Connect with us

Hi, what are you looking for?

DCIM100MEDIADJI_0013.JPG

ΧΙΟΣ

Χίος: Καλλιτεχνικό Πάρκο Καλλιμασιάς στα πλαίσια του 7ου Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική

Το Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς “Η ΠΡΟΟΔΟΣ”, στα πλαίσια του 7ου Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική διοργανώνει το Καλλιτεχνικό Πάρκο Καλλιμασιάς την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, 7,8 και 9 Ιουλίου από τις 19.30.

Παλιά επαγγέλματα αποκτούν ζωή κι αναβιώνουν, μέσα από τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου Καλλιμασιάς ταξιδεύοντας τους επισκέπτες στο χθες.

Η αυλή του Γυμνασίου – Λυκείου, οι πλατείες του χωριού, τα σοκάκια και οι γειτονιές, το μοναστήρι της Πλακιδιώτισσας που στέκεται στις παρυφές του Ανέμωνα για πάνω από τέσσερις αιώνες, θα γεμίσουν με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. 

Το Καλλιτεχνικό Πάρκο αποτελεί μια πρώτης τάξεως αφορμή για να τιμήσουμε τον ιδρυτή και στυλοβάτη του μεγαλύτερου Λαογραφικού Μουσείου της χώρας, τον Γιάννη Κολλιάρο αλλά και ανθρώπους που στάθηκαν στον πλευρό του ως αφανείς ήρωες, όπως ο Αργύρης Κουμελάς και τόσοι άλλοι και να αναλογιστούμε ότι για πάνω από 2 δεκαετίες περιμένουμε να υλοποιηθεί η δέσμευση των τοπικών αρχών για κατασκευή μουσείου.

Τα επαγγέλματα που θα αναβιώσουν είναι:

Λούστρος, Κανταδόρος, Λατερνατζής, Τενεκετζής, Τσαγκάρης, Ξεματιάστρα- Προξενήτρα, Κουρέας, Ψαράς, Πλύστρα, Κουλουράς, Παστελάς, Καπελού, Φωτογράφος, Ντελάλης, Χασάπης, Καφετζής, Βεγγέρα

  • Πολλαπλά και παράλληλα χορευτικά, μουσικά, θεατρικά, εικαστικά, ιστορικά και φιλολογικά δρώμενα ξεκινούν στις 19:30 κάθε βράδυ και καταλήγουν σε μία κεντρική εκδήλωση.
  • Εικαστική έκθεση Χίων καλλιτεχνών με πηγή έμπνευσης την Καλλιμασιά.
  • Φωτογραφική έκθεση με φωτογραφίες του Κώστα Σταμούλη και της Φιλομήλας Μπόλια με θέμα τα επαγγέλματα που χάθηκαν στον χρόνο.
  • Έκθεση ζωγραφικής με τα έργα των μαθητών των εργαστηρίων ζωγραφικής της “Προόδου”.
  • Βιωματικό εργαστήριο ΜΑ + ΜΑ από τον Φαρμακοποιό Δημήτρη Κοκκινάκη με αιθέρια έλαια, Μαστίχα και Μανταρίνι Χίου, στον πρώτο όροφο του Πνευματικού Κέντρου Καλλιμασιάς. 
  • “Ομιλείτε Χιώτικα;” Εσείς πόσες χιώτικες λέξεις γνωρίζετε. Παίξτε και διασκεδάστε στην πλατεία Πατριαρχών Καλλιμασιάς το παιχνίδι που θα σας μυήσει στη χιώτικη διάλεκτο.
  • “Παραδοσιακά παιχνίδια” Γνωρίστε μερικά από τα παραδοσιακά παιχνίδια κι αφήστε τα παιδιά σας να παίξουν και να περάσουν ένα ευχάριστο απόγευμα, όπως έπαιζαν παλιά στις γειτονιές των χωριών.
  • Κεράσματα από την ποτοποιία “Ψυχή” και “Τέττερη”, λουκούμια από το mastihashop θα γίνουν παραδοσιακές τιριτόμπες από το εργαστήρι μαγειρικής της “Προόδου” με υπεύθυνο τον διατροφολόγο – σεφ Στέλιο Κάρλο. Τσιζκεϊκ σε χιώτικη εκδοχή θα περιμένουν τους επισκέπτες που θα δροσίζονται με ΧΥΜΟΥΣ Χίου και οι νοικοκυρές του χωριού θα προσφέρουν φοινίκια, ενώ διάφορα κεράσματα θα προσφέρουν και τα καταστήματα εστίασης του χωριού.
  • Χορεύουν παραδοσιακούς χορούς με τα χορευτικά τους οι σύλλογοι: Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς “Η ΠΡΟΟΔΟΣ”, Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδίων Χίου  “Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΡΟΣ”, Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Χίου «ΛΕΩΝ ΑΛΛΑΤΙΟΣ», Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Θυμιανών (Μ.Ε.Ο.Θ.),  Μ.Ε.Α.Σ Νενήτων «Η ΒΟΚΑΡΙΑ», Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Νεοχωρίου Χίου «ΆΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ».

Κεντρικές εκδηλώσεις

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023, 20.00 στον κήπο δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο Καλλιμασιάς

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΗΓΙΟΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

Θεατρική παράσταση για παιδιά βασισμένη στο παραμύθι του Γιάννη Κολλιάρου, στη ντοπιολαλιά.

Θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Κρεβάικας

Προετοιμασία – Θεατρικό Εργαστήριο: Ειρήνη Σταμούλη

Μουσική: Άννα Δανιηλίδη

Συμμετέχει η Φιλαρμονική του Δήμου Χίου

Μουσική διεύθυνση: Ευγενία Βορριά

Σκηνογραφική επιμέλεια: Αλεξάνδρα Στραβοράβδη

Τους ρόλους παίζουν παιδιά από το Θεατρικό Εργαστήρι Καλλιμασιάς: 

Κωνσταντίνα Γαρρή, Σεμίνα Γερασίμου, Μαρκέλλα Γιαννούμη, Ασπασία Κοκολάκη, Ελίνα Κοντούδη, Μαρία Κοντούδη, Άννα-Μαρία Μπογή, Κυριακή Μπογιατζή, Νίκος Νεαμονίτης, Χρυσάνθη Πιτσόλη

Σάββατο 8 Ιουλίου 2023, 21.30 Ιερά Μονή Πλακιδιώτισσας

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ – ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ

  • Το Εργαστήρι Βυζαντινής Μουσικής του Φεστιβάλ παρουσιάζει ύμνους παλαιούς και σύγχρονους τους οποίους επεξεργάστηκε και μελέτησε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων 2-7 Ιουλίου (βλ. Εκπαιδευτικά Προγράμματα)
  • Αποσπάσματα από τη νέα ακολουθία για τον νεοανακηρυχθέντα Άγιο Ιερεμία Α΄ Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως (1522-1546) σε μελοποίηση Μιχάλη Στρουμπάκη
  • Νέα μουσική Αγιορείτου Μοναχού
  • Χορός Ψαλτών αποτελούμενος από τους συμμετέχοντες στο Εργαστήρι
  • Δημήτριος Νεραντζής, καλοφωνάρης
  • Μιχάλης Στρουμπάκης, χοράρχης

Κυριακή 9 Ιουλίου 2023 20.30  Αίθουσα Θεάτρου Εκπολιτιστικού Σωματείου Καλλιμασιάς «Η Πρόοδος»

ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΥΝΤΕΣ

Προβολή, συζήτηση και έκθεση φωτογραφίας 

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ) αποτελείται από εθελοντές που καταγράφουν προφορικές μαρτυρίες ζωής των κατοίκων του νησιού. Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από συνεντεύξεις κατοίκων της Καλλιμασιάς, κυρίως, αλλά και των Νενήτων, που αναφέρονται στα βιώματα τους από τα σχολικά χρόνια μέχρι τα νεανικά, την εργασία και την καθημερινή ζωή, στιγμές σημαντικές για τον τόπο και εικόνες που ίσως έχουν χαθεί. Με τις ιστορίες τους θα συγκινηθούμε, θα γελάσουμε, θα ανακαλύψουμε και θα ξαναδούμε τις γειτονιές να γεμίζουν ζωή και να μας αποκαλύπτουν μικρούς κρυμμένους θησαυρούς.

Κάποιοι από τους αφηγητές θα είναι παρόντες και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού.

Σας περιμένουμε όλους, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 19.30

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement