Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Xίος: ΣΕΙΥΧ – Να παρθούν άμεσα μέτρα στους χώρους δουλειάς για τον καύσωνα

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ

Να παρθούν άμεσα μέτρα στους χώρους δουλειάς για τον καύσωνα

Διανύουμε μέρες παρατεταμένου καύσωνα και ήδη από καταγγελίες συναδέλφων και τις παρεμβάσεις του σωματείου αυτές τις μέρες, επιβεβαιώνεται ότι οι εργαζόμενοι στα supermarkets, στις αποθήκες, στα πολυκαταστήματα αλλά και γενικότερα στο εμπόριο, στις μεταφορές, στα dilivery, στους εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, beach bar κλπ) και στον επισιτισμό είμαστε  εκτεθειμένοι σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να λαμβάνονται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας μας. Κλιματιστικά που υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου, χώροι διαλείμματος ακατάλληλοι ή ανύπαρκτοι, εργαζόμενοι στις παραλαβές που δουλεύουν στο καταμεσήμερο, αντίστοιχα και στη διανομή των προϊόντων.

Τα περί αυστηρών συστάσεων του Υπουργείου εργασίας προς την εργοδοσία είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε! Η πραγματικότητα είναι ότι τα μέτρα της υγείας και της  ασφάλειας μας στους εργασιακούς χώρους, για την εργοδοσία είναι περιττό κόστος, ότι οι έλεγχοι από την αρμόδιες υπηρεσίες είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο και οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την εργοδοτική ασυδοσία που μπροστά στο κέρδος δεν λογαριάζει τις ζωές μας.

Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις. Μόνο με την συλλογική μας δράση μπορούμε να προστατεύουμε τις ζωές μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΥΣΩΝΑ:

  1. Άμεση διακοπή των εργασιών εκφόρτωσης – παραλαβής  εμπορευμάτων εκτός καταστήματος όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C.
  2. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  3. Συχνά διαλείμματα αντίστοιχης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, την ένταση της εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  4. Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  5. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  6. Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  7. Να υπάρχει ουσιαστική εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφαλείας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Σε αυτές τις συνθήκες απαιτούμε να απαγορευτούν τα σπαστά ωράρια εργασίας και οι υπερωρίες.

Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους άμεσα να απευθυνθούν στο σωματείο μας για κάθε ζήτημα που αντιμετωπίζουν. Να μην επιτρέψουμε στην εργοδοσία να παίζει με την υγεία μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το πολυτάλαντο SUV Puma έρχεται με ακόμα περισσότερο δυναμισμό και μια σειρά από αναβαθμίσεις σε όλους τους τομείς, να συνεχίσει την κυριαρχία του στην...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Σεβαμσιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος ιερούργησε σήμερα στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό Θείας Αναλήψεως Μακροχωρίου, και στη συνέχεια τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το υδρογόνο είναι το πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν και η χρήση του ως πηγή ενέργειας σε υγρή ή αέρια μορφή σε διάφορους τύπους...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Πανσέληνος του Ιουνίου, ή αλλιώς το «Φεγγάρι της Φράουλας», φώτισε τον ουρανό την 21η Ιουνίου, λίγες ώρες μετά από την μεγαλύτερη μέρα του έτους. Η εμφάνιση της...

Advertisement