Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: 1ο ΕΠΑΛ Βροντάδου – Διεξαγωγή Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ122 στη Βαρκελώνη, Ισπανίας

Κατά το χρονικό διάστημα από 6 ως 19 Φεβρουαρίου 2024 δέκα μαθητές και μαθήτριες Β’ και Γ΄ τάξης του τομέα Δομικών έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του1ου ΕΠΑ.Λ. ΒΡΟΝΤΑΔΟΥκαι οι συνοδοίεκπαιδευτικοί Ανδρέας Ξενάκης και Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, επισκέφθηκαν την Βαρκελώνηστα πλαίσια στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, Δράση ΚΑ122 με τίτλο: «Sustainable Urban Gardening – Aειφορική ανάπλαση σε αστικά περιβάλλοντα με την χρήση ψηφιακών εργαλείων σχεδιασμού και τρισδιάστατης απεικόνισης – 3D Scanning», με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών  της  χώρας μας.

Ο φορέας υποδοχής ήταν η MOVEU, μια εταιρία παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης, η οποία οργάνωσε στοχευμένες επισκέψεις και βιωματικά εργαστήρια που πλαισίωσαν το θεωρητικό μέρος της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα:

  • Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα αρχιτεκτονικά γραφεία Aldayjover και Lagranja. Από το πρώτοπαρουσιάστηκαν πρωτοποριακές τεχνικές που χρησιμοποιούν σε projectsανά τον κόσμο με στόχο τη διαχείριση και επίλυση προβλημάτων αστικών περιοχών λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματολογικές ιδιαιτερότητες τους και προτείνοντας λύσεις περιβαλλοντικά αποδεκτές μέσω ψηφιακών εργαλείων προσομοίωσης και σχεδιασμού.Από το δεύτερο παρουσιάστηκαν projects βιοκλιματικών ξενοδοχείων, κατοικιών και καταστημάτων καθώς και σχεδίαση επίπλων και άλλων αντικειμένων.
  • Έλαβε χώρα ξενάγηση και διαδραστική εκπαίδευση στο FabricadelSol που αφορούσε τους τρόπους εξοικονόμησης και διαχείρισης της κατανάλωσης ενέργειας σε κτίρια.Πρόκειται για ένα κτίριο παράδειγμα ενεργειακής αυτονομίας που εφαρμόζει νέες τεχνικές εξοικονόμησης και επαναχρησιμοποίησης των πόρων του.
  • Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου της Βαρκελώνης για παρακολούθηση της διάλεξης με θέμα την αειφορική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πόλης από την καθηγήτρια Άννα Σπανού στο τμήμα μεταπτυχιακού Urban design.
  • Υπήρξε επίσκεψη στην εταιρία 3D Ceramic που ειδικεύεται στην κατασκευή μικρών και μεγάλων κεραμικώναντικειμένων με τη χρήση τρισδιάστατωνεκτυπωτών.
  • Έγινε ξενάγηση αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος από την καθηγήτρια πανεπιστημίου MontserratVillaverdeστο ιστορικό κέντρο της Βαρκελώνης όπου επεξηγήθηκεο τρόπος και η τεχνική δόμησης κτισμάτων της πόληςανάλογα με την περίοδο κατασκευής τους και πώς πραγματοποιήθηκε η συναρμογήτους, καθώς και σε εμβληματικά κτίρια που, μετά από υποδειγματική ανακαίνιση, τους αποδόθηκαν νέες χρήσεις.
  • Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση και βιωματικό εργαστήριο στο Associacio Bioarchitectura Mediterrania σε σχέση με τον σχεδιασμό και τη αειφορική διαχείριση αστικών κήπων, μέσω της συμμετοχής των κατοίκων της περιοχής, και της επαναχρησιμοποίησης των οργανικών απορριμμάτων τους προς όφελος τους.
  • Συμμετοχή σε εργαστήριο χειρισμού drone, σάρωσης περιοχής και μετατροπή της σε τρισδιάστατο μοντέλο, λήψη αεροφωτογραφιών, εξάρτηση σημείων, τοποθέτησησε χάρτη καισυσχέτιση του με την επιστήμη της τοπογραφίας και την εξέλιξη της.

Όσον αφορά στο πολιτιστικό μέρος του προγράμματος, η ομάδα είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τα σημαντικότερα μουσεία και άλλα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης: DesignMuseum, Μουσείο Επιστημών CosmoCaixa, Μουσείο Φυσικών Επιστημών, Ναυτικό Μουσείο, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Τεχνητής Νοημοσύνης, Μουσείο Picasso, Ενυδρείο Βαρκελώνης, Βοτανικό κήπο, πάρκο Ciutadella, κάστρο Montjuic. Τέλος, γνώρισε τα ιδιαίτερα έργα του AntoniGaudi,πάρκο Guellκαι SagradaFamilia.

Η Βαρκελώνη είναι μια πολύ γοητευτική πόλη που κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον της ομάδας. Πραγματικά εντυπωσιακή όμως ήταν η αναδιάρθρωση και ανάπλαση των δημόσιων χώρων ώστε αυτοί να καθίστανται ποιοτικοί και ευχάριστοι για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Νησίδες πράσινου, μείωση λωρίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων και απόδοση τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μετατροπή δρόμων σε πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, κατεδάφιση παλαιών κτιρίων και δημιουργία πλατειών και πάρκων, ανάπτυξη νέων περιοχών με μοντέρνα και λειτουργικά κτίρια, καθιστούν την πόλη μοντέλο βιωσιμότητας και ισορροπίας αστικού περιβάλλοντος.Αυτά τα χαρακτηριστικά της την κατέστησαν το καλύτερο «σχολείο» για τη θεωρητική προσέγγιση και την πρακτική εφαρμογή του θέματος του προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement