγγραφέα-γιατρό Γιάννη Γλύκα

Της Ευγενίας Γάλλου

 

Συνομιλώντας με τον συγγραφέα και ιατρό Γιάννη Γλύκα με αφορμή την έκδοση του πρώτου του ιστορικού μυθιστορήματος «Σκόνη στον Χρόνο» που  κυκλοφόρησε πρόσφατα (3/2024) από τις εκδόσεις «Πνοή».

Στην στήλη των «Βιβλιο-προτάσεων» θα φιλοξενήσουμε τον συμπατριώτη μας γιατρό Γιάννη Γλύκα με αφορμή την επικείμενη παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματός του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Χίο, καθώς στο νησί μας διαδραματίζεται μέρος της ιστορίας του βιβλίου του.

Να ενημερώσουμε τους αναγνώστες του «Χιακού Λαού» πως  η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 23 Μαρτίου στις 18.00 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η Αριάδνη, κόρη αριστοκρατικής οικογένειας της Ελληνικής Παροικίας της Οδησσού, ενηλικιώνεται απότομα μέσα στη δίνη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και της Οκτωβριανής Επανάστασης. Η οικογένειά της καταστρέφεται οικονομικά και καταλήγει στη Χίο, όπου κάνει μια νέα αρχή. 

Την ίδια στιγμή ο Δημήτρης, με καταγωγή από τη Χίο, πολεμάει για την Ελλάδα που σπαράσσεται από το μένος του Μεγάλου Πολέμου και του Εθνικού Διχασμού. Γνωρίζει την αγάπη στο όμορφο πρόσωπο της Αμαλίας, μιας Αγγλίδας νοσοκόμας του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού που τον ερωτεύεται παράφορα. Οι δύο νέοι βρίσκουν τον έρωτα ενάντια στη σκληρή πραγματικότητα.

Από την Οδησσό και τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Χίο και τη Σμύρνη, οι ζωές των δύο γυναικών θα διαγράψουν την τροχιά τους γύρω από τον Δημήτρη, επικίνδυνα κοντά η μία στην άλλη, επικίνδυνα κοντά στη ζώνη του πυρός.

Ένα μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη στην ταραγμένη χαραυγή του εικοστού αιώνα, τότε που οι άνθρωποι και οι ιδέες έλαμψαν για λίγο, πριν γίνουν σκόνη στον χρόνο.

Βιογραφικό συγγραφέα:

Ο Γιάννης Γλύκας γεννήθηκε στη Χίο το 1988. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας και εξειδικεύτηκε στην Ουρολογία, στο Γ. Ν. Αθηνών, «Γ. Γεννηματάς». Παράλληλα με την ειδικότητα εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τα έτη 2021-2022 μετεκπαιδεύτηκε στην Ιταλία ως υπότροφος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. Σήμερα εργάζεται ως Ιδιώτης Ουρολόγος. Η «Σκόνη στον χρόνο» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πνοή».

Ας τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα μέσα από μια μικρή συνέντευξη που πολύ ευγενικά μάς παραχώρησε:

-Πότε και πώς ξεκίνησε το ταξίδι σας στον κόσμο της λογοτεχνίας; Τι συνιστά για εσάς η συγγραφή;

Το ταξίδι μου στον κόσμο της λογοτεχνίας ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Από την παιδική μου ηλικία, με την αγάπη για τα βιβλία την οποία μού εμφύσησε ο παππούς μου και η μητέρα μου. Πέραν όμως από την αγάπη για την λογοτεχνία, η γραφή, η μυθοπλασία από την πλευρά του συγγραφέα, ήταν κάτι που το είχα μέσα μου, ως ανάγκη και όνειρο, εδώ και αρκετά χρόνια αλλά για κάποιο λόγο δεν ένιωθα ποτέ έτοιμος να αφεθώ σε όλο αυτό. Κάποια στιγμή ωστόσο, αυτή η ανάγκη να γράψω ήταν πλέον επιτακτική και δεν έπαιρνε άλλες αναβολές. Για να καταλάβετε, πριν καλά καλά ξεκινήσω να γράφω το βιβλίο μου, η «Σκόνη στον Χρόνο» είχε ήδη αρχίσει να παίρνει μορφή μέσα στην σκέψη μου. Οπότε στην ερώτηση «τι συνιστά για μένα η συγγραφή» θα απαντήσω ότι συνιστά αυτή την εσωτερική ανάγκη για έκφραση και δημιουργία.

-Συστήστε μας με λίγα λόγια το πρώτο σας ιστορικό μυθιστόρημα που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πνοή» και δώστε μας το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίζεται η υπόθεση του βιβλίου σας.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που αφορά την περίοδο 1916 με 1922. Μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο, στην οποία συνέβαιναν πολλά πράγματα ταυτόχρονα για τον Ελληνισμό, εντός και εκτός της χώρας μας. Οι ζωές των τριών πρωταγωνιστών της ιστορίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την Οδησσό, τη Θεσσαλονίκη, τη Χίο και τη Σμύρνη.

Το πρώτο μέρος του μυθιστορήματος κινείται ανάμεσα στην Οδησσό, η εύρωστη ελληνική παροικία της οποίας πλήττεται από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, και τη Θεσσαλονίκη, με το κίνημα Εθνικής Αμύνης, τον Εθνικό Διχασμό και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. 

Στο δεύτερο μέρος της ιστορίας οι ήρωες κινούνται στο νησί μας, στη Χίο, και τέλος στο τρίτο και τελευταίο μέρος, μεταφερόμαστε στα μικρασιατικά παράλια, στη Σμύρνη, σε μια περίοδο αναταραχών, με τον πόλεμο να κοντοζυγώνει και να επηρεάζει με τρόπο αμείλικτο τις ζωές των πρωταγωνιστών.

– Η Χίος, η ιδιαίτερη πατρίδα σας, τι ρόλο έπαιξε στην εξέλιξη της υπόθεσης;

Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι παρούσα από την αρχή ώς το τέλος του βιβλίου. Ωστόσο, όπως προείπα, το δεύτερο μέρος του βιβλίου, στο οποίο η Χίος πρωταγωνιστεί ως προς το χωρικό πλαίσιο της ιστορίας, λειτουργεί μεταβατικά. Μέσα στις ομορφιές του τόπου μας οι χαρακτήρες ανασυντάσσονται, μάχονται με τις εσωτερικές τους συγκρούσεις και παίρνουν αποφάσεις που καθορίζουν την συνέχεια της ιστορίας.

-Η σύζευξη ιστορίας και μύθου απαιτεί μια μεγάλη έρευνα από την πλευρά του συγγραφέα. Και όταν μιλάμε για έρευνα δεν εννοούμε αυστηρά και μόνο γύρω από τα ιστορικά γεγονότα, αλλά και τα σχετικά με την καθημερινότητα τής εν λόγω εποχής. Αυτό σας δυσκόλεψε; Πώς τα συνδυάσατε με το ιατρικό σας επάγγελμα;

Αναμφίβολα η σύζευξη αυτή απαιτεί μεγάλη έρευνα και προσπάθεια. Κάποιες φορές η έρευνα γύρω από τα ιστορικά γεγονότα είναι πιο εύκολο να γίνει καθότι υπάρχει πληθώρα πηγών εν συγκρίσει με την έρευνα γύρω από τα απλά και καθημερινά πράγματα για τα οποία η βιβλιογραφία είναι συχνά πιο περιορισμένη.  Μπορώ να πω ότι δυσκολεύτηκα τελικά περισσότερο με ό,τι αφορούσε την καθημερινότητα των ανθρώπων εκατό χρόνια πριν παρά με το αμιγώς ιστορικό πλαίσιο. Ωστόσο, όποιος ψάχνει επίμονα πάντα βρίσκει αυτό που αναζητά. 

Ο συνδυασμός της άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος με την συγγραφή δεν είναι καθόλου απλός. Η ιατρική απαιτεί καθημερινά πολύ χρόνο και πολλή ενέργεια και συχνά δε μένει κάτι για την συγγραφή. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι όταν θέλεις κάτι πολύ πάντα βρίσκεις χρόνο για αυτό. 

-Πώς συνδυάζεται η ιατρική ως επιστήμη με την συγγραφή; Η δεύτερη λειτουργεί «θεραπευτικά» στην πρώτη;

Ναι. Η συγγραφή για μένα λειτουργεί ακριβώς με αυτόν τον τρόπο. Αυτή η χαρά της δημιουργίας είναι η αποσυμπίεσή μου, η διέξοδός μου. Είναι το καλύτερο «φάρμακο» για την συχνά σκληρή και απαιτητική καθημερινή εξάσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και μπορώ να πω ότι αυτή η αποσυμπίεση που βρήκα στη μυθοπλασία με βοηθά πολύ στην καθημερινότητά μου ως γιατρός.

 -Αγαπημένο σας βιβλίο και συγγραφέας;

Πολύ δύσκολη αυτή η ερώτηση! Γιατί πέραν από το ιστορικό μυθιστόρημα διαβάζω ό,τι πέσει στα χέρια μου. Και μου αρέσει πολύ και η κλασική λογοτεχνία. Νομίζω όμως ότι θα απαντήσω με τον «Ξένο» του Αλμπέρ Καμύ. 

-Ποια είναι τα δικά σας όνειρα για το μέλλον;

Να είμαι καλός στην δουλειά μου και να καταφέρω να τελειώσω και το δεύτερο βιβλίο μου, το οποίο γράφω εδώ και έναν χρόνο. Και η «Σκόνη στον Χρόνο» να αγαπηθεί από τον κόσμο, όπως την αγάπησα εγώ, και να είναι καλοτάξιδη. 

ΣΣ. Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Γιάννη Γλύκα για τον χρόνο  και την συνέντευξη που παραχώρησε στο xiakoslaos.gr Τού ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία σε ό,τι κάνει, να είναι καλοτάξιδο στον χρόνο το πρώτο του μυθιστόρημα και να έχει ο ίδιος μια λαμπρή όχι μόνο ιατρική αλλά και συγγραφική πορεία! 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement