Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Out of the Box Challenge 2024 – Ο Μαθητικός Διαγωνισμός Φαντασίας και Γρίφων Λογικής έρχεται και στη Χίο στις 2 Μαρτίου!

Από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΣΚΥΤΑΛΗ και τη Χαρισμάθεια για πρώτη φορά στο νησί μας.

Αιτήσεις μέχρι 25 Φεβρουαρίου στο τηλέφωνο 2271041114!

Είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις γρίφους και προβλήματα λογικής; Έχεις τη φαντασία ενός συγγραφέα; Την τετράγωνη λογική ενός μαθηματικού; Είσαι πρακτικός όσο ένας μηχανικός; Έχεις το βάθος σκέψης ενός φιλοσόφου; Τη δημιουργικότητα ενός καλλιτέχνη; Πόσο γρήγορα και σωστά μπορείς να πάρεις αποφάσεις; Πόσο σίγουρος είσαι για τις δυνατότητές σου; Δέξου την πρόκληση και έλα να το ανακαλύψουμε!

Το Out of the Box Challenge είναι ο πρώτος μαθητικός διαγωνισμός δημιουργικότητας & κριτικής ικανότητας! Περιλαμβάνει γρίφους και προβλήματα λογικής σε κάθε πιθανό γνωστικό αντικείμενο. Δε χρειάζεται καθόλου απομνημόνευση, δεν απαιτεί καμία προηγούμενη γνώση και απευθύνεται σε όλους τους μαθητές από Γ μέχρι ΣΤ Δημοτικού

Στα πλαίσια του διαγωνισμού, οι μαθητές καλούνται να πραγματευτούν ανοιχτά και κλειστά προβλήματα λογικής, να αξιοποιήσουν ιδέες και νοητικά σχήματα που έχουν συγκεντρώσει από τις εμπειρίες και τα βιώματά τους, να κάνουν κατασκευές και να παρουσιάσουν λύσεις σε πραγματικές (υπάρχουσες) προκλήσεις. Το Out of the Box Challenge αποτελεί μία πολύπλευρη δοκιμασία, εφόσον χρησιμοποιεί τεχνικές εμβάθυνσης, εμπλουτισμού της ύλης (διαθεματικά) και διαβάθμιση δυσκολίας. 

Τα θέματα του διαγωνισμού διαφοροποιούνται ανά ηλικιακή ομάδα. Οι γνωστικές περιοχές εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα, από φυσική και μαθηματικά, μέχρι φιλοσοφία, μουσική και λογοτεχνία. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά κάνουν συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών πεδίων, αναπτύσσουν τη διαθεματικότητά τους και αναγνωρίζουν την ανάγκη για εις βάθος κατανόηση της διδακτέας ύλης. 

Οι φάσεις του διαγωνισμού

Το Out of the Box Challenge διαρθρώνεται σε 3 διαδοχικές φάσεις, όπου η μία δίνει πρόκριση στην επόμενη, με βάση τις σχετικές επιδόσεις των μαθητών, λαμβάνοντας υπόψη ηλικιακά κριτήρια.

 Α’ φάση: Οι μαθητές πηγαίνουν στο εξεταστικό κέντρο της περιοχής τους και παίρνουν θέματα με τα οποία θα έχουν 2 ώρες να ασχοληθούν υπό επιτήρηση.

Β’ φάση: Τα παιδιά που θα συγκεντρώσουν τη μεγαλύτερη σχετική βαθμολογία από την Α’ φάση θα προκριθούν στη Β’ φάση, στο Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ αποτελείται από διαφορετικούς σταθμούς, από τους οποίους θα περάσουν όλοι οι συμμετέχοντες μέσα σε 3 ώρες, για να συνεργαστούν σε διαφορετικές ομάδες και να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους. 

Γ’ φάση: Η Γ΄ φάση του διαγωνισμού είναι ο Επιταχυντής. Τα παιδιά που θα μαζέψουν τη μεγαλύτερη σχετική βαθμολογία από τη Β’ φάση, θα προκριθούν και θα μαζευτούν σε έναν κατασκηνωτικό χώρο για 10 μέρες. Εκεί θα συναντήσουν διάφορες αποστολές από πραγματικά προβλήματα, από τις οποίες θα πρέπει να επιλέξουν ποια θα αντιμετωπίσουν. Οι μαθητές θα παρακολουθήσουν workshops, θα έχουν στη διάθεση τους ηλεκτρονικό εξοπλισμό και τη δυνατότητα να μιλήσουν με ειδικούς (αναφορικά με κάθε πρόβλημα) με στόχο μετά τις 10 μέρες να μπορούν να παρουσιάσουν μια λύση για το πρόβλημα που έχουν αναλάβει. 

Στόχοι διαγωνισμού

Σκοπός του Out of the BOx Challenge είναι η ανάδειξη και ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των μαθητών. Κάθε φάση του διαγωνισμού χτίζει πάνω στην προηγούμενη. Αρχικά, στην Α’ φάση δίνουμε έμφαση στην κριτική ικανότητα (Ανάλυση), τη δημιουργικότητα (Σύνθεση) και τη διαθεματικότητα (Επαγωγική και Αναγωγική σκέψη) των παιδιών. Στη Β’ φάση επεκτείνουμε το φάσμα των απαιτούμενων δεξιοτήτων σε ομαδικότητα, ηγετικά και επικοινωνιακά χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να περάσουμε στην Γ’ φάση και να προσθέσουμε στις παραπάνω δεξιότητες την προσαρμοστικότητα, τη χρήση τεχνολογίας, την επιμονή και την ανθεκτικότητα. Οι μαθητές καλούνται να περάσουν από την ιδέα στην πράξη, να αποδεχθούν και να αξιοποιήσουν τη διαφορετικότητα, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να παράξουν ένα πρωτότυπο προϊόν που θα έχει ένα ανταποδοτικό όφελος στην κοινωνία.

Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις

Οι εκπαιδευτικές προσεγγίσεις πάνω στις οποίες βασίζεται το Out of the Box Challenge είναι η ανακαλυπτική μάθηση, το (real or future) problem based learning, project based learning, brainstorming, trial and error (υπολογιστική προσέγγιση) learning και η αυτονομία στη μάθηση. 

Σημαντικά σημεία

Η επιτροπή θεμάτων απαρτίζεται από πολλούς διαφορετικούς διακεκριμένους επιστήμονες και εκπαιδευτικούς.  Χιλιάδες παιδιά παίρνουν μέρος κάθε χρόνο από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα θέματα του Out of the Box Challenge αποτελούν κάθε χρόνο εκπαιδευτικά αντικείμενα τα οποία αξιοποιούν περισσότερα από 600 σχολεία και εκδίδονται από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. 

Περισσότερες πληροφορίες στο 

https://challenge.charismatheia.edu.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement