Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Αντίθετοι οι μαστιχοπαραγωγοί με τις αποφάσεις της ΔΕΥΑΧ για το νερό

Σε συνέχεια της από 20/04/2023 επιστολής της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου προς το Δ.Σ της ΔΕΥΑΧ και κατόπιν του Δελτίου Τύπου της ΔΕΥΑΧ που δημοσιοποιήθηκε στις 3/5/2023 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΧ σε έκτακτη συνεδρίαση του στις 4/5/2023 αποφάσισε ομόφωνα τα  εξής:

  • Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη διακοπή κάθε είδους αρδευτικής παροχής και στη λήψη οριζόντιων μέτρων, και θεωρούμε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ανορθολογικά, πρόχειρα και ανασταλτικά της ομαλής διαδικασίας που απαιτεί η καλλιέργεια της μαστίχας. 
  • Τα ποσοτικά στοιχεία του ύψους των βροχοπτώσεων που έχουν δημοσιοποιηθεί επίσημα μέχρι τις 5 Απριλίου 2023, σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνουν συνθήκες λειψυδρίας. Αντιθέτως, το ύψος είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών και ως εκ τούτου η επίκληση συνθηκών λειψυδρίας από πλευράς σας, θα πρέπει να τεκμηριωθεί με αριθμητικά δεδομένα τα οποία οφείλετε να δημοσιοποιήσετε. 
  • Το αρδευτικό δίκτυο εξυπηρετεί πέραν της άρδευσης των νεαρών μαστιχόδεντρων τις καθημερινές, ανάγκες υγιεινής και καθαριότητας των παραγωγών μας -κατά κύριο επάγγελμα και μη- και ασφαλώς δεν έχετε  κανένα δικαίωμα να τη στερείτε από κανένα πολίτη-παραγωγό του νησιού. 
  • Σας προτρέπουμε λοιπόν προτού προβείτε σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εις βάρος του πρωτογενούς τομέα να ελέγξετε και να επισκευάσετε τα υδροστάσια, το δίκτυο ύδρευσης, τις δεξαμενές ύδρευσης και άρδευσης όπου καθημερινά κατασπαταλώνται χιλιάδες κυβικά νερού. Στην πραγματικότητα, η γενική διακοπή άρδευσης προτείνεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απώλειες του δικτύου, που οφείλονται αποκλειστικά στην αστοχία και αμέλεια της εξασφάλισης και ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων. 

Τέλος αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι επικαλείστε τη συγκατάθεσή μας τη στιγμή μάλιστα που σε καμία περίπτωση δεν συνδιαλλαχθήκατε ή διαβουλευτήκατε μαζί μας. 

Καλούμε τον κο Δήμαρχο, να λάβει τα αναγκαία μέτρα και τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να αποσοβηθούν σοβαρά προβλήματα κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου του φετινού καλοκαιριού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement