Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Πρεμιέρα θερινού σινεμά – Το πρόγραμμα ταινιών από την Κινηματογραφική Λέσχη

Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου αρχίζει και το φετινό καλοκαίρι στις 14 Ιουνίου τις θερινές προβολές της στον χώρο του ‘Περιβολιού’ στον Κάμπο της Χίου.

Η δραστηριότητά μας αυτή προφανώς δεν φιλοδοξεί να καλύψει την έλλειψη ενός θερινού σινεμά στην πόλη της Χίου – πράγμα που περιμένουμε από τη Δημοτική αρχή – έχει όμως την ελπίδα ότι θα προσφέρει στο μέτρο του δυνατού την ομορφιά των θερινών κινηματογραφικών προβολών και μάλιστα σ’ έναν πανέμορφο χώρο. 

Σας περιμένουμε λοιπόν και τούτο το καλοκαίρι στο ‘Περιβόλι’ στην οδό Αργέντη 9-11 στον Κάμπο και υποσχόμαστε κάθε προσπάθεια για όμορφα βράδια. 

Οι προβολές θα γίνονται κάθε Τετάρτη στις 9 μ.μ ξεκινώντας από τις 14 Ιουνίου. 

Για ακόμα ένα καλοκαίρι η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου σας καλωσορίζει στο μαγευτικό ‘Perivoli ‘ στον Κάμπο για μοναδικές προβολές.

Πρόγραμμα ταινιών Θερινό 2023

Πρεμιέρα  ΤΕΤΑΡΤΗ 14/06/2023 κ   Ώρα 21:00 με την γαλλική αστυνομική ταινία:

14/06 

Η νύχτα της 12ης (La nuit du 12)

Αστυνομική/Γαλλία/2022/115’

Σκηνοθεσία: Ντομινίκ Μολ 

Σενάριο: Ντομινίκ Μολ & Ζιλ Μαρσάν

Πρωταγωνιστούν: Μπαστιάν Μπουγιόν, Μπουλί Λανέρ, Τεό Κολμπί, Λουλά Κοτόν-Φραπιέ

Διακρίσεις: 6 Βραβεία César 2023 (Καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου σεναρίου, Ήχου, Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού και Β’ Ανδρικού Ρόλου)

Ο νεαρός αστυνομικός Γιοχάν Βιβές έχει μόλις διοριστεί επικεφαλής στην εγκληματολογική ομάδα της Γκρενόμπλ. Το ίδιο βράδυ, μια νεαρή κοπέλα θα καεί ζωντανή στη μέση του δρόμου κι εκείνος θα αναλάβει να διαλευκάνει την πιο δύσκολη υπόθεση της καριέρας του. 

Κινηματογραφικά ορθογραφημένο και σεναριακά στιβαρό αστυνομικό θρίλερ. Ένα “Zodiac” αλά γαλλικά, το οποίο περιγράφει διεισδυτικά τις απωθημένα βίαιες, πατριαρχικές δομές της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας. 

 

21/06 

Το μπλε καφτάνι (Bleu du Caftan)

Δραματική/Μαρόκο/2022/122’

Σκηνοθεσία: Μαριάμ Τουζανί 

Σενάριο: Μαριάμ Τουζανί & Ναμπίλ Αγιούχ

Πρωταγωνιστούν: Σαλέχ Μπακρί, Λούμπνα Αζαμπάλ, Αγιούμπ Μισιούι

Διακρίσεις: Βραβείο FIPRESCI ‘Ένα κάποιο βλέμμα” στο Φεστιβάλ Καννών 2022, Βραβείο Κοινού και Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών στο Φεστιβάλ Αθηνών Νύχτες Πρεμιέρας 2022

O Χαλίμ και η Μίνα έχουν ένα παραδοσιακό ραφείο σε μια από τις παλαιότερες γειτονιές του Μαρόκου. Για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις εντολές των απαιτητικών πελατών, προσλαμβάνουν τον Youssef. Ο ταλαντούχος μαθητευόμενος δείχνει τη μέγιστη αφοσίωση στην εκμάθηση της τέχνης του κεντήματος και της ραπτικής από τον Χαλίλ και πολύ σύντομα τρυπώνει καταλυτικά ανάμεσά τους.

 

28/06

Φύγαμε!

Δραματική/Ίραν/2021/93’

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Πανάχ Παναχί 

Πρωταγωνιστούν: Παντέα Παναχίχα, Αμίν Σιμιάρ, Ραγιάν Σαρλάκ, Μοχαμάντ Χασάν Μαντζουνί 

Μια τετραμελής οικογένεια διασχίζει την ιρανική ύπαιθρο προς τα σύνορα. Γεμάτο διαρκείς αντιπαραθέσεις και αλλαγές διαθέσεων, το ταξίδι φαντάζει σαν μια χαοτικά διασκεδαστική περιπέτεια για όλους πλην του μεγάλου γιου, ο οποίος οδηγεί παραμένοντας σιωπηλά σκεφτικός. 

Η σύγχρονη ιρανική πραγματικότητα σκιαγραφείται διαμέσου ενός τρυφερά μελαγχολικού road movie, με το γιο του Τζαφάρ Παναχί να παραμένει πιστός στην κληρονομιά της αβίαστης νεορεαλιστικής ειλικρίνειας.

 

05/07

Το χρυσάφι του Ρήνου (Rheingold)

Γκανγκστερική/Γερμανία/2022/138’

Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν

Σενάριο: Νούρχαν Σεκέρτσι-Πορστ, Φατίχ Ακίν

Πρωταγωνιστούν: Μόνα Πίρζαντ, Κάρντο Ρατσάζι, Εμίλιο Σακράγια

Συρία, 2010. Ο Τζιγουάρ Χατζάμπι, μετέπειτα διάσημος και ως ράπερ Ξατάρ, υπόκειται σε βασανιστήρια για να αποκαλύψει την τοποθεσία ενός αποθέματος κλεμμένου χρυσού μετά από μια μεγάλη ληστεία. Η παραμονή του στο συνωστισμένο κελί θα τον κάνει να ανατρέξει στη ζωή του, ξεκινώντας από την παιδική του ηλικία όταν η οικογένεια του χρειάστηκε να διαφύγει από το Ιράν και να καταλήξει τελικά στη Γερμανία.

Μια απίστευτη αληθινή ιστορία συναντά τη δημιουργική φαντασία του βραβευμένου με Χρυσή Άρκτο και Χρυσή Σφαίρα σκηνοθέτη των Μαζί, ποτέ, Η άκρη του ουρανού και Μαζί ή τίποτα Φατίχ Ακίν.

 

12/07 

Σκοτεινοί δολοφόνοι (Sweet smell of success)

Φιλμ νουάρ/Η.Π.Α./1957/96’

Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Μακέντρικ 

Σενάριο: Κλίφορντ Οντέτς, Έρνεστ Λέχμαν & Αλεξάντερ Μακέντρικ

Πρωταγωνιστούν: Μπαρτ Λάνκαστερ, Τόνι Κέρτις, Σούζαν Χάρισον 

Ο Χάνσεκερ, συγγραφέας εφημερίδων της Νέας Υόρκης, ασκεί σημαντική επιρροή στην κοινή γνώμη με τη στήλη του για το Μπροντγουέι. Εκμεταλλεύεται τη θέση του για να διαλύσει τη σχέση της Σουζάν, της αδελφής του, με τον επίδοξο κιθαρίστα της τζαζ Στιβ Ντάλλας, και προσλαμβάνει τον δημοσιογράφο Σίντνεϊ Φάλκο για να βρει έναν τρόπο να χωρίσει το ζευγάρι, όσο αδίστακτη κι αν είναι η μέθοδος… 

Το Σκοτεινοί δολοφόνοι βασίζεται στη νουβέλα Tell me about it tomorrow του Έρνστ Λίμαν. Γρήγορο και κυνικό, γεμάτο αιχμηρά κοινωνικά σχόλια για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη δυναμική της εξουσίας, με απολαυστικά καυστικούς διαλόγους και εντυπωσιακά νουάρ σκηνικά από τα νέον της πόλης, θεωρείται πλέον κλασσικό, ενώ ήταν υποψήφιο για τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών. 

 

19/07 

Μικρά Αγγλία

Δραματική/Ελλάδα/2013/160’

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης

Σενάριο: Ιωάννα Καρυστιάνη

Πρωταγωνιστούν: Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης, Αννέζα Παπαδοπούλου, Βασίλης Βασιλάκης

Διακρίσεις: 6 Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014

Στην Άνδρο της δεκαετίας του ’30, η Μίνα, σύζυγος ναυτικού που λείπει διαρκώς σε ταξίδια, παντρεύει την κόρης της Όρσα με το νεαρό καπετάνιο και πλοιοκτήτη Νίκο Βατοκούζη και όχι με τον ορφανό υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ με τον οποίο είναι ερωτευμένη. Όταν όμως ο τελευταίος γίνει περιζήτητος καπετάνιος, θα παντρευτεί τη μικρότερη κόρη της Μίνας, τη Μόσχα, αναστατώνοντας έτσι επικίνδυνα την οικογενειακή καθημερινότητα. 

Ο Παντελής Βούλγαρης μεταφέρει στο σινεμά το βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη, σ’ ένα συγκινητικό, θεαματικό, απολαυστικό δράμα εποχής.

 

26/07 

Τυχερό αστέρι (Broker)

Δραματική/Νότια Κορέα/2022/129’

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Χιροκάζου Κορεέντα 

Πρωταγωνιστούν: Μπάε Ντούνα, Γκανγκ Ντονγκ-γον, Σονγκ Κανγκ-Χο

Διακρίσεις: Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής και Καλύτερου Ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Καννών 2022

Μια νεαρή αποφασίζει να δώσει κρυφά το νεογέννητο παιδί της σε μια εκκλησία για υιοθεσία, αλλά ανακαλύπτει πως δυο απατεώνες κλέβουν τα μωρά για να τα πουλήσουν και ξεκινά μαζί τους ένα ταξίδι προς άγραν αγοραστών, με δυο αστυνομικίνες να βρίσκονται στο κατόπι τους. 

Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Χιροκάζου Κόρε-Έντα (Κλέφτες Καταστημάτων) σε ένα τρυφερό road movie για την οικογένεια που επιλέγει για εμάς το τυχερό αστέρι, με τον Σονγκ Κανγκ-Χο (Παράσιτα) που βραβεύτηκε στις Κάννες. 

 

27/07

ΠΑΙΔΙΚΗ

02/08

The Big Lebowski

Κωμωδία/Η.Π.Α./1998/117’

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Τζόελ & Ήθαν Κοέν

Πρωταγωνιστούν: Τζεφ Μπρίτζες, Τζον Γκούντμαν, Τζούλιαν Μουρ, Στιβ Μπουσέμι, Τζον Τορτούρο

Ο “Dude”, ένας χαλαρός, άνεργος λάτρης του μπόουλινγκ εμπλέκεται σε μια μπερδεμένη ιστορία αφότου τον περνούν για έναν εκατομμυριούχο με το ίδιο όνομα. Μαζί με τους φίλους του Γουόλτερ και Ντόνι, προσπαθεί να διαλευκάνει το μυστήριο και να ανακτήσει τα λύτρα που έχουν ζητηθεί για την απαχθείσα γυναίκα του εκατομμυριούχου. Στην πορεία, συναντά ένα πολύχρωμο καστ από τους απίθανους χαρακτήρες, που συμβάλλουν στις ξεκαρδιστικές ανατροπές της πλοκής της ταινίας. 

Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι είναι μια αμερικανική αστυνομική κωμωδία του 1998 των αδελφών Κοέν, μια ξεκαρδιστική και ασεβής εκδοχή του κλασσικού κινηματογραφικού νουάρ που έχει γίνει cult για τον πνευματώδη διάλογο, τους ιδιόρρυθμους χαρακτήρες και το μοναδικό της στυλ. Η ταινία, μια από τις αγαπημένες των αδερφών Κοέν, έχει εμπνεύσει ακόμα και μια ολόκληρη «θρησκεία» (dudeism), η οποία ακολουθεί τη φιλοσοφία του πρωταγωνιστή για μια ζωή με χαλαρή στάση. 

 

09/08 

Ραμόνα

Κομεντί/Ισπανία/2022/80’

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Αντρέα Μπάγκνεϊ

Πρωταγωνιστούν: Φρανσέσκο Καρίλ, Λούρδες Ερνάντεθ, Μπρούνο Λάστρα

Διακρίσεις: Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Ρώμης 2022

Η Ραμόνα έχει μόλις μετακομίσει στην Μαδρίτη με το αγόρι της Νίκο με σκοπό να αρχίσει μια νέα ζωή από το μηδέν: θέλει να γίνει ηθοποιός, μητέρα και να ζήσει στο Lavapiès, μία από τις πιο ιστορικές γειτονιές της Μαδρίτης. Μια μέρα πριν την πρώτη της ακρόαση γνωρίζει έναν μεγαλύτερο άντρα, τον Μπρούνο, με τον οποίο νιώθει κατευθείαν μια πολύ δυνατή έλξη. Παρόλα αυτά τρομαγμένη από το πως αισθάνεται το βάζει στα πόδια. Την επόμενη μέρα την περιμένει όμως μια έκπληξη… φτάνοντας στην ακρόαση ανακαλύπτει ότι ο Μπρούνο είναι ο σκηνοθέτης που πρέπει να συναντήσει. Η ευκαιρία είναι πολύ μεγάλη για να την προσπεράσει και με την προτροπή του φίλου της Νίκο, αποφασίζει να την αρπάξει. 

Μια αναζωογονητική ρομαντική κωμωδία που θέτει το σκηνικό για την αθάνατη κόβτρα μεταξύ αίσθησης και ευαισθησίας. 

 

16/08

Το καταραμένο σκιάχτρο (The wicker man)

Θρίλερ/Ηνωμένο Βασίλειο/1973/86’

Σκηνοθεσία: Ρόμπιν Χάρντι

Σενάριο: Άντονι Σέιφερ, Ντέιβιντ Πίνερ

Πρωταγωνιστούν: Κρίστοφερ Λι, Έντουαρντ Γουντγουόρντ

Ένας πουριτανός χριστιανός αστυνομικός φτάνει σε ένα απομακρυσμένο σκωτσέζικο νησί για να αναζητήσει μετά από μια καταγγελία ένα αγνοούμενο κορίτσι, μόνο και μόνο για να βρει τους παγανιστές ντόπιους να ισχυρίζονται ότι δεν υπήρξε ποτέ. Όμως δεν πείθεται, και αποφασίζει να ερευνήσει σε βάθος αυτή την παράξενη ιστορία. 

Για τον εορτασμό της 50ης επετείου της cult ταινίας τρόμου που δημιούργησε τον όρο Folk Horror Genre, η Summer Classics παρουσιάζει στα θερινά σινεμά μια ολοκαίνουργια αποκατάσταση της ταινίας σε 4Κ! Η ταινία είναι διάσημη όχι μόνο για την ανατριχιαστική ιστορία που αφηγείται και το συγκλονιστικό φινάλε της, αλλά και για το σάουντρακ, που περιλαμβάνει στοιχειωτικές επανεκτελέσεις παραδοσιακών βρετανικών τραγουδιών. Μυστήριο, τρόμος και παγανιστικές τελετές σε μια πραγματικά μοναδική ταινία. 

 

23/08

Black Stone

Δραμεντί/Ελλάδα/2022/87’

Σκηνοθεσία: Σπύρος Ιακωβίδης

Σενάριο: Σπύρος Ιακωβίδης & Ζιάντ Σεμάαν

Πρωταγωνιστούν: Ελένη Κοκκίδου, Julio Κατσής, Νέγρος του Μοριά, Κέβιν Ζανς Ανσονγκ, Αχιλλέας Χαρίσκος

Διακρίσεις: Βραβείο Κοινού, Βραβείο ΕΚΚ και Βραβείο Επιτροπής Νεότητας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονικής 2022, Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Τεργέστης 2023

Δύο κινηματογραφιστές πέφτουν τυχαία πάνω στη Χαρούλα, μια απελπισμένη υπερπροστατευτική Ελληνίδα μάνα, η οποία αναζητά τον γιο της. Όταν αυτός κατηγορείται για απάτη, η Χαρούλα ξεκινάει μαζί με τον άλλο ανάπηρο γιο της και έναν Ελληνο-Αφρικανό ταξιτζή για να τον φέρει πίσω στο σπίτι.. Τότε έρχεται αντιμέτωπη για πρώτη φορά με το ποιος είναι πραγματικά. 

 

30/08

Διακοπές στη Ρώμη (Roman holiday)

Κομεντί/Η.Π.Α./1953/118’

Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Γουάιλερ

Σενάριο: Ντάλτον Τρούμπο, Ίαν Μακέλαν Χάντερ, Τζον Ντάιτον

Πρωταγωνιστούν: Όντρεϊ Χέπμπορν, Γκρέγκορι Πεκ, Εντι Αλμπερτ, Χάρτλεϊ Πάουερ

Διακρίσεις: 3 Βραβεία Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Α’ Γυναικείο ρόλου & Σεναρίου, 1954), Βραβείο BAFTA Α’ Γυναικείου ρόλου 1954, Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου ρόλου 1954 

Η πριγκίπισσα Άννα βρίσκεται στη μέση μιας πολύ προβεβλημένης περιοδείας στις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Όταν η ίδια και η συνοδεία της φτάνουν στη Ρώμη, αποφασίζει να δραπετεύσει από τα βασιλικά της καθήκοντα και ενώ περιπλανιέται στην πόλη, γνωρίζει έναν Αμερικανό δημοσιογράφο, τον Τζον Μπράντλεϊ, που αποφασίζει να περάσει χρόνο μαζί της προσποιούμενος ότι δεν ξέρει ποια είναι. 

Μια από τις κλασσικότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η λαμπερή Όντρεϊ Χεπμπορν (που σε αυτή την ταινία κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου), ο αξεπέραστος Γκρέγκορι Πεκ και η υπέροχη Ρώμη της δεκαετίας του ’50, αναδεικνύονται άριστα από τα φωτεινά ευρυγώνια πλάνα που ενισχύουν τη ρομαντική και θερμή ατμόσφαιρα της ταινίας, μιας από τις εμβληματικές ρομαντικές κωμωδίες όλων των εποχών.  

 

06/09

Η συνομωσία του Καϊρου

Θρίλερ/Σουηδία/2022/126’

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Ταρίκ Σαλέχ 

Πρωταγωνιστούν: Φάρες Φάρες, Τοφίκ Μπαρχόμ, Μεχντί Ντεμπί, Σερβάν Χάτζι

Διακρίσεις: Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών 2022

Στο Πανεπιστήμιο Αλ-Αζχάρ, ένας φοιτητής γίνεται πιόνι στη σύγκρουση μεταξύ των θρησκευτικών και πολιτικών ελίτ της Αιγύπτου. Ο Ταρίκ Σαλέχ (Κάιρο Εμπιστευτικό) εμπνέεται από το Όνομα του Ρόδου και σκηνοθετεί ένα μυστήριο που εξελίσσεται σε παρανοϊκό εφιάλτη. Τολμηρά αντικληρικό σενάριο διαφθοράς και υποκρισίας που βραβεύτηκε στις Κάννες. 

 

13/09

Η θηλιά (Rope)

Θρίλερ/Η.Π.Α./1950/80’

Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χιτσκοκ

Σενάριο: Χιουμ Κρόνιν, Πάτρικ Χάμιλτον, Άρθουρ Λόρεντς

Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Στούαρτ, Τζον Νταλ, Φάρλεϊ Γκρέιντζερ

Δύο έξυπνοι νεαροί, ο Μπράντον Σο και ο Φίλιπ Μόργκαν, στραγγαλίζουν τον πρώην συμμαθητή τους, Ντέιβιντ, στο διαμέρισμα τους στο Μανχάταν. Διαπράττουν το ανατριχιαστικό έγκλημα ως διανοητική άσκηση: θέλουν να αποδείξουν την «ανωτερότητα» τους διαπράττοντας τον «τέλειο φόνο», και να το γιορτάσουν με ένα δείπνο που όμως δεν θα πάει όπως ήθελαν…

Η Θηλιά του Χίτσκοκ είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Πάτρικ Χάμιλτον, και φημίζεται για το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης τη μόνταρε με τέτοιο τρόπο ώστε ο θεατής να έχει την εντύπωση πως παρακολουθεί ένα συνεχές πλάνο σε πραγματικό χρόνο. Πρόκειται για μια από τις πιο πειραματικές ταινίες του σκηνοθέτη ενώ η ιστορία βασίζεται σε πραγματική δολοφονία. 

ΕΙΣΟΔΟΣ 5Ε

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

Advertisement