Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Xίος: Μηνιαία Επικοινωνία Νότη Μηταράκη – Φεβρουάριος 2024

Μηνιαία Επικοινωνία – Φεβρουάριος 2024

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Στις 14 Φεβρουαρίου συναντήθηκα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, ο οποίος υπέγραψε την έγκριση της Προγραμματικής Συμφωνίας για την κατασκευή του νέου Τελωνείου Λιμένα Χίου (Πύλη Schengen) υπό τη Διεύθυνση των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ. Υπενθυμίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αφίξεων τουριστών από τρίτες χώρες στη Χίο γίνεται μέσα από το Λιμάνι, ενδεικτικά πάνω από το 95% το 2023, 100% το 2022 και πάνω από 60% το 2021. Για αυτό είναι πολύ καθοριστικό να προχωρήσει άμεσα κι αυτό το έργο, που έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 12 μήνες. Επόμενο βήμα είναι η υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας από τους δύο φορείς και η έγκρισή της από το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Έπειτα θα ακολουθήσει η κατασκευή του έργου με βάση τις μελέτες εφαρμογής και τις άδειες, για τις οποίες ευθύνη έχει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου. Στόχος μας πρέπει να είναι η ολοκλήρωση του έργου μέχρι τα τέλη του 2025. Υπενθυμίζω ότι έχει ήδη εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου, με απόφασή μου τον Δεκέμβριο του 2021, ως Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει το τελευταίο διάστημα σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Η Κυβέρνηση από το 2019 έχει εφαρμόσει μία ολοκληρωμένη στρατηγική, αντιμετωπίζοντας το μεταναστευτικό, μονιμοποιώντας τον νησιωτικό ΦΠΑ, ξεκινώντας τα έργα αναβάθμισης των πυλών εισόδου του νησιού (Αεροδρόμιο, Τελωνείο). Συζητήσαμε προ λίγων ημερών με τους φορείς του Τουρισμού την πρόοδο των έργων στο Αεροδρόμιο, θέμα για το οποίο θα αναφερθώ αναλυτικά στην επικείμενη επίσκεψη του αρμοδίου Υφυπουργού Ν. Ταχιάου στη Χίο.

Επίσης, για την ανάπτυξη του Τουρισμού, θεσμοθετήσαμε αναπτυξιακά και φορολογικά κίνητρα, και τα μέγιστα ποσοστά επιδότησης και στον Αναπτυξιακό Νόμο και στο ΕΣΠΑ, ενισχύσαμε τον κοινωνικό Τουρισμό, συμφωνήσαμε με την Ε.Ε. την απλοποίηση της θεώρησης εισόδου (Visa Schengen) για τους Τούρκους πολίτες.

Κρίσιμα ζητούμενα σήμερα πρώτον να ολοκληρώσουμε το νέο χωροταξικό σχεδιασμό, που ξεκίνησε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα ολοκληρωθεί σε αυτή την τετραετία, και δεύτερον να προχωρήσουμε σε αναλυτικό σχεδιασμό για την ύδρευση της Χίου, στις ποσότητες και την ποιότητα που απαιτείται, και για τον Τουρισμό και για την τουριστική ανάπτυξη, αλλά κυρίως για την ποιότητα ζωής των Χιωτών.

Παράλληλα, μέσα από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου έχουμε ενισχύσει τον Δήμο Χίου συνολικά αυτά τα χρόνια με €900.000 για την τουριστική προβολή. Ποσό ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2024 για τουριστική προβολή ανέρχεται σε λιγότερες από 40 χιλιάδες ευρώ. Από αυτές τις 900 χιλιάδες, οι €400.000 αφορούσαν την καμπάνια «Greek 4 You» που έτρεξε το 2021 και το 2022 μέσω του ΕΟΤ, σε ενιαία καμπάνια μαζί με τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Λέρο, ενώ το 2022 εγκρίθηκαν επιπλέον €500.000 για νέα καμπάνια, διακριτή για τη Χίο. Συγκεκριμένα, στις 20 Απριλίου 2022 υπεγράφη  το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, του ΕΟΤ και των 5 Δήμων. Στις 10 Αυγούστου 2022 εκδόθηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση Χρηματοδότησης (ΦΕΚ 4217 Β΄ 2022) και στις 31 Αυγούστου 2022 εκτελέστηκε το χρηματικό ένταλμα μεταφοράς των χρημάτων από το Υπουργείο Μετανάστευσης στον Δήμο Χίου μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Τέλος, στις 14 Μαρτίου 2023 υπεγράφη η εκτελεστική Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ ΕΟΤ και Δήμου Χίου για την υλοποίηση της διαφημιστικής καμπάνιας, υπό την αίρεση της έγκρισης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ενημερώθηκα ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα σε σχέση με το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά όπως λύθηκε το ζήτημα στη γειτονική Σάμο, ο ΕΟΤ είναι στη διάθεση του Δήμου για να συνεργαστούν και να προχωρήσουν άμεσα σε νέα Προγραμματική Συμφωνία και υλοποίηση του έργου.

Αξίζει να υπενθυμίσω ότι συνολικά, κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, δόθηκαν για τη Χίο €14,2 εκατομμύρια για κάλυψη λειτουργικών αναγκών και αποζημιώσεις κατοίκων (€4,9 εκατ.), για έργα υποδομής (€8,4 εκατ.) και για τουριστική προβολή (€900 χιλ.).

Ειδικά στα έργα υποδομής, περιλαμβάνονται δράσεις που ωριμάζουν και πρέπει να ξεκινήσουν, όπως το Τελωνείο (€3 εκατ.), η ανακαίνιση του 3ου Γυμνασίου (€1,6 εκατ.) και η βελτίωση του οδικού δικτύου από τη ΒΙΑΛ προς την πόλη (€1,095 εκατ.), αλλά και έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί όπως η αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού (€450 χιλ.), η βελτίωση της οδοποιίας σε Χαλκειός και Βαβύλους (€540 χιλ.), η επισκευή του τάπητα του Δημοτικού Σταδίου (€265 χιλ.) και οι επισκευές στο ΕΠΑΛ (€210 χιλ.) και στο Δημοτικό Σχολείο Κάμπου και το 1ο Νηπιαγωγείο στο Βασιλεώνικο (€380 χιλ.).

Όλοι είδαμε την ολοκλήρωση του έργου “Αποκατάσταση και ανάδειξη χερσαίων τειχών Κάστρου Χίου (από Προμαχώνα Γ΄ έως και τη Δυτική Πύλη)”, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020, που έλαβε χώρα εντός του μήνα. Ενώ σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι η Κυβέρνηση υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης του πολιτιστικού προϊόντος του νησιού μας με τα έργα αποκατάστασης της Νέας Μονής, αλλά και έργα συντήρησης και αποκατάστασης σε σημαντικά μνημεία όπως ο Ταξιάρχης στα Μεστά, ο Άγιος Γεώργιος στη Σιδηρούντα, ο Άγιος Θαλελαίος στο Άγιο Γάλας αλλά και με το εμβληματικό έργο της επέκτασης και της αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου, ύψους €17 εκατ. που αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του έτους.

Κλείνοντας να σημειώσω ότι ήδη μέσα στο έτος έχουν προκηρυχθεί, μέσω ΑΣΕΠ, 3 θέσεις για το ΕΚΑΒ και επιπλέον 2 θέσεις για το Νοσοκομείο με την 5Κ/2023, 2 θέσεις για το Σωφρονιστικό Κατάστημα Χίου με την 6Κ/2023 και 17 θέσεις με την 3ΓΒ/2023 σε υπηρεσίες του Δήμου Χίου, της Περιφέρειας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και 3 σε Οινούσσες και Ψαρά.

Με θερμούς χαιρετισμούς,

Νότης Μηταράκης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

Advertisement