Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Οι βραβεύσεις του 11ου Διανησιωτικού Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών Β. και Ν. Αιγαίου «CINEμάθεια, 2023»

Με συγκίνηση, με σκέψεις, με πολλές ιδέες και νέες προτάσεις για τη διεξαγωγή του επόμενου, 12ου Φεστιβάλ Β. και Ν. Αιγαίου «CINEμάθεια», κυρίως όμως με το ηχηρό χειροκρότημα τού κοινού για όλες τις δεκάλεπτες ταινιούλες που προβλήθηκαν στο πλαίσιο του, ολοκληρώθηκε την Κυριακή, 1 Ιουλίου 2023, το 11ο Διανησιωτικό Φεστιβάλ μαθητικών ταινιών Γυμνασίων – Λυκείων Β. και Ν. Αιγαίου «CINEμάθεια».

Την τελετή των απονομών της τρίτης βραδιάς  λάμπρυνε με την παρουσία της η ηθοποιός Υρώ Μανέ, η οποία, από κοινού με τον ηθοποιό Ανδρέα Κωνσταντίνου είχαν και την ευκαιρία –από σκηνής η πρώτη, από οθόνης, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης ο δεύτερος, από τη Μάλτα, όπου βρισκόταν – να συζητήσουν με τους μικρούς και τους μεγάλους θεατές τού Φεστιβάλ το θέμα «Κινηματογράφος και Σχολείο».

Ο μεγάλος «πρωταγωνιστής», όμως, της τελευταία βραδιάς τού Φεστιβάλ ήταν ο Cisse, με τη θαυμαστή ιστορία τής μέχρι στιγμής διαδρομής του, ο οποίος παρέλαβε, μαζί και με άλλους εκπροσώπους τής μαθητικής ομάδας τού ΓΕΛ Σάμου, όλα τα βραβεία με τα οποία τιμήθηκε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ποιος είναι ο Cisse».

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, επίσης, ήταν και η ενημέρωση για την Ψηφιακή Πλατφόρμα Κινηματογραφικών Ταινιών «CINEDU», για σχολεία, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη ημέρα τού Φεστιβάλ, την Παρασκευή 30 Ιουνίου, από τον συντονιστή τού έργου κ. Ηλία Τασόπουλο.

Τις τριήμερες προβολές τού Φεστιβάλ αλλά και την έκθεση συνοδευτικής αφίσας παρακολούθησαν και επισκέφθηκαν, αντίστοιχα, εκτός από το κοινό της Χίου, και οι αντιπροσωπείες των σχολείων: Γυμνασίου Μούδρου και Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου Λήμνου, 3ου, 6ου Γυμνασίου, 5ου ΓΕΛ και 2ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, Γυμνασίου Καλλονής, Γυμνασίου και ΓΕΛ Αγιάσου, Γυμνασίου και ΓΕΛ Μανταμάδου, ΓΕΛ Ιππείου Λέσβου, Λυκειακών τάξεων Γυμνασίου Οινουσσών, ΓΕΛ Σάμου, ΓΕΛ Σύρου, καθώς και του Ελληνικού Λυκείου Μπίλεφελντ της Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, τίμησαν με την παρουσία τους αλλά και εγκαρδίωσαν με τα συγχαρητήρια λόγια τους τις μαθήτριες, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολικών ομάδων, που δημιούργησαν υπέροχες ταινιούλες και πανέμορφες συνοδευτικές αφίσες, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Β. Αιγαίου/Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού, κ. Σ. Καμπούρης (Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης Β. Αιγαίου), οι εκπρόσωποι του Δήμου Χίου: κ. Ν. Ξυλάς (Αντιδήμαρχος Παιδείας) και κ. Κ. Χατζησταμάτης (σύμβουλος Δημάρχου Χίου για θέματα Παιδείας), η Περιφερειακή Δ/ντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, κ. Αικ. Στρατάκη, η Δ/ντρια Δ/θμιας Εκπ/σης Χίου, κ. Ευτ. Βλυσίδου, οι σύμβουλοι Δ/θμιας Εκπ/σης Β. Αιγαίου, κκ.: Αιμ. Ευαγγελινός, Π. Καραμανώλης, Σ. Σωτηρίου, ο κ. Ηλίας Τασόπουλος και η κ. Άλμπα Κόκα, ως εκπρόσωποι τού Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και, ακόμη, όλοι όσοι απένειμαν τα βραβεία και τις διακρίσεις τού Φεστιβάλ στις μαθητικές ομάδες -μεταξύ αυτών ο δημοσιογράφος/συγγραφέας κ. Στρ. Μπαλάσκας και η εικονογράφος/perfomer κ. Μ. Σωτηροπούλου- αλλά και πολλοί άλλοι, μέλη των Κριτικών Επιτροπών ή φίλοι και συνοδοιπόροι του Φεστιβάλ.

Τη στιγμή αυτή, που συντάσσονται οι λέξεις και οι προτάσεις τού δελτίου τύπου και καθώς το 11ο Φεστιβάλ Β. και Ν. Αιγαίου «CINEμάθεια» ανήκει ήδη στο «χθες», σκεπτόμαστε πόσο σωστή είναι η διαπίστωση τού Ζαν Λυκ Γκοντάρ : «η τηλεόραση παράγει τη λήθη. Ο κινηματογράφος παράγει αναμνήσεις»…

Με αυτές, λοιπόν, τις νωπές, ακόμη, αναμνήσεις αλλά και με πάμπολλες άλλες εικόνες, αισθήματα, συναισθήματα, εντυπώσεις, ιδέες, προτάσεις που πλημμύρισαν τη μεγάλη οθόνη και τη σκηνή του ΟΜΗΡΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ, στη φιλόξενη αγκάλη του οποίου πραγματοποιήθηκε η διοργάνωση, συγχαίρουμε για μία ακόμη φορά τούς σχεδόν 600 εκπαιδευτικούς, μαθήτριες και μαθητές που έλαβαν μέρος στο φετινό Φεστιβάλ, στέλνοντας τις 37, συνολικά, δημιουργίες τους σε ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίες, video-clips και animation!

Τέλος, θερμές-θερμότατες!- ευχαριστίες απευθύνουμε στην ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ και το ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ για τη συνδιοργάνωση τού Φεστιβάλ, στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ για τη γόνιμη συνεργασία, στην ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ για την αθλοθέτηση βραβείου «ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς» και, ακόμη, στους πολλούς «συνοδοιπόρους» τού Φεστιβάλ, των οποίων η ποικίλη στήριξη είναι εξαιρετικά σημαντική για την άρτια διεξαγωγή της διοργάνωσης, από έτος σε έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Χίου και Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων ενώνουν δυνάμεις και διοργανώνουν ένα διήμερο τουρνουά φιλικών γυναικείων αγώνων βόλεϊ μεταξύ της Karsiyaka, της Altay, του Νηρέα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η DFSK ιδρύθηκε το 2003, ως μια κοινοπραξία της της Dongfeng Motor Corporation και του Sokon Group (σήμερα γνωστό ως Seres Group). Η εταιρεία...

Advertisement