Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

«Συνεχίζουμε με συνέπεια, σκληρή δουλειά και κατεύθυνση για ένα Β. Αιγαίο με προοπτική και μέλλον»

Συνέντευξη του Υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου Χίου, κ. Παντελή Αδ. Μπουρνιά, στον «Χιακό Λαό»

Της Ραφαέλας Βατάκη

Ο Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Χίου, κ. Παντελής Μπουρνιάς, μίλησε στον «Χιακό Λαό» τόσο για την απόφασή του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα με τον συνδυασμό «Άλμα Ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο» του Κώστα Μουτζούρη, όσο και για τις μείζονες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι οι προκλήσεις είναι κοινές για όλους τους πολιτικούς. Στη συνέχεια αποκάλυψε ποιο είναι το δικό όραμα για το νησί της μαστίχας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην προσφορά του συνδυασμού τους στην τοπική κοινωνία της Χίου και γενικότερα στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου.

  1. Πώς λάβατε την απόφαση να θέσετε εκ νέου υποψηφιότητα μαζί με τον Συνδυασμό «ΑΛΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» του Κώστα Μουτζούρη και γιατί;

Ο Κώστας Μουτζούρης είναι ένας ικανός ευπατρίδης, ευφυής άνθρωπος, με ελεύθερο πνεύμα, με ευθυκρισία, προοδευτικός, ταυτόχρονα έμπειρος και υποψιασμένος, ικανός να ελέγχει από μακριά το κάθε τι, όντας Μηχανικός δεν κάνει, ας μου επιτραπεί ο όρος «micromanage», έχει την ικανότητα να δει το όλον, τη συνολική εικόνα, επιτρέπει στον καθένα να αναπτύξει το στυλ διοίκησης που επιθυμεί, αρκεί να είναι αποτελεσματικός, ευθυγραμμισμένος με τις αρχές και αξίες που πρεσβεύει ο Συνδυασμός, να επικοινωνεί και να το επικοινωνεί με τους υπολοίπους.

Το κάθε τι το σταθμίζει, είναι οργανωτικός, μαχητικός, και έχει γνήσιο ενδιαφέρον για το Βόρειο Αιγαίο το οποίο απέδειξε εμπράκτως ειδικά με το Μεταναστευτικό.  Όλοι οι συνάδελφοι και τα νέα μέλη του Συνδυασμού «Άλμα Ανάπτυξης» είναι αξιόλογα, δεν είναι τηλεκατευθυνόμενα και δεν  διέπονται πιστεύω από ιδιοτέλεια.  Κάθε ένας/μία στον τομέα του/της μπορεί να σταθεί μόνος/η του/της.  Για μένα όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά και μετράνε στην παραγωγή έργου.  Είμαι της φιλοσοφίας αυτού που είπε ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης «Ν ’αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω», πιστεύω ότι και τα άλλα μέλη του Συνδυασμού είναι αυτής της φιλοσοφίας.

  1. Ποιο είναι το μείζον πρόβλημα για τα νησιά του Β. Αιγαίου το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τα επόμενα 5 χρόνια σε περίπτωση που εκλεγείτε ξανά;

Μετά τις εκλογές, οι μείζονες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι κοινές για όλους πολιτικούς, η αντιμετώπισή τους όμως πρέπει να βρίσκεται σε στιβαρά  χέρια στελεχών με ευθυκρισία, θετική διάθεση και εμπειρία για να δώσουν την ορθή κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούμε, πράγμα που έχουμε ως Συνδυασμός αποδείξει:

  • Την Οικονομική Ανάπτυξη: Με την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων δημιουργείται ένα αναπτυξιακό περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και φυσικά της Χίου, το οποίο θα μπορεί παράλληλα να έλκει επενδύσεις σε διάφορους τομείς, όπως του τουρισμού, στις υποδομές, στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, δημιουργώντας καλύτερες θέσεις εργασίας, με ταυτόχρονη βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και επομένως όλων των κατοίκων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
  • Περιβαλλοντική Προστασία: Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων και θωράκιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές (υπερθέρμανση, αύξηση της στάθμης της θάλασσας, ξηρασία κ.λπ.) δίνοντας έμφαση στην ανθεκτικότητα των περιοχών έναντι των φυσικών καταστροφών οι οποίες παρουσιάζονται ολοένα και πιο συχνά.  Η ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων με σύγχρονες προδιαγραφές, με την καθοδήγηση των επιστημόνων, αλλά και μικρότερες παρεμβάσεις. Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με υποδομές, ενθάρρυνση νέων καλλιεργειών, δημιουργία φυτωρίων και τράπεζας σπόρων, για τα «καθαρά» Χιώτικα είδη, καθορισμό χρήσεων γης, δημιουργία γεωπάρκων, πάρκων που σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία να δημιουργηθεί φορέας διατήρησης και ενίσχυση των φυσικών διαδρομών, πάρκων και γεωπάρκων προς ανακούφιση και ψυχαγωγία των πολιτών, η επένδυση και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, ανέμου, θάλασσας, γεωθερμίας κ.λπ.) γενικά αλλά και αρχικά στα κτήρια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η δημιουργία ενός πλαισίου για την ολοκλήρωση και λειτουργία των πηγών – γενικά διαχείρισης των νερών, της Χίου και του Βορείου Αιγαίου. Όλα αυτά θα αποτελέσουν ενεργητικό κεφάλαιο για τη Χίο και προστιθέμενη αξία για την ανάπτυξή της.
  • Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια: Τη βελτίωση και συμπλήρωση των κτηριακών υποδομών και υπηρεσιών υγείας, κοινωνικής πρόνοιας που είναι σημαντικές για την ευημερία των κατοίκων. Φυσικά η συμπλήρωση ακόμη και άλλων κτηριακών εγκαταστάσεων στο Νοσοκομείο της Χίου. Δημιουργία και άλλων κέντρων υγείας στη Βόρεια και Νότια Χίο, ειδικά στις τουριστικές περιοχές. Επένδυση στη πρόληψη και σε εργαλεία πρώτης ανταπόκρισης.
  • Τουρισμός: Ο τουρισμός είναι συχνά κύρια πηγή εσόδων για τις νησιωτικές περιοχές, αλλά απαιτεί σωστό σχεδιασμό και διαχείριση ποιότητας για να διατηρηθεί βιώσιμος και να αποφευχθούν προβλήματα υπερβολικής επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων, όπως το αεροδρόμιο, ο δρόμος που άνοιξε για τα υδροπλάνα, η συνεργασία με τα επιμελητήρια, ο θεσμός του τοπικού καλαθιού με προϊόντα του τόπου, η συνεργασία με φορείς πολιτιστικούς, λαογραφικούς, εκπαιδευτικούς, μουσεία, ιδρύματα, με αθλητικούς φορείς, με φορείς ίασης κ.λπ. καθώς και η συμμετοχή σε στοχευμένες δράσεις θα εκτοξεύσει την αναπτυξιακή δυνατότητα του Βορείου Αιγαίου.  
  1. Ποιο είναι το όραμά σας για το νησί μας;

Όραμά μου για το νησί είναι με τους πολίτες πρωταγωνιστές να συνεχίζουμε να συνδιαμορφώνουμε το πλαίσιο, να το δούμε να ενηλικιώνεται, να ολοκληρωθούν σημαντικά έργα που έχουν πάρει χρόνια να πάρουν μπρος, να εκσυγχρονισθούν όλες οι υποδομές, οι μεταφορές, τα δίκτυα, να επέλθει μία αναγέννηση, μία άνθηση, μία γενική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, μία αειφόρα ευημερία, παραγωγή πλούτου σε όλους τους τομείς, η οποία θα συνοδεύεται από ανθεκτικότητα, προστασία του περιβάλλοντος και προετοιμασία να πορευθεί μπροστά για τα επόμενα τουλάχιστον (50) πενήντα χρόνια. Να δοθεί τόπος στους νέους, που θα μπορούν να μείνουν εδώ με καλές και καλοπληρωμένες δουλειές, να κάνουν οικογένειες, παιδιά, να ελαττωθεί σημαντικά το BrainDrain να αυξηθεί ο πληθυσμός του νησιού. Να φτάσουμε σε αριθμούς τέτοιους ώστε  να πλησιάζουμε τα νούμερα πριν την καταστροφή της Χίου, δηλαδή πάνω από 100.000- είναι εφικτό και μπορεί να γίνει! Σήμερα- και η τεχνολογία μάς δίνει άπειρες δυνατότητες-, όραμά μου είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να επενδύσει στο μέλλον.  Με τον Συνδυασμό «Άλμα Ανάπτυξης» και τον Κώστα Μουτζούρη επικεφαλής, έκανε ένα τεράστιο άλμα από τη 12η θέση στην 5η σε απορροφητικότητα κονδυλίων.  Μπορούμε να τα καταφέρουμε, το έχουμε άλλωστε αποδείξει!

  1. Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Χωρικού Σχεδιασμού και Απόδημου Ελληνισμού; 

Είμαι ευγνώμων στους συνεργάτες μου στην Περιφέρεια οι οποίοι παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό εργάσθηκαν πολύ σκληρά για να πετύχουμε τόσα πράγματα. Μία βέβαιη πρόκληση είναι η έλλειψη προσωπικού στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που παρά ταύτα την υπερβήκαμε.  Μία άλλη πρόκληση ήταν ο χρόνος λόγω της  ευρύτητας του αντικειμένου της Αντιπεριφερειαρχίας και των αρμοδιοτήτων που είχα οι οποίες ήταν αρκετές και σε διαφορετικές κατευθύνσεις.  Από τα αποτελέσματα φαίνεται να τα καταφέραμε. Φυσικά η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η έλλειψη χρόνου με την οικογένειά μου στην οποία προσπάθησα να αφιερώνω τουλάχιστον ποιοτικό χρόνο.

  1. Τι θεωρείτε ότι πρέπει να κάνετε ως  Περιφερειακός Σύμβουλος, εφόσον εκλεγείτε, προκειμένου να αναπτυχθεί περισσότερο η  Περιφέρεια Β. Αιγαίου; 

Η ανάπτυξη μιας Περιφέρειας απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες σε πολλούς τομείς.  Νομίζω ότι στο πρόγραμμά μας τα έχει συνοψίσει ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης στη συνέντευξή του και στο φυλλάδιο που έχει κυκλοφορήσει.

Σίγουρα θα πρέπει να φροντίσουμε να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν τα έργα που είναι ημιτελή.  Να προχωρήσουμε την παράκαμψη του Βροντάδου.  Να προχωρήσουμε τα επιπλέον κτηριακά στο Νοσοκομείο της Χίου.  Να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν τα Φράγματα Κόρης Γεφύρι και Σαραπειό.  Να φροντίσουμε να συνδιαμορφώσουμε με την κοινωνία το νέο ΕΣΠΑ. Επιπλέον όσον αφορά τις αρμοδιότητές μου ως Αντιπεριφερειάρχη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Χωρικού Σχεδιασμού & Περιβάλλοντος και Απόδημου Ελληνισμού, ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω την ολοκλήρωση του χαρακτηρισμού της Χίου ως Γεωπάρκου, τη δημιουργία ιδανικών συνθηκών για την προσέλκυση Ψηφιακών Νομάδων από Αποδήμους Έλληνες, τους ανθρώπους που έφυγαν κατά την οικονομική κρίση του 2009, άτομα που εργάζονται στον Ναυτιλιακό χώρο, κ.ά. και φυσικά προγραμματίζονται πολλά ακόμη σε διάφορους τομείς στα οποία προς χάρη συντομίας δεν θα αναφερθώ αυτή τη στιγμή.

  1. Πολλή συζήτηση έχει γίνει για το Μεταναστευτικό. Ποια η θέση σας;

Πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια στην προηγούμενη Κυβέρνηση και την νυν για την διαχείριση του Μεταναστευτικού αλλά και τη μείωση ροών. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στον πρώην Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μηταράκη για τις σκληρές αποφάσεις που έλαβε για να γίνει η σωστή διαχείριση. Το Μεταναστευτικό είναι ένα πολυσύνθετο θέμα που απαιτεί συζήτηση και ανάλυση από διάφορες πλευρές.

Η ανέγερση νέων δομών για τη φιλοξενία μεταναστών είναι ένα από τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από τη μετανάστευση. Ωστόσο, η απόφαση για την ανέγερση νέων δομών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι προϋπολογισμοί και οι πολιτικές προτεραιότητες και σίγουρα να ακούμε την τοπική κοινωνία που έχει αποφασίσει και έχει εκφράσει την άποψή της και στο Δημοτικό αλλά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σημαντικό είναι να συνεχίζεται η ανοιχτή και ενημερωμένη συζήτηση για το Μεταναστευτικό, προκειμένου να εξεταστούν οι καλύτεροι τρόποι διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και της ανθρωπιστικής κατάστασης των προσφύγων και μεταναστών. Η πολιτική απόφαση για την ανέγερση νέων δομών πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες, τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας και προς τα πού θέλει την ανάπτυξή της να πάει. Πρέπει να εφαρμόζεται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το δίκαιο.

  1. Tι διαφορετικό θεωρείτε ότι έχει να προσφέρει ο Συνδυασμός σας στην τοπική κοινωνία της Χίου και γενικότερα στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου; 

Δεν κρύβεται ούτε έχει κρυφές ατζέντες.  Ο συνδυασμός «ΑΛΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» με  Περιφερειάρχη τον Κώστα Μουτζούρη μιλάει με την κοινωνία.  Ακούει την κοινωνία και συνδιαμορφώνει το πρόγραμμά του.

Έχει την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες εξου και η Αντιπεριφέρεια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τις οποίες μπορεί να συνεχίσει να αξιοποιεί και στη νέα πενταετία.

Προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει συνέχεια και συνέπεια, σκληρή δουλειά, μαχητικότητα  και κατεύθυνση για ένα Βόρειο Αιγαίο της καρδιάς μας, με προοπτική και μέλλον. Για αυτό στις 8 Οκτωβρίου 2023 ζητώ την ψήφο  σας για να προσφέρω ξανά σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο.  

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement