Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Μηνιαία Επικοινωνία Νότη Μηταράκη – Σεπτέμβριος 2023

Μηνιαία Επικοινωνία Νότη Μηταράκη – Σεπτέμβριος 2023

Τον προηγούμενο μήνα τελείωσα λέγοντας ότι για να λειτουργήσει το έργο Φράγμα Κόρης Γεφύρι, έργο το οποίο έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά, εκκρεμεί η μετακίνηση δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ. Επικοινώνησα άμεσα μαζί τους. Δυστυχώς, χάθηκε ένας ακόμη μήνας λόγω της αδράνειας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς δεν φαίνεται να έχει γίνει η απαραίτητη καταβολή για την μεταφορά του δικτύου εκτός του χώρου συσσώρευσης των υδάτων.

Διάβαζα τις δηλώσεις των παρέδρων Αμανής για ένα πολύ βασικό και κρίσιμο έργο για την ανάπτυξη της Βόρειας Χίου, το οδικό έργο της παράκαμψη του Αίπους. Χάθηκε μια τετραετία χωρίς καμία εξέλιξη, ενώ υπήρχαν προτάσεις. Δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος, με ευθύνη της Περιφέρειας. Στην τρέχουσα περίοδο πρέπει να αποτελέσει έργο προτεραιότητας.

Αναφορικά με το Τελωνείο, στις 6 Σεπτεμβρίου δόθηκε η προέγκριση για την οικοδομική άδεια του έργου από την Πολεοδομία, ενώ υπάρχει και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 3.000.000€ από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου. Επόμενο στάδιο είναι η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού από το Λιμενικό Ταμείο, εντός 2023. Έργο απαραίτητο για την τουριστική ανάπτυξη της Χίου, για εμένα το βασικότερο νέο έργο.

Να σημειώσω ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επισκευαστικές εργασίες προϋπολογισμού 175 χιλιάδων στο ΕΠΑΛ Χίου, με χρήματα που προέρχονται από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου. Συνολικά στη θητεία μου στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, η Χίος έλαβε συνολικά € 13,9 εκ για το διάστημα 2020-23 σε δημοτικά τέλη, έκτακτες επιχορηγήσεις και δαπάνες για έργα από το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Αναφορικά με το Κτηματολόγιο, αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για το νησί μας, η πρόοδος που επετεύχθη για τον επαναπροσδιορισμό της θέσης και των ορίων των γεωτεμαχίων σε Ιωνία, Άγιο Μηνά και Μαστιχοχώρια, σε συνέχεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο. Την Πέμπτη 21/9/23 εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κτηματολογίου οι συμπληρωματικές συμβάσεις, ώστε να περάσει στο επόμενο στάδιο η διαδικασία της υπογραφής από τον ανάδοχο με την άμεση εφαρμογή της εκτέλεσης του έργου. Με τις εν λόγω συμπληρωματικές συμβάσεις θα προχωρήσει η επαναχωροθέτηση και οι γεωμετρικές διορθώσεις του λειτουργούντος Κτηματολογίου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 20 του ν. 4934/2022, ΦΕΚ Α΄ 100, όπου τροποποιήθηκε το άρθρο 19 Α του ν. 2664/1998 με το οποίο, μεταξύ άλλων, εισήχθη διαδικασία επανεπεξεργασίας των αυτοψιών που είχαν διενεργηθεί.

Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού έργου, τον Σεπτέμβριο υπέβαλα αναφορές σχετικά (α) με τους συμβασιούχους που εργάζονται σε έργα αποκατάστασης στο Κάστρο, (β) με τα κριτήρια αξιολόγησης των κλινικών της παραμεθορίου από τον ΕΟΠΥΥ, (γ) την αναδιαμόρφωση του νέου κανονισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τα κριτήρια των μαστιχοπαραγωγών και για (δ) για την αναγνώριση του χρόνου «προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου» των δημοσίων υπαλλήλων – μηχανικών.

Με ανησυχεί η αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και προς τη χώρα μας. Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Κύπρο, συναντήθηκα με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, κα. Αννίτα Δημητρίου και τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, όπου συζητήσαμε τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση. Κοινό συμπέρασμα είναι ότι η ανεξέλεγκτη αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και καθιστά αναγκαία την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης. Διττός στόχος παραμένει αφενός η προστασία των εξωτερικών συνόρων και αφετέρου η έμπρακτη αλληλεγγύη στις τοπικές κοινωνίες, που βιώνουν πρώτες τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού. Είμαι σίγουρος ότι η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνέχεια και της πρόσφατης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, θα συνεχίσει την αποτελεσματική εφαρμογή της αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, ώστε να μην αποτελέσει και πάλι το μεταναστευτικό, πρόβλημα για τα νησιά μας και τη χώρα ευρύτερα.

Τέλος, έχουμε μπροστά μας τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κύριος στόχος όλων όσων συμμετέχουν θα πρέπει να είναι η ανάγκη για συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, στην Κυβέρνηση, τη Βουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει ξεκάθαρα ότι η χώρα χρειάζεται περιφερειάρχες με τους οποίους να μπορεί να συνεργαστεί. Ως εκ τούτου, είναι σαφής η στήριξη προς τον Αλκιβιάδη Στεφανή, καθώς είναι ένας άνθρωπος με κύρος, εμπειρία και όραμα, για να αποκτήσουν τα νησιά μας στο Βόρειο Αιγαίο «Νέα Δυναμική». Θα είμαι παρών την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 19:30 στην κεντρική του ομιλία, στο ξενοδοχείο Χανδρής.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Advertisement