Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Συνέντευξη υποψήφιου Βουλευτή με τη ΝΔ στη Χίο, Κωνσταντίνου Τρομπούκη, στην εφημερίδα «Χιακός Λαός»

«Η αναπτυξιακή πορεία της Χίου πρέπει να κινηθεί σε 3 βασικούς άξονες: Μαστίχα, Ναυτιλία, Τουρισμός».

Ο υποψήφιος βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία και ιδιοκτήτης της «Μαγνητικής Τομογραφίας Χίου», κ. Κωνσταντίνος Τρομπούκης, μιλά στον «Χιακό Λαό» για την ενασχόλησή του με την πολιτική αλλά και για τους αναπτυξιακούς ορίζοντες της Χίου, απαριθμώντας μία σειρά από προτάσεις-λύσεις που θα βοηθήσουν στην εξέλιξή της.

Παράλληλα, αναφέρεται και στο ζήτημα του Μεταναστευτικού, επισημαίνοντας πως έχει αντιμετωπιστεί από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη με μεγάλη επιτυχία. Αναφορικά με τη δημιουργία μίας κλειστής και ελεγχόμενης δομής στη Χίο δήλωσε ότι «με έναν νέο σχεδιασμό θα πρέπει να γίνει μία μικρή ελεγχόμενη δομή στα πλαίσια της αναγκαιότητας αντιμετώπισης εκτάκτων συνθηκών αν και όταν αυτές προκύψουν όπως είχε συμβεί το 2015».

Στην συνέντευξη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κρισιμότητα των εκλογών της 21ης Μαΐου, τονίζοντας την αναγκαιότητα να υπάρξει αυτοδυναμία στην ΝΔ, ώστε να συνεχιστεί η σταθερότητα και η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Συνέντευξη: Ραφαέλα Βατάκη

1. Πώς λάβατε την απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα;

Η ενασχόληση μου με την πολιτική ξεκινά από το 2016, αν και η κομματική μου ενασχόληση ανάγεται στα μαθητικά μου χρόνια, με την εγγραφή μου στην ΟΝΝΕΔ το 1985. Με την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δραστηριοποιήθηκα περισσότερο κομματικά και θέλησα να συμβάλλω και εγώ με τις δυνάμεις μου και την τεχνογνωσία μου στην προσπάθεια αναμόρφωσης της Xώρας, την οποία ξεκίνησε ο Πρόεδρος και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτσι το ενδεχόμενο συμμετοχής μου στις Εθνικές εκλογές είχε ήδη ωριμάσει από την προεκλογική περίοδο του 2019. Στο διάστημα 2019-2023 μου ανατέθηκε ο τομέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που υπήρξε η αφορμή να ασχοληθώ ακόμη περισσότερο με τα προβλήματα του νησιού μας. Ζώντας μόνιμα και επιχειρώντας στη Χίο από το 2008, που ίδρυσα την «ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΧΙΟΥ», αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα του τόπου μας και για τον λόγο αυτό θα ήθελα να συμμετέχω στην επίλυσή τους. Αυτοί είναι οι λόγοι που με οδήγησαν στο να αποδεχτώ την πρόταση του Προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου.

2. Προέρχεστε από τη Χίο. Ποιο είναι το μείζον πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα Κυβέρνηση για το νησί τα επόμενα τέσσερα χρόνια;

Ζώντας στη Χίο λαμβάνω καθημερινά τους προβληματισμούς αλλά και τις επιπτώσεις των προβλημάτων του νησιού μας στην καθημερινότητά μας. Θεωρώ ότι το σημαντικότερο πρόβλημα του νησιού είναι η προσβασιμότητα, η βελτίωση της οποίας είναι επιτακτική. Θα πρέπει να εξομαλύνουμε την αεροπορική και ακτοπλοϊκή επικοινωνία του νησιού μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, σε όλες τους τις διαστάσεις. Υποδομές, ήδη το Αεροδρόμιο βρίσκεται σε τελική φάση, σωστή χρήση Λιμένων, ήδη έχουμε ένα ολοκληρωμένο πολύ μεγάλο έργο υποδομής εδώ και χρόνια, το Λιμάνι των Μεστών. Θα πρέπει να εντάξουμε στον άμεσο σχεδιασμό μας και το Λιμάνι της Χίου και να ενεργοποιήσουμε λειτουργικά και τα δύο λιμάνια προς όφελος των κατοίκων της. Πύκνωση αλλά και εξορθολογισμός των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών δρομολογίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με την επίλυση του προβλήματος της προσβασιμότητας θα δοθεί κατά τη γνώμη μου ώθηση σε περαιτέρω επενδύσεις. Θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για την εγκατάσταση των νέων, των παιδιών μας, τα οποία αποφεύγουν να επανέλθουν  και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στη Χίο.

3. Η πολιτική αντιπαράθεση έχει ανέβει στα ύψη και όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη το θερμόμετρο θα «ανεβαίνει». Σε ένα τέτοιο πλαίσιο πόσο εφικτό είναι να επικοινωνήσετε στην τοπική κοινωνία τα κεντρικά προεκλογικά διλήμματα σε σχέση με τα τοπικά;

Το μείζον διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι η δημιουργία αυτοδύναμης Κυβέρνησης. Η πολιτική αντιπαράθεση, όπως διαμορφώνεται, μας οδηγεί αναντίρρητα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι εφικτές κυβερνήσεις συνεργασίας. Βλέπουμε τα κόμματα της Αριστεράς να μην αποδέχονται μεταξύ τους προγραμματικές δηλώσεις. Βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ να απομακρύνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ταυτόχρονα να απομακρύνεται και από ένα ενδεχόμενο συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που το κάθε ένα από αυτά τα κόμματα προτάσσει δεν εξυπηρετούν καμία συνεργασία. Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερή στην άποψή της ότι ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί από αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό το κυρίαρχο δίλημμα προσπαθούμε να το επικοινωνήσουμε και στους πολίτες της Χίου, τους οποίους βεβαίως απασχολούν και τα υπόλοιπα τοπικά ζητήματα. Νομίζω είναι κυρίαρχο το δίλημμα αυτό της αυτοδύναμης Κυβέρνησης, ώστε να συνεχιστεί η σταθερότητα και η αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Για αυτό στον πολιτικό μου λόγο κυριαρχεί η επιχειρηματολογία για την ανάγκη να πάει ο κάθε ένας μας να ψηφίσει στις εκλογές με νηφαλιότητα και ρεαλιστικότητα. Η αντισυστημική ψήφος δεν εξυπηρετεί κανέναν μας. Αντίθετα θα μας δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο μέλλον.

4. Πολλή συζήτηση έχει γίνει για το Μεταναστευτικό. Η Κυβέρνηση υποστηρίζει πως έχει «τεθεί υπό έλεγχο», ωστόσο η Χίος είναι το μόνο από τα νησιά όπου είχε προγραμματιστεί να ανεγερθεί νέα δομή, ωστόσο αυτό δεν έχει γίνει. Ποια η θέση σας;

Το Μεταναστευτικό έχει αντιμετωπιστεί από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη με μεγάλη επιτυχία. Σε αυτό συνέβαλε η δυναμική πολιτική του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη. Θυμίζω τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε στην προσπάθεια της Τουρκίας για την είσοδο χιλιάδων μεταναστών στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020. Θυμίζω τη δυναμική αντίδραση της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι του Προέδρου Ερντογάν, αλλά κυρίως την ξεκάθαρη θέση της Κυβέρνησης ότι η χώρα μας έχει θαλάσσια και χερσαία σύνορα. Σε αυτήν την κατεύθυνση οι άντρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων διαφυλάσσουν καθημερινά τα σύνορά μας και αυτό έχει ως συνέπεια τη θεαματική μείωση των ροών. Εκεί έγκειται και η μεγάλη επιτυχία μας στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Φυσικά στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκαν στα νησιά δομές κι  όντως εκκρεμεί η δομή στη Χίο. Θεωρώ ότι με έναν νέο σχεδιασμό θα πρέπει να γίνει μια μικρή ελεγχόμενη δομή στα πλαίσια της αναγκαιότητας αντιμετώπισης εκτάκτων συνθηκών αν και όταν αυτές προκύψουν, όπως είχε συμβεί το 2015.

5. Στην παρούσα φάση-σύμφωνα με όσα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις-θα πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Σε αυτήν, εφόσον η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει αυτοδυναμία, ποιος είναι ο προγραμματισμός σας; Θα προχωρήσετε σε Κυβέρνηση συνεργασίας και αν ναι, με ποιο κόμμα; Αν όχι, αυτό θα σημαίνει τρίτες εκλογές;

Η πρότασή μας για αυτοδύναμη Κυβέρνηση της ΝΔ είναι η μόνη υπαρκτή και ρεαλιστική πρόταση. Δείτε την εντυπωσιακή αδυναμία των υπόλοιπων κομμάτων να συνεννοηθούν σε στοιχειώδη θέματα, από το ποιος θα είναι πρωθυπουργός μέχρι την φορολογική πολιτική, την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και τον φράχτη στον Έβρο. Το απόλυτο χάος! Δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα και βαρύτητα στις εκλογές της 21ης Μαΐου, γιατί αυτές οι κάλπες θα καθορίσουν ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός και πώς θα κυβερνήσει.

Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της απλής αναλογικής θα είναι ένα ασφαλές εφαλτήριο για την αυτοδυναμία της ΝΔ στις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής. Τον θεωρώ απολύτως ρεαλιστικό αυτόν τον στόχο. Αν παρά όλα αυτά ο ελληνικός λαός αποφασίσει ότι θέλει Κυβέρνηση συνεργασίας, η ΝΔ έχει αποδείξει ότι δεν αποποιείται των ευθυνών της και δεν αφήνει τη χώρα στην τρικυμία της ακυβερνησίας. Αν χρειαστεί, που δεν το πιστεύω, θα το συζητήσουμε. Αλλά αυτή η συζήτηση θα γίνει με σεβασμό στην λαϊκή ετυμηγορία και στους κανόνες της Δημοκρατίας, χωρίς παράλογα βέτο και έωλες αιτιάσεις.

6. Η παρούσα Κυβέρνηση διατείνεται ότι έχει κάνει αρκετές κινήσεις για την στήριξη της τοπικής οικονομίας, όπως η μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ, η στήριξη των Μαστιχοπαραγωγών κ.ά. Τι χρειάζεται να γίνει έτσι ώστε η Χίος να είναι ένας ελκυστικός προορισμός επενδύσεων που να προσφέρει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας;

Η στήριξη της τοπικής οικονομίας της Χίου αφορά αφενός ένα γενικότερο σχέδιο στήριξης των νησιωτικών περιοχών της χώρας μας, οι οποίες ας μην ξεχνάμε αποτελούν μεγάλο και ζωτικό τμήμα της Επικράτειας. Στα πλαίσια αυτά η μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ, η επίλυση του προβλήματος της προσβασιμότητας στις νησιωτικές περιοχές, όπως το ανέφερα και παραπάνω, αποτελούν δυο βασικές αναγκαιότητες.

Όσον αφορά τη στήριξη της τοπικής μας οικονομίας, θεωρώ ότι η αναπτυξιακή πορεία της Χίου πρέπει να κινηθεί σε 3 βασικούς άξονες: Μαστίχα, Ναυτιλία, Τουρισμός που μπορούμε να τις συνοψίσουμε στο ακρωνύμιο ΜΝΤ. Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα στο μοναδικό αυτό προϊόν της μαστίχας, με τη στήριξη των παραγωγών, την άμεση αποζημίωση στις φυσικές καταστροφές, τη διαμόρφωση στα πλαίσια ενός μεγαλεπήβολου σχεδίου διατήρησης του μικροκλίματος της Χίου με δενδροφυτεύσεις και προστασία των δασών στη Βόρεια Χίο, αποτελούν βασικούς άξονες στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στην καλλιέργεια της μαστίχας. Η στήριξη της Ναυτιλίας στη Χίο-κυρίως με την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης- ώστε το νησί μας να τροφοδοτεί με υψηλόβαθμα στελέχη τα πλοία του εμπορικού ναυτικού. Και τρίτον η ανάδειξη της Χίου σε ποιοτικό τουριστικό  προορισμό καθόλη την διάρκεια του έτους είναι οι βασικοί άξονες που θα στηρίξουν την τοπική οικονομία και θα ωθήσουν το νησί στην πραγματική ανάπτυξη.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement