Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: ΑΔΕΔΥ – «Να μην κλείσει το Κέντρο Πρόληψης Χίου Ναύτιλος. Όχι άλλη υποβάθμιση στις υπηρεσίες υγείας του νησιού μας»

Το ΝΤ ΧΙΟΥ της ΑΔΕΔΥ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα και στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Χίου Ναυτίλος!

Το Κέντρο Πρόληψης Π. Ε. Χίου Ναυτίλος (ένα από τα 75 σε όλη την Ελλάδα) από το 1998 υλοποιεί παρεμβάσεις πρόληψης στην τοπική κοινότητα που απευθύνονται στον ευρύ πληθυσμό με στόχο την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Εδώ και 25 χρόνια, τα Κέντρα Πρόληψης είναι οι πυλώνες της πρόληψης των εξαρτήσεων στην ελληνική κοινωνία και έχουν σημαντικό αποτύπωμα σε κάθε κοινότητα στην οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους. 

Το υπουργείο Υγείας σε συνθήκες συνεχιζόμενης και κλιμακούμενης, οικονομικής κρίσης, με εμφανείς τις επιπτώσεις της πανδημίας (αύξηση της χρήσης διεγερτικών ουσιών και της κάνναβης, ΕΣΥΝ 24/6/22) και παρά τις ανάγκες για αύξηση των προγραμμάτων πρόληψης και για ενίσχυση των υποστελεχωμένων Κέντρων Πρόληψης και θεραπευτικών προγραμμάτων, προχωρά σε σχέδιο νόμου που προβλέπει τα εξής: συγχωνεύει δομές πρόληψης, θεραπείας υποκατάστασης και  κοινωνικής επανένταξης, με υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα τους, με στροφή στην εμπορευματοποίηση με τη συμμετοχή ΜΚΟ και ιδιωτικών φορέων ως ισότιμων εταίρων, και με την υιοθέτηση αντιεπιστημονικών θεωριών για «λειτουργικούς και μη χρήστες» και για «υγιή κι επιβλαβή χρήση», που ανοίγουν το δρόμο για αποδοχή και αθώωση της χρήσης ή και για νομιμοποίηση κάποιων ουσιών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα Κέντρα Πρόληψης οδηγούνται σε κατάργηση στις 31/12/27.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Να μην κατατεθεί το ν/σ του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Ολοκλήρωση της 
  • ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».
  • Να μην κλείσει το Κέντρο Πρόληψης Χίου ναυτίλος, τα Κέντρα Πρόληψης Βορείου Αιγαίου και κανένα άλλο Κέντρο Πρόληψης Πανελλαδικά.
  • Να διαφυλαχθεί η ψυχοκοινωνική φιλοσοφία της πρόληψης και οι πρακτικές που περιέχει.
  • Να μη τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.
  • Πάγια, τακτική κι αποκλειστική χρηματοδότηση των προγραμμάτων πρόληψης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης και στελέχωσή τους με επαρκές, μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Όπως και ο προκάτοχός του, έτσι και το νέο Ford Kuga παραμένει η κορυφαία επιλογή στην κατηγορία των μεσαίων SUV και συγχρόνως η ιδανική...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Αθήνα έχει μπει πλέον σε metal ρυθμούς, καθώς μετράμε αντίστροφα για την συναυλία των Rammstein στις 30 Μαΐου στο Ολυμπιακό Στάδιο και η...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

“Η δύναμη της Αναστάσεως, δύναμη συγχωρήσεως και αναγεννήσεως, διαλύει κάθε ανθρώπινο πανικό και διασκορπίζει κάθε ενδοιασμό”. Αυτό το νίζει μεταξύ αλλων ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον απόηχο της εξαιρετικής εμφάνισης της Μαρίνας Σάττι, στη δεύτερη -τεχνική- πρόβα της ελληνικής αποστολής για την Eurovision 2024 που γίνεται στο Μάλμε ο...

Advertisement