Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Πρώτη εκδήλωση εύρεσης εργασίας και διασύνδεσης προσφύγων με τοπικούς εργοδότες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και  Ασύλου και την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, οργάνωσε στις 18 Μαΐου την πρώτη εκδήλωση εύρεσης  εργασίας για τοπικούς εργοδότες και πρόσφυγες στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Χίου (ΒΙΑΛ), σε συνέχεια του  ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από την τοπική επιχειρηματική κοινότητα.  

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, περίπου 130 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Παλαιστίνη, τη Σιέρρα  Λεόνε, τη Σομαλία, την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και άλλες χώρες είχαν την ευκαιρία να λάβουν πληροφορίες  σχετικά με την πρόσβαση στην εργασία, τα απαιτούμενα έγγραφα, καθώς επίσης και τα σχετικά εργασιακά  δικαιώματα και υποχρεώσεις. Περίπου 30 ήταν οι πρόσφυγες με τους οποίους είχαν συναντήσεις 12 τοπικοί εργοδότες, από τομείς όπως ο αγροτικός, κυρίως σχετικά με την καλλιέργεια μαστίχας, ο κλάδος εστίασης,  τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και από κατασκευαστικές εταιρίες. Συνολικά, 18 τοπικοί εργοδότες  επισκέφθηκαν την εκδήλωση και εξέφρασαν ενδιαφέρον να εντάξουν πρόσφυγες στο δυναμικό τους.  

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης και την επιτυχημένη διεξαγωγή περισσότερων από 40 συνεντεύξεων, σε 12  άτομα προφέρθηκε θέση εργασίας ή υπήρξε ενδιαφέρον για πρόσληψη ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και  επαφές που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω προσλήψεις.  

Πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα, το οποίο δείχνει σαφώς ότι οι πρόσφυγες μπορούν να βρουν  αξιοπρεπή απασχόληση, να συνεισφέρουν και να γίνουν αυτάρκεις, σύμφωνα και με την Εθνική Στρατηγική Ένταξης  της Ελλάδας. Δείχνει επίσης ότι οι εργοδότες ενδιαφέρονται όχι μόνο να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες στην  τοπική αγορά εργασίας, αλλά και να έχουν ετερογένεια στο εργατικό δυναμικό τους. 

Όλοι οι συμμετέχοντες βρήκαν ότι η εκδήλωση ήταν εποικοδομητική και χρήσιμη. «Μίλησα με μια κατασκευαστική εταιρεία και αναμένω να επικοινωνήσουν μαζί μου για να μου προσφέρουν θέση εργασίας. Μπορώ πια να ξεκινήσω να ονειρεύομαι τη ζωή μου στην Ελλάδα», δήλωσε ένας πρόσφυγας από τη Σιέρρα Λεόνε. 

Στην επιτυχή υλοποίηση της εκδήλωσης εύρεσης εργασίας στη Χίο συνέβαλαν πολλοί φορείς και οργανώσεις,  μεταξύ των οποίων οι: ΜΕΤΑδραση, PRAKSIS, Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Χίου, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Χίου, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Equal Rights Beyond Borders και Refugee Biriyani and Bananas. Σας ευχαριστούμε θερμά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

Advertisement