Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Το 7o Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ «Atmosphères 2023» σε Χίο και Ψαρά

To 7o Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ o καθιερωμένος πλέον θεσμός που  φωτίζει τα καλοκαίρια στο νησί μας εδώ και επτά χρόνια, φέτος  τιτλοφορείται «Atmosphères 2023». Από 1 έως 9 Ιουλίου θα μας  δώσει την ευκαιρία να απολαύσουμε καταξιωμένους καλλιτέχνες, να  γνωρίσουμε νέους μουσικούς, να ξαναδούμε τον κόσμο μέσα από το  βλέμμα των εικαστικών τεχνών και του θεάτρου με ένα πλούσιο  πρόγραμμα καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων για μικρούς  και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο σχεδόν σε όλες τις εκδηλώσεις. 

Αυτό το καλοκαίρι, το 7o Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ «Atmosphères  2023» αντλεί έμπνευση από το έργο του Ούγγρου συνθέτη György  Ligeti, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του. Το  Φεστιβάλ μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε πώς η Μουσική  διαμορφώνει τα συμβάντα, τους τόπους μας, τα ερεθίσματα, τις  εμπειρίες, την ταυτότητά μας, τις δικές μας «ατμόσφαιρες». 

Ο συνθέτης György Ligeti, υπήρξε κορυφαία προσωπικότητα της  μουσικής του 20ού αιώνα. Αρνούμενος να ταυτιστεί με κάποιο  συγκεκριμένο μουσικό ρεύμα της εποχής του, δεν έπαψε να ανιχνεύει  πρωτοποριακές τεχνοτροπίες δημιουργώντας τον δικό του  «ατμοσφαιρικό» χώρο και χρόνο. Το εμβληματικό έργο του  «Ατμόσφαιρες» για μεγάλη ορχήστρα έγινε ευρέως γνωστό μέσα από  την επική ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Stanley  Kubrick. 

Τρεις διαφορετικές συναυλίες στο ΟΜΗΡΕΙΟ, οι Atmosphères Ι, ΙΙ & ΙΙΙ θα μας ταξιδέψουν στις 4, 5 & 6 Ιουλίου αντίστοιχα στο θαυμαστό  σύμπαν του G. Ligeti. Συμμετέχουν η Ορχήστρα ALEA III του  Πανεπιστημίου της Βοστώνης, το Κουιντέτο πνευστών «Αίολος»,  μουσικοί από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα Δήμου 

Αθηναίων και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ο βραβευμένος σολίστ Κωνσταντίνος Δεστούνης θα διδάξει έργα για πιάνο του Ούγγρου  συνθέτη σε νέους, για να τα παρουσιάσουν στη συναυλία της 5ης Ιουλίου μαζί με έργα των επίσης διάσημων Ούγγρων συνθετών Franz  Liszt και Béla Bartók. Τη συναυλία της 6ης Ιουλίου θα διευθύνει ο  μαέστρος Γιάννης Χατζηλοΐζου της Φιλαρμονικής Αθηνών. 

Μια ακόμα ατμοσφαιρική μουσική βραδιά θα ζήσουν όσοι επισκεφθούν τον Άγιο Γεώργιο Γλυφό στη Λαγκάδα στις 3 Ιουλίου, υπό το φως  της Πανσελήνου του Κόκκινου Ελαφιού. Δίπλα στο κύμα με φόντο την  ανατολή του φεγγαριού το μουσικό συγκρότημα Φaretra Crystalina θα  μας ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου και στο διάβα των εποχών, για  να τραγουδήσουμε μαζί τραγούδια αγαπημένα, ελληνικά και ξένα. 

Επιπλέον φέτος το Φεστιβάλ μετατρέπει για τρεις ημέρες (7, 8 & 9  Ιουλίου) την Καλλιμασιά σε Καλλιτεχνικό Πάρκο σε συνεργασία με τον  Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιμασιάς «Η Πρόοδος»: η αυλή του σχολείου,  η πλατεία του χωριού, τα σοκάκια και οι γειτονιές, θα γεμίσουν με  καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Παραδοσιακά  επαγγέλματα θα ζωντανέψουν στους δρόμους με τα εκθέματα του  Λαογραφικού Μουσείου. Παιδιά θα παίξουν μουσικό θέατρο με νέο  έργο βασισμένο σε παραμύθι του Γιάννη Κολλιάρου στη ντοπιολαλιά.  Στο υπέροχο μοναστήρι της Ι. Μ. Παναγιάς Πλακιδιώτισσας, που μετρά  τέσσερις αιώνες λειτουργίας, θα έχουμε την ευκαιρία να  παρακολουθήσουμε συναυλία χορού ψαλτών με έργα από χειρόγραφα  που φυλάσσονται στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου  «Κοραής» και θα ακουστούν για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια! (Στο  πλαίσιο του Εργαστηρίου Βυζαντινής Μουσικής του Φεστιβάλ και κατόπιν σχετικής έρευνας  του κ. Μ. Στρουμπάκη, Αναπλ. Καθηγητή Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας, Πατριαρχική  Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης). 

Το Φεστιβάλ ταυτόχρονα φιλοξενεί τις εικαστικές εκθέσεις «BLUE – BLACK» της Δήμητρας Λαμπρέτσα στο Ομήρειο και την ομαδική  έκθεση «Καλλιμασιά και η Φύση της» στο Καλλιτεχνικό Πάρκο  Καλλιμασιάς. Η εθελοντική ομάδα για την Τρίτη ηλικία ΘΑΛίΑ, υπό τη  σκηνοθετική επιμέλεια του Τηλέμαχου Κρεβάικα, θα παρουσιάσει το  θεατρικό δρώμενο «Μηνύματα σε μπουκάλι» με θέμα την ανθρώπινη  επικοινωνία βασισμένο σε κείμενα που έγραψαν μέλη της ΘΑΛίΑΣ και  μαθητές του 1ου Γυμνασίου Χίου και του Γυμνασίου Καλλιμασιάς.

Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Διεθνές Forum Νέων  Συνθετών θα λάβει χώρα στο νησί μας, φιλοξενούμενο στις  εγκαταστάσεις του Διονύσειου Μουσικού Σχολείου Χίου. Αυτό το  καλοκαίρι επτά νέοι συνθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα  παρουσιάσουν τη δουλειά τους και θα συνεργαστούν με τους  μουσικούς του Φεστιβάλ για τη δημιουργία νέων έργων. Το  καθημερινό ημερήσιο πρόγραμμα του Forum περιλαμβάνει  εκπαιδευτικές συναντήσεις, διαλέξεις, masterclasses και μουσικά  εργαστήρια ανοικτά και για το κοινό. Την επιμέλεια του φετινού  προγράμματος έχει αναλάβει ο Παναγιώτης Λιαρόπουλος, συνθέτης,  καθηγητής του Berklee College of Music. 

Το Φεστιβάλ ξεκινά και τελειώνει το πρόγραμμά του με παιδικές  δράσεις αφιερωμένες στους μικρούς μας φίλους. Σε συνεργασία με  την ΠΕΚΕΒ συμμετέχει στο ΝΗ – SEA STREET ART FESTIVAL με τη  «Γωνιά του Παραμυθιού» και τις «Μουσικές Στιγμές στο Μώλο» ενώ  ολοκληρώνει την παρουσία του με αντίστοιχες μουσικές εκδηλώσεις  για τα παιδιά αλλά και παιχνίδια στην άμμο στα γραφικά Ψαρά σε  συνεργασία με τον Δήμο Ψαρών. 

Το 7o Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ «Atmosphères 2023» δεν θα  μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη υποστήριξη των  Χορηγών και Δωρητών του αλλά και των ακούραστων εθελοντών του.  Η στήριξή τους επιτρέπει στο Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ να φέρνει  τον πολιτισμό στον πολίτη, να δίνει βήμα στις δημιουργικές ομάδες  της κοινωνίας μας, να αναδεικνύει τον δημόσιο χώρο, τις ομορφιές και  την ιστορία του τόπου μας. Κάθε καλοκαίρι στο Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ χτυπά η καρδιά του πολιτισμού της συν-δημιουργίας,  καθώς δεν είμαστε μόνο θεατές, αλλά και συν-δημιουργοί. Το 7o Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ «Atmosphères 2023» μας προσκαλεί να  συν – δημιουργήσουμε τις δικές μας ατμόσφαιρες! 

Ενημερωθείτε αναλυτικά για το πρόγραμμα στο musahellenica.gr Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

Advertisement