Με γνώμονα την παραγωγή και υλοποίηση θεατρικής παράστασης αφιερωμένη στις σφαγές και τα ελευθέρια της Χίου, τόσο η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής, όσο και ο Κύκλος Θεάτρου «Θεατροποιοί Χίου» ενώνουν δυνάμεις και με όρεξη, μεράκι και πολλή αγάπη θα παρουσιάσουν στις 19 Νοεμβρίου 2023, στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου την «ΜΥΡΟΒΟΛΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ, ΕΓΚΩΜΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΩΝ».
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του συλλόγου «Θεατροποιοί Χίου», κ. Σταύρος Σπυράκης, πρόκειται για μία παράσταση που αφορά το νησί της Χίου, καθώς αναφέρετε σε μεγάλα ιστορικά γεγονότα της πορείας του νησιού μας: «Έχουμε τη μεγάλη ευθύνη να ετοιμάσουμε ένα έργο ξεχωριστό που αφορά όλους τους Χιώτες και τις Χιώτισσες. Πρόκειται για μία παράσταση που έχει προκύψει από έρευνα ιστορικών πηγών και κείμενα από μαρτυρίες», επισημαίνοντας πως η παράσταση θα αποτελείται από Α και Β μέρος, που όμως δεν θα είναι διακριτό, θα υπάρχει μία συνέχεια.
Με τη σειρά της, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής, κα Μαριέλλα Βαρώνη, σημείωσε πως απώτερος σκοπός είναι η συσπείρωση των συλλόγων των χωριών για την καλύτερη συνεργασία και την διατήρηση των παραδόσεων και του πολιτισμού: «Η Ομοσπονδία στα πλαίσια της ιστορίας κάθε χρόνο τιμά τους πεσόντες από τις σφαγές της Χίου αλλά και την απελευθέρωση του 1912», πρόσθεσε.
