Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: ΑΔΕΔΥ – «Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων»

Ανακοίνωση ΑΔΕΔΥ Χίου 

Μετά από 13 χρόνια, κατά τα οποία όχι μόνο δεν δόθηκε καμία αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, μειώθηκαν οι αποδοχές κατά 40%, πάγωσε μισθολογικά η διετία 2016 – 17, μειώθηκε το αφορολόγητο, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια καλπάζουν, η κυβέρνηση εμπαίζει στην κυριολεξία τους Δ.Υ. με ένα επίδομα των 45€ μηνιαίως.

Η κυβέρνηση λοιπόν φέρνοντας ένα νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας», συμπεριλαμβάνει τα μέτρα κοροϊδία για τους μισθούς στο Δημόσιο, που θα εφαρμοστούν από την 1 Ιανουαρίου 2024.

Ο τίτλος είναι ψευδεπίγραφος. Δεν πρόκειται ούτε για ενιαίο, ούτε για νέο μισθολόγιο. Δεν παίρνουν όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τα ίδια. Δεν παίρνει τα ίδια ο υπάλληλος σε ένα υπουργείο με τον προϊστάμενο της διεύθυνσής του. Ίσα ίσα η διαφοροποίηση μεγαλώνει, οι αποστάσεις γίνονται μεγαλύτερες.

Ούτε νέο είναι αφού πατάει στο μισθολόγιο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ίσχυσε από την 1/1/2016, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν μεγάλο μέρος του νόμου 4024/2011 του ΠΑΣΟΚ, οι μετέπειτα περικοπές ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου και με το οποίο:

Είχαν περικοπεί από τον κρατικό προϋπολογισμό οι «μισθολογικές δαπάνες» διατηρώντας όλες τις προηγούμενες περικοπές (13 – 14 μισθός κα)
Είχε παγώσει η μισθολογική ωρίμανση κλέβοντας ένα μισθολογικό κλιμάκιο για τα έτη 2016 – 2017 που αντιστοιχεί με το μέχρι τώρα υπολογισμό περισσότερο από 4 χιλιάδες ευρώ τουλάχιστον.
Είχε αποφασιστεί η χορήγηση του μισθολογικού κλιμακίου κάθε 3 αντί για 2 χρόνια που ήταν μέχρι τότε για τις κατηγορίες Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που αποτελούν το 1/3 των δημοσίων υπαλλήλων, χάνοντας έτσι 6 μισθολογικά κλιμάκια δηλαδή 43Χ6Χ12Χ6=18576 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αμοιβές των νεοεισερχόμενων επηρεάστηκαν δραματικά από το μισθολόγιο 4354/2015.

Το 2005 έως 1000 ευρώ τον μήνα λάμβανε το 47,8% των νεοεισερχομένων δημοσίων υπαλλήλων, ποσοστό που εκτινάχθηκε σε 74,7% το 2015. Την περίοδο 2015 – 2020, οι αποδοχές των νεοεισερχομένων αποφοίτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης διαμορφώθηκαν μεσοσταθμικά εξαιτίας των επιπτώσεων της νέας μισθολογικής κλίμακας στο 67% των αποδοχών των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους παλαιότερους εργαζόμενους ήταν 77%. Εφάρμοσαν την «προσωπική διαφορά». Ταυτόχρονα υπήρχε και σε αυτό το νόμο σύνδεση του μισθού με την αποδοτικότητα αφού προέβλεπε ότι τρεις συνεχόμενες αρνητικές αξιολογήσεις θα προκαλεί πάγωμα του μισθολογικού κλιμακίου.

Τα ξαναθυμίζουμε γιατί πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει κυβερνητική στρατηγική σύμπλευσης και συνέχειας και μάλιστα με χειρότερους όρους παίρνοντας ο ένας τη σκυτάλη από τον άλλον πάντα σε αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ στο νομοσχέδιό της συνειδητά αφήνει αναλλοίωτη τη σύνδεση των μισθών με τη στοχοθεσία και την αντιδραστική «αξιολόγηση», με τα γνωστά «μπόνους» στους υπαλλήλους που πετυχαίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ποσοτικοποιημένους στόχους τους οποίους βάζουν κάθε φορά τα στελέχη των υπηρεσιών. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται προσπάθεια να μετατραπεί συνολικά η Δημόσια Διοίκηση σε εργαλείο εφαρμογής όλων των αντιλαϊκών μέτρων υπέρ του κεφαλαίου, μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων.

Εδώ έρχεται και η προκλητική «αύξηση» του επιδόματος θέσης ευθύνης, στο 30%, ενισχύοντας κατά κύριο λόγο τα υψηλόβαθμα στελέχη που θα υλοποιήσουν την αντιλαϊκή πολιτική. Για παράδειγμα, ένας γενικός διευθυντής υπουργείου θα έχει μια επιπλέον αύξηση 300 ευρώ, όταν ένας εργάτης καθαριότητας, που ξυπνάει από τα άγρια χαράματα για να καθαρίσει τους δρόμους, ένας εκπαιδευτικός που μορφώνει τα παιδιά μας σε 27άρια και 28άρια τμήματα, ένας νοσηλευτής που δουλεύει με εξοντωτικούς ρυθμούς στα νοσοκομεία και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο μετρούν ευρώ το ευρώ για να βγάλουν τον μήνα.

Αλλά και οι χιλιάδες συμβασιούχοι σε όλους τους κλάδους, που δουλεύουν για λίγους μήνες τον χρόνο, θα δουν πολύ μικρότερες αυξήσεις από αυτές που κομπάζει η κυβέρνηση.

Επιπρόσθετα, η διατήρηση του αφορολόγητου στα 8.636 ευρώ για τον εργαζόμενο χωρίς παιδιά (αφορά το 50% των δημοσίων υπαλλήλων) θα «κλέψει» μέσω της εφορίας περίπου 170 ευρώ από τα 600 που θα λάβει καθαρά ως «αύξηση» τον χρόνο. Όσο για το υπόλοιπο 50% που έχουν παιδιά, το συνολικό «κέρδος» που θα έχουν είναι πολύ πίσω από τις συνολικές απώλειες που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν το αφορολόγητο είχε μειωθεί.

Δεν θα δεχθούμε τη κοροϊδία της κυβέρνησης !!

Καλούμε την ΑΔΕΔΥ να πάρει απόφαση για δυναμική Απεργιακή κινητοποίηση όταν πάει το νομοσχέδιο στην ολομέλεια.

Καλούμε  τα Πρωτοβάθμια σωματεία να συνεδριάσουν να πάρουν αποφάσεις ενάντια στο νομοσχέδιο και να βγάλουν ανακοίνωση.

Δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια!!!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ.

Αυξήσεις 20% για όλους τους Δ.Υ.
Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17
Αφορολόγητο στα 12.000€ αυξημένο κατά 3000€ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Κατάργηση της εισφοράς του 2% υπέρ της ανεργίας.
Γνήσιο ενιαίο μισθολόγιο με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, μέσα από συλλογική σύμβαση εργασίας – καμία σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη.
Πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον Ιδιωτικό τομέα για τηνένταξη του υπαλλήλου σε μισθολογικό κλιμάκιο κατά τονδιορισμό του στο δημόσιο.
Αύξηση και επέκταση του επιδόματος παραμεθορίου στο σύνολο των υπαλλήλων.
Επέκταση και χορήγηση χωρίς καμιά περικοπή στο ανθυγιεινό
επίδομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement