Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Το όραμα του Σταμάτη Κάρμαντζη για τη «Νέα Χίο»

Συνέντευξη του Υποψήφιου Δημάρχου Χίου, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, στον «Χιακό  Λαό»
  1. Πώς θα χαρακτηρίζατε την προηγούμενη θητεία σας;

Η προηγούμενη τετραετία παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες υπήρξε πραγματικά παραγωγική με καταγεγραμμένο και αποτυπωμένο ένα σημαίνον έργο που απλώθηκε σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας με προστιθέμενη αξία για την ποιότητα ζωής. Έργα που έμεναν «κολλημένα» και ημιτελή για δεκαετίες μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης και είναι γεγονός ότι η εικόνα της Χίου έχει αλλάξει. Αυτή η θετική πορεία σαφώς δεν ήταν τυχαία. Αποτελεί επιστέγασμα πολλών προσπαθειών, σταθερού προσανατολισμού και φυσικά ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού. Με αυτό το τρίπτυχο καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα του νησιού και να έχουμε ήδη υλοποιήσει ένα μετρήσιμο και αξιόλογο έργο σε θέματα υποδομών αλλά και καθημερινότητας. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε λόγω της απλής αναλογικής αλλά και οι πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας αποτέλεσαν ένα μεγάλο στοίχημα που το κερδίσαμε, όχι μόνο ως Δημοτική Αρχή αλλά συνολικά ως νησί, γιατί την τετραετία που μεσολάβησε η Χίος προχώρησε και άλλαξε.

  1. «Σύμπραξη Δημιουργίας για τη Νέα Χίο» ο Συνδυασμός με τον οποίο διεκδικείτε για δεύτερη φορά τον δημαρχιακό θώκο. Μιλήστε μας για αυτόν.

Το όνομα του Συνδυασμού μας αντιστοιχεί στο όραμα και στη σκέψη μας για τη Χίο μας. Αποτελεί εξέλιξη της «Σύμπραξης Δημιουργίας» με την οποία την προηγούμενη τετραετία διοικήσαμε τον Δήμο. Η σύμπραξη και η ένωση δυνάμεων αλλά και η συμπόρευση και η από κοινού προσπάθεια για την υλοποίηση στόχων είναι σαφώς απαραίτητα στοιχεία για την παράταξή μας. Αταλάντευτος σκοπός μας φυσικά η δημιουργία. Ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε να προσφέρουμε στον τόπο μας και στους ανθρώπους μας και έπειτα από δυνατές προσπάθειες και έργα μιλάμε πλέον για τη «Νέα Χίο». Χτίζουμε τη «Νέα Χίο» και επενδύουμε στο μέλλον. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν όχι απλώς ένα όνομα Συνδυασμού αλλά μία αντίληψη και ένα όραμα για όλα τα μέλη της παράταξής μας, μιας «Εθνικής Ομάδας Χίου» που αποτελείται από αξιόλογους και γεμάτους διάθεση προσφοράς ανθρώπους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν επάξια την τοπική μας κοινωνία και ενώνουν δυνάμεις, δεξιότητες και εμπειρίες, μακριά από στερεοτυπικές διαχωριστικές γραμμές.

Συμπράττουμε και Δημιουργούμε λοιπόν για να χτίσουμε τη «Νέα Χίο» με συνέπεια, διαφάνεια, σκληρή καθημερινή δουλειά, με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας αλλά και το δυναμικό που διαθέτει ο τόπος μας.

  1. Πώς οραματίζεστε τη «Νέα Χίο»; Ποια έργα θα περιλαμβάνει η νέα θητεία, εφόσον εκλεγείτε;

Η «Νέα Χίος» είναι η συνέχεια της δημιουργικής πορείας που έχουμε καταγράψει για το νησί. Αποδείξαμε ότι ο σχεδιασμός μας διαθέτει ουσιαστικά και ποιοτικά κριτήρια για την παραγωγή έργου που θα μας οδηγήσει στο μέλλον. Η «Νέα Χίος» είναι η συνέχεια και η ολοκλήρωση του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Είναι το όραμα για τη συνέχεια και την εξέλιξη. 

Σε αυτή τη βάση, το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει ειδικούς άξονες ανάπτυξης, με γνώμονα την ανανεωμένη και σύγχρονη εικόνα του νησιού μας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.  

Περιληπτικά θα αναφέρω τα εξής:

  • Συνέχεια έργων υποδομών στη Χίο
  • Επίλυση του υδρευτικού
  • Συνέχεια έργων οδοποιίας για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου
  • Περιβάλλον – Ανακύκλωση – Πράσινες πολιτικές – Εξοικονόμηση Ενέργειας – Ηλεκτροκίνηση – smart cities
  • Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (που αφορά 10 χρόνια έργων), ένα σπουδαίο όραμα αναβάθμισης του νησιού μας που στοχεύει στη βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη σε σχέση με τις υποδομές, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τις αναπλάσεις κτηρίων και κοινόχρηστων χώρων και γενικότερα την αξιοποίηση κάθε τοπικής πρωτοβουλίας που άπτεται της βιωσιμότητας και της αειφορίας. Φυσικά σε αυτό το πλαίσιο σπουδαία θέση κατέχει και το ζητούμενο της προσβασιμότητας για όλους τους πολίτες αλλά και η προώθηση της εναλλακτικής μετακίνησης.   
  • Αναβάθμιση ποιότητας ζωής – Στόχος η ποιοτική καθημερινότητα των πολιτών
  • Ψηφιακές πολιτικές εξυπηρέτησης πολιτών
  • Οι νέοι στο επίκεντρο, μέριμνα για την παιδεία, τις σχολικές υποδομές, την ανάδειξη των ικανοτήτων των νέων μας αλλά και περαιτέρω συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Ναυτιλία – Τουρισμός – Εξωστρέφεια – Σύνδεση με Ομογένεια: Επιδιώκουμε η μοναδική ομορφιά της Χίου να προβληθεί ακόμα περισσότερο μέσα από την εξωστρέφεια αλλά και την ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητας του νησιού μας
  • Στήριξη τοπικής Οικονομίας  και του παραγωγικού Τομέα 
  • Στήριξη ευάλωτων ομάδων
  • Πολιτισμός – Αθλητισμός: Ανάδειξη, στήριξη και ενίσχυση των πολιτιστικών και αθλητικών μας φορέων 
  • Εντονότερη μέριμνα για τα χωριά σε όλα τα επίπεδα
  • Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων υπέρ της Χίου. Είναι ήδη καταγεγραμμένη η δυνατότητα γόνιμης επικοινωνίας και προώθησης κρίσιμων αιτημάτων στα κέντρα λήψης αποφάσεων με αποτέλεσμα την πολύτιμη εισροή πόρων υπέρ του νησιού μας. Το πράξαμε και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Και πιο σθεναρά. Και πιο αποτελεσματικά.

Και ένα σημείο που θέλω να σταθώ ιδιαιτέρως είναι ότι ο Δήμος θα εξακολουθήσει να είναι το σπίτι του δημότη. Οι πόρτες του Δήμου θα είναι ανοιχτές με ευαισθησία και ενδιαφέρον για τις ανάγκες κάθε πολίτη.

  1. Γιατί να σας εμπιστευτούν οι πολίτες;

Η Αυτοδιοίκηση απαιτεί εκτός από θέληση, τη γνώση και την πείρα. Απαιτεί τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες που έχουν χορτάσει από λόγια και εύλογα απαιτούν έργα. Εμείς, λοιπόν, αποδείξαμε έμπρακτα, μέσα από ένα ορατό και καταγεγραμμένο έργο ότι ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε να ταξιδέψουμε τη Χίο στο μέλλον και να κάνουμε τους ανθρώπους του τόπου μας να ονειρεύονται ξανά και να ελπίζουν για το μέλλον, το δικό τους και των παιδιών τους. 

  1. Λάθη κάνατε;

Και το λάθος είναι χρήσιμο, όταν είναι παράγοντας εξέλιξης και μοχλός για να συνεχίσεις. Ως Δημοτική Αρχή αντιμετωπίσαμε δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ο χρόνος δεν ήταν σύμμαχός μας και έπρεπε να κάνουμε άλματα εν ριπή οφθαλμού. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι και με αρρυθμίες του συστήματος αλλά και με αδιέξοδα. Ωστόσο, επειδή ο στρατηγικός μας σχεδιασμός στηριζόταν σε σταθερές βάσεις μείναμε ακλόνητοι και σε θέση να αντιλαμβανόμαστε γρήγορα και το λάθος αλλά και το τυχόν λάθος. Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο και με αυτό το σκεπτικό πορευόμαστε. 

  1. Ποιο το μήνυμά σας προς τους δημότες;

Είμαι σίγουρος ότι ο λαός της Χίου έχει και γνώση, έχει και κρίση και βεβαίως συνεχώς λαμβάνει μηνύματα από κάθε κατεύθυνση. Ιδίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τα πάσης φύσεως συνθήματα, κελεύσματα και σοφίσματα αφθονούν. Προσωπικά, εμπιστεύομαι απόλυτα τη γνώμη και την κρίση των ανθρώπων γιατί με τη δύναμη του Θεού και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων διένυσα μια μεγάλη διαδρομή στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας. Όραμα και επιθυμία μου είναι να ευημερεί ο τόπος, να εξελιχθεί, να αναπτυχθεί προκειμένου να ευημερούν και να εξελίσσονται και οι άνθρωποι. Οι άνθρωποί μας. Αυτή είναι διαχρονικά η έγνοια μου. Ο τόπος και οι άνθρωποί μας. Αυτό, ο κόσμος είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζει και για αυτό δεν θα μεταφέρω κάποιο νέο μήνυμα, αλλά κοιτώντας κάθε Χιώτη και κάθε Χιώτισσα στα μάτια ζητώ την εντολή να συνεχιστεί δυναμικά αυτή η θετική πορεία που ξεκίνησε στο νησί για το νησί, με την υπόσχεση ότι δεν θα τους απογοητεύσω και δεν θα το μετανιώσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Από τη στιγμή της γέννησής του, λόγω της μυθικής οδικής συμπεριφοράς του που ανέτρεπε όλα όσα ξέραμε στο κλείσιμο του περασμένου αιώνα, το Ford...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η ακολουθία των Παθών τελέσθηκε χθες στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου της ομωνύμου Κοινότητος στο Γεσήλκιοϊ, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γέροντος Δέρκων κ....

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Αθήνα έχει μπει πλέον σε metal ρυθμούς, καθώς μετράμε αντίστροφα για την συναυλία των Rammstein στις 30 Μαΐου στο Ολυμπιακό Στάδιο και η...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Γιόσεφ Καμπάν θα έχει συγκεκριμένη ευθύνη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας σχεδιαστικής γλώσσας των μοντέλων της MG και έρχεται να ενταχθεί στην εταιρεία...

Advertisement