Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Το μήνυμα του ΠΣΑμεΑ για την 3η Δεκέμβρη – «Ίδιοι και διαφορετικοί ζούμε μαζί»

Επί σκηνής του Ομηρείου το μήνυμα της συμπερίληψης και της αποδοχής για την  3ης Δεκέμβρη, Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για τα δικαιώματα των Α.μεΑ. 

Την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία τίμησαν το περασμένο Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ και το Κέντρο Διημέρευσης «Η ΓΕΦΥΡΑ», επί σκηνής Ομηρείου. Εκεί ο δικός μας διαφορετικός Πορφύριος συναντήθηκε με τον καλόκαρδο μοναχικό δράκο του ΚΔΑΠ μεΑ και μαζί μοιράστηκαν την τόλμη και τη φλόγα για ζωή της ζωγράφου Φρίντας Κάλο, μιας γυναίκας με αναπηρία, που άφησε το στίγμα της στην τέχνη και τη ζωή, όπως μας την παρουσίασε το Παρασκήνιο 18!  

Τρεις διαφορετικές παραστάσεις, όπου τα μηνύματα της συμπερίληψης και της δίχως αποκλεισμούς κοινωνίας, επικοινωνήθηκαν μέσα από την τέχνη, την κορυφαία έκφραση του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ και το ΚΔΗΦ «Η ΓΕΦΥΡΑ» ευχαριστούν πολύ τα παιδιά του ΚΔΑΠ μεΑ Δήμου Χίου «Το Περιβόλι», που εκφράσανε τη σπουδαιότητα της αποδοχής και της ισότητας, μέσα από τη μουσικοχορευτική απόδοση των τραγουδιών που επέλεξαν. Ο υπέροχος «δράκος» τους συγκίνησε το κοινό κι έδωσε το μήνυμα της άδολης, ανθρώπινης και υπεράνω αποκλεισμών αγάπης. Οι δασκάλες Μαρία Αποστόλου, Ελένη Ποδιά και Ελένη Πετράκη αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας για την καθοδήγηση των παιδιών και την όμορφη μουσικοχορευτική παράσταση που μας χάρισαν.

Τελευταίο ανέβηκε στη σκηνή το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 18, που απέδωσε αποσπάσματα της βραβευμένης παράστασης, «ωδής στη ζωή, την τόλμη και την ψυχική ανθεκτικότητα» που ενσάρκωσε η ίδια Φρίντα Κάλο, σύμφωνα και με τις σκηνοθέτριες Λένια Ξενάκη και Μαρία Καραθύμιου, οι οποίες πέτυχαν να επικοινωνήσουν στο κοινό  «τα αιώνια δίπολα: φόβο και θάρρος, ατυχία και ευτυχία, πόνο και πάθος, ώστε να ελαφρύνουν ό,τι μας βαραίνει και να υπογραμμίσουν πως η σημερινή μέρα είναι γιορτή για όσα μας κάνουν μοναδικούς». 

«Ζήτω η ζωή λοιπόν» και ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές της εξαιρετικής αυτής δουλειάς και ιδιαίτερα την Ευγενία Κλαδιά, η οποία επιμελήθηκε το πρόγραμμα και την αφίσα της εκδήλωσης. 

Ένα τεράστιο ευχαριστώ οφείλουμε στη δασκάλα μας και εμψυχώτρια του θεατρικού εργαστηριού, την Ευγενία Ασλανίδη, που με περισσή αγάπη και φροντίδα αγκάλιασε τη «ΓΕΦΥΡΑ» και όλους τους ωφελούμενους, όπου με τη βοήθεια του προσωπικού στάθηκε δίπλα τους από την αρχή, δοκιμάζοντας συνεχώς νέα πράγματα, με επιμονή και συνεχή προσπάθεια. Το επιστέγασμα όλης αυτής της δουλειάς ήρθε με την παράσταση «Ίδιοι και διαφορετικοί ζούμε μαζί» που το κοινό της Χίου καταχειροκρότησε και αγάπησε, από την πρώτη ακόμα έξοδο στη σκηνή με το Μουσικό Σχολείο Χίου τον περασμένο Μάιο. Με τον Πορφύριο μπροστά δείξαμε πως ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ίδιοι και διαφορετικοί γελάνε και λυπούνται για τα ίδια πράγματα. 

Και βέβαια στην παράσταση έδωσε ρυθμό και συμπλήρωσε με την εξαιρετική δουλειά της η Μίτση Ακογιούνογλου, που συνόδεψε μουσικά, συνθέτοντας πρωτότυπα τραγούδια, σε στίχους δικούς της και της Ευαγγελίας Τσιάρα και με τη μουσική συνοδεία του Παντελή Καβύρη.

 Ευχαριστούμε Ευγενία και Μίτση γι’ αυτό το μαγικό ταξίδι στον κόσμο του Πορφύριου, στον κόσμο της τέχνης, του θεάτρου και της μουσικής που αμβλύνουν και εξωτερικεύουν τα συναισθήματά μας μετουσιώνοντας τα σε  όμορφες λέξεις και μελωδίες που αγγίζουν την ψυχή.

Παράλειψη θα ήταν να μην ευχαριστήσουμε το ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δήμου Χίου για τη φιλοξενία και την με κάθε τρόπο υποστήριξη της εκδήλωσης!

Τέλος, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όσους παρευρέθηκαν και έμπρακτα εμψύχωσαν την εκδήλωση για τη συμπερίληψη, τη διαφορετικότητα και την τέχνη, ως αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

ΧΙΟΣ

Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Βουλευτής Χίου ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κ. Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης με αφορμή την έντονη δυσαρέσκεια των ναυτικών για τις αδικαιολόγητες...

Advertisement