Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Με τιμές και σεβασμό ο εορτασμός για την Ημέρα Λήξης Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Τα 78 χρόνια από την άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας, το 1945, εορτάζει σήμερα, Δευτέρα 8 Μαΐου 2023, η Χίος. Ημέρα εορτασμού της Λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία καθιερώθηκε ως ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού.

Σύσσωμες οι τοπικές αρχές, παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και υποψήφιου Βουλευτή Χίου με την Νέα Δημοκρατία, κ. Νότη Μηταράκη τίμησαν τον εορτασμό της ημέρας λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με δέος, σεβασμό και βαθιά συγκίνηση προς τη μνήμη των ηρώων του 1945, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου και η τέλεση δοξολογίας, ενώ στο πέρας έγινε εκφώνηση επίκαιρης ομιλίας από τον κ. Σπυρίδωνα Κάβουρα, εκπαιδευτικό Αγγλικής Γλώσσας του Δημοτικού Σχολείου Κάμπου.

Σε κλίμα συγκίνησης ακολούθησε η τέλεση τρισάγιου και η κατάθεση στεφάνων, στην οδό Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο προσκύνημα «Μνημείο των Πεσόντων» για την Ημέρα Λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προς τη μνήμη των ηρώων του αγώνα, που με ιδρώτα, αίμα και τόλμη πάλεψαν για να έχουμε σήμερα εμείς το πολυτιμότερο αγαθό, που λέγεται Ελευθερία.

Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χίου, κ. Παντελή Βρουλή

Η αντιφασιστική νίκη της 9ης Μαΐου 1945, μετά από πεντέμισι χρόνια αδιάκοπων πολεμικών επιχειρήσεων και τη θυσία περίπου εξήντα εκατομμύριων ανθρώπινων ζωών, οι οποίες αγωνίστηκαν για την αποτίναξη του ζυγού του Άξονα, προσφέροντας ακόμα και το αίμα τους, σήμανε σε ευρωπαϊκό έδαφος τη Λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη χώρα μας, με την είσοδο των στρατευμάτων κατοχής, οι Έλληνες πατριώτες αντιστέκονται και καθορίζουν την έκβαση του πολέμου, δηλώνοντας για άλλη μια φορά ότι  δεν αντέχουν  την σκλαβιά και την υποδούλωση της ελευθερίας τους. Παράλληλα δείχνουν στον έκπληκτο κόσμο το παράδειγμα της άφθαρτης αρετής της Ελλάδας.

Στη Χίο, η ομάδα του ήρωα Μεσσήνιου ανθυπολοχαγού Ιάσωνα Καλαμπόκα αντιστέκεται σθεναρά, αλλά δεν πανηγυρίζει την απελευθέρωση του νησιού μας στις 10 Σεπτεμβρίου 1944, διότι πέφτει νεκρός σε γερμανική ενέδρα, γεγονός που τον καθιστά προάγγελο της λευτεριάς. Στην Αθήνα δε, ο Καλλιμασιώτης υποσμηναγός Κώστας Περρίκος, επικεφαλής της «Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιζομένων Νέων» ανατινάζει μέρα μεσημέρι τα γραφεία της προδοτικής οργάνωσης Ε.Σ.Π.Ο.

Τα γεγονότα αυτά σε περίοδο ειρήνης, αν και φαίνονται πολύ μακρινά, επηρέασαν τους λαούς, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις έκαναν άλματα σε κάθε τομέα πολιτισμού και εργάστηκαν γόνιμα για την πρόοδο και τη συναδέλφωσή τους. Ωστόσο, ατενίζοντας το μέλλον, η επέτειος αυτή πρέπει να μας διδάξει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για να ευημερήσουν όλοι οι άνθρωποι, να ενωθούν τα κράτη της Ευρώπης, να ειρηνεύσει και να ευτυχήσει ο κόσμος, να επιτευχθούν τα ανθρώπινα ιδεώδη και ιδανικά, έχοντας στην μνήμη μας, ως παράδειγμα, όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να απολαμβάνουμε σήμερα τα αγαθά της ειρήνης και της ανθρώπινης ελευθερίας.

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ιδρύθηκε το 1958 και είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους πολλαπλών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με κύρια έμφαση στους τομείς της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΕΛΛΑΔΑ

Η επανάσταση του 1821, αποτελεί προϊόν μιας μακράς πορείας των πολλών και διαφορετικών δυνάμεων, κινήσεων, του Ελληνισμού προς μία επαναστατική πορεία. Για τα κεντρικά...

Advertisement