Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: ΕΠΠΟΧΙ – «Χίος και τουρισμος. Μέχρι πότε η γκρίνια;»

Ανακοίνωση από το Επιμελητείον Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Χίου

Τουριστική απόβαση για ένα ακόμη σκ από την Τουρκία δεχθήκαμε χθες. Εκατοντάδες οι επισκέπτες που έσερναν βαλίτσες, κρατούσαν τεράστιες σακούλες με ψώνια από καταστήματα ηλεκτρονικών συσκευών και πολλές από τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα βιολογικών τροφίμων. Εστιατόρια, καφέ όλα γεμάτα οικογένειες που μιλούσαν τουρκικά, τα πούλμαν γεμάτα κατευθύνονταν για ημερήσιες εκδρομές στα Μαστιχοχώρια.
Όλο τον χρόνο είναι έτσι πλέον το νησί. Δεν διακόπτεται ποτέ αυτή η κατάσταση.
Είναι σαν να έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 5% ο μόνιμος πληθυσμός αν υπολογιστεί ότι συνεχώς ζούμε μαζί με τόσους επισκέπτες, χωρίς να υπολογίζεται η κορύφωση του Αυγούστου.
Παρόλα αυτά η γκρίνια των τοπικών παραγόντων είναι κι αυτή συνεχής. Ότι δεν έχουμε τουρισμό και ότι θέλουμε κι άλλον. Με πλήρη τα καταλύματα, με πεπερασμένους τους φυσικούς πόρους και με τα βασικά πρωτογενή να εισάγονται διότι αυτά που παράγονται εδώ δεν επαρκούν.
Το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των αφίξεων. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη οργάνωσης και η μη ισόρροπη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ώστε τα εισαγόμενα εισοδήματα να μένουν στο νησί και όχι το νησί να είναι απλά μια πλατφόρμα μεταφοράς του χρήματος προς τα έξω.
Προσωπικά είχα προτείνει κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών την σύσταση Ενιαίας Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος Πολιτισμού Παραγωγής και Τουριστικής Προβολής.
Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα αποφασίσει η κοινωνία να ασχοληθεί σοβαρά με τον εαυτό της και τον τόπο.
Καλό ξεκίνημα στην νέα δημοτική αρχή εύχομαι, αν και τα συγκυριακά συνονθυλεύματα ατομικών συμφερόντων ή ματαιοδοξιών, δεν έφεραν ποτέ αποτελέσματα σοβαρά για τον τόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται σε δύο μέρες (2/5, 19:45), να ισοφαρίσει τη σειρά και στη συνέχεια να πάει στη Βαρκελώνη να παλέψει για την...

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κάτι το οποίο δεν είχα συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια ήταν να μην υπάρχουν στους τελευταίους γύρους των play off, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Κέβιν...

Advertisement