Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Xίος: Αερολιμένας Χίου και μία σύγκριση με του Αερολιμένες Σκιάθου και Σάμου

Ανακοίνωση Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χίου

Παρακολουθούμε τους τελευταίους 11 μήνες την πορεία του έργου του  Αεροδρομίου… Η μεν πρώτη εργολαβία που αφορά τον διάδρομο έχει  παγώσει λόγω των αδρανών υλικών ενώ η δεύτερη εργολαβία του κτιρίου  προχωράει και με βάσει την πληροφόρηση που δόθηκε προς τα ΜΜΕ  εκτιμάται ότι την περίοδο του Πάσχα θα παραδοθεί η αίθουσα αναχωρήσεων  ενώ προς τα τέλη του καλοκαιριού η αίθουσα αφίξεων. Βεβαίως δεν  εφαρμόζεται η ανέγερση νέου κτιρίου αεροσταθμού, εμβαδού 4000μ2 περίπου αλλά το υφιστάμενο κτίριο από 1221,60μ2 θα μεγαλώσει μόλις  453,22μ2. 

Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα έχει ληφθεί υπόψη από το γραφείο  μελετών που εκπόνησε την μελέτη η οποία εφαρμόζεται από τον εργολάβο ως  επιβατική κίνηση 140 άτομα (ένα αεροσκάφος τύπου Α320 παίρνει 180  επιβάτες…) και στην στήλη επίπεδο εξυπηρέτησης με εξαίρεση την αίθουσα  παραλαβής αποσκευών σε όλους τους υπόλοιπους χώρους δεν επιτυγχάνεται 

(suboptimum) και μάλιστα υπάρχει μεγάλη απόκλιση από τα ελάχιστα όρια. 

Επίσης το master plan προέβλεπε την ανέγερση νέου πύργου ελέγχου  αεροδρομίου καθώς και χώρος 15000μ2 για την ταυτόχρονη παραμονή 2  μεσαίου τύπου αεροσκαφών A320/321 ή Β737-757 (ανέφικτο λαμβάνοντας  υπόψη ότι δεν μπορέσουν να χωρέσουν όλοι οι επιβάτες ταυτόχρονα). Στον  επόμενο πίνακα βλέπουμε επίσης σε σχέση με τους χώρους υγιεινής ότι ο  απαιτούμενος αριθμό WC δεν ικανοποιείται για αίθουσα την αναμονής (αντί 3  έχει 2). 

Γίναμε γνώστες της απάντησης της Υφυπουργού Μεταφορών στην επίκαιρη  ερώτηση προς τον τοπικό βουλευτή κ. Μιχαηλίδη ότι το Masterplan προχωράει κανονικά και αργότερα την ακύρωση στο ραντεβού που ζήτησε ο  κύριος Μιχαηλίδης, στο οποίο θα συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος κύριος  Μαλαφής και ο Περιφερειάρχης κύριος Μουτζούρης, από την κυρία  Υφυπουργό. Τέλος είδαμε αυτές τις ημέρες και την αφαίρεση των πινακίδων από 70 αμάξια από την τροχαία που δείχνει το πόσο σοβαρό είναι το θέμα  έλλειψης πάρκιν που δεν έχει προβλεφθεί η κατασκευή του.  

Τώρα μέσα από το άρθρο μας θέλουμε να σας κάνουμε μία σύντομη  παρουσίαση των αεροδρομίων της Σάμου και της Σκιάθου ως μέτρο  σύγκρισης με το δικό μας. 

Το αεροδρόμιο της Σάμου είχε το 2022 επιβατική κίνηση 453.000 επιβάτες και κίνηση αεροσκαφών 5700. Ο διάδρομος έχει μήκος 2100μ. 

Το κτίριο του αερολιμένα έχει επιφάνεια 9605μ2! 

Επίσης διαθέτει 5 πύλες, 14 check in και 3 σημεία ασφαλείας και  ελέγχου. 

Παρακάτω λίστα αεροπορικών εταιρειών που συνδέονται με την Σάμο.

Παρόλο που ως αεροδρόμιο κρίνεται ως ένα από τα δυσκολότερα της Ευρώπης λόγω της πλαγιότητας των ανέμων αυτό δεν αποτέλεσε τροχοπέδη  αντιθέτως συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του νησιού. 

Πάμε τώρα στην Σκιάθο…

Το μήκος του διάδρομου είναι μόλις 1628μ. αλλά το κτίριο είναι  επιφανείας 7000μ2. Η επιβατική κίνηση το 2022 ήταν 511000. 

Παρακάτω βλέπουμε όλους τους προορισμούς με τους οποίους συνδέθηκε η  Σκιάθος το 2022

Και στα 2 νησιά οι πρώτες διεθνείς πτήσεις ξεκινούν από τον Απρίλιο και η  τουριστική περίοδος έχει διάρκεια 6 μηνών. Στα θετικά για εμάς είναι ότι όταν  “κάποτε” ολοκληρωθεί ο διάδρομος αυτός θα έχει μήκος 1800μ που σημαίνει ότι θα  μπορούμε να δεχθούμε μεσαίου τύπου αεροσκάφη όπως δέχεται η Σκιάθος. Αλλά  όχι 2 ταυτόχρονες αφίξεις. Και φυσικά 180επιβάτες θα ασφυκτιούν μέσα στον χώρο  αναχώρησης και αφίξεως.  

Ως Σύλλογος που εκπροσωπεί τα 3/4 των κλινών του νησιού ζητάμε από την τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμος και Περιφέρεια) και τους τοπικούς βουλευτές να τρέξουν το  έργο του αεροδρομίου και να ζητήσουν νέο ραντεβού με το Υπουργείο Μεταφορών  ώστε στο άμεσο μέλλον να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Τα μοντέλα της DFSK, που συνδυάζουν την αξιοπιστία, την τεχνολογία και την αυξημένη πρακτικότητα με την ακαταμάχητη σχέση ποιότητας-τιμής, είναι έτοιμα να κάνουν δυναμική...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στο ναΰδριο της Θεολογικής Σχολής Χάλκης τελέστηκε με κατάνυξη απόψε, Κυριακή 28 Απριλίου 2024, η ακολουθία του Νυμφίου, ήτοι του Όρθρου της Αγίας και...

Advertisement