Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας – Το 1ο Ερευνητικό Κέντρο σε όλο το Αιγαίο

Εγκαινιάστηκε με την πρέπουσα λαμπρότητα το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας το πρωί του Σαββάτου 29 Απριλίου 2023 στην Καλλιμασιά της Χίου.

Μεταξύ των καλεσμένων παρευρέθηκαν σύσσωμες οι τοπικές αρχές, αλλά σημαντικοί εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής και Επιχειρηματικής κοινότητας. Τα εγκαίνια του Κέντρου Έρευνας τέλεσε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της AstraZeneca, Sir Μενέλαος Πάγκαλος, ενώ επίτιμη καλεσμένη ήταν η Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου. Επίσης, το παρόν έδωσαν ο καπεταν Παναγιώτης Τσάκος, ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, η κα Αλεξάνδρα Προκοπίου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αλλά και η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη.

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός από τον Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκο, με τον ίδιο να δίνει τις ευλογίες του. Την κορδέλα του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας έκοψε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της AstraZeneca, Sir Μενέλαος Πάγκαλος, ο οποίος βαθιά συγκινημένος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα σου συγκεκριμένου ερευνητικού κέντρου.

«Η μαστίχα συλλέγεται πάνω από 2.500 χρόνια στην Ελλάδα. Είναι γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Ο διάσημος γιατρός Ιπποκράτης χρησιμοποίησε την μαστίχα για θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ένταξε την μαστίχα στην κατηγορία των παραδοσιακών φυτικών φαρμάκων για δυσλεκτικές διαταραχές ή μικρές βλάβες του δέρματος. Το άνοιγμα αυτού του Κέντρου είναι σημαντικό βήμα για την αποκάλυψη κι άλλων θεραπευτικών ιδιοτήτων της μαστίχας», τόνισε ο Χιώτης Sir Μενέλαος Πάγκαλος συμβουλεύοντας τη διοίκηση του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας να προσλάβει ανθρώπους με έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον, παράλληλα να συνεργάζεται ανοιχτά και ελεύθερα με τις καλύτερες ακαδημαϊκές ομάδες και τέλος να μοιράζει τις γνώσεις του ώστε να τα δεδομένα να μπορέσουν να αναπαραχθούν.

Με τη σειρά της η κα Χριστιάνα Καλόγηρου εξέφρασε την έντονη χαράς της, υπογραμμίζοντας πως επιτέλους ένα όνειρο έγινε πράξη. Αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του παραπάνω ερευνητικού κέντρο, το οποίο είναι πρώτο σε όλο το Αιγαίο με την ίδια να σημειώνει ότι δίνονται προοπτικές για το διαμάντι της Χίου, τη μαστίχα: «Στις 8 Αυγούστου 2017 είναι η ημερομηνία που θα θυμάμαι. Τότε υπογράψαμε την ένταξη αυτού του έργου στο Περιφερειακό Πρόγραμμα του Β. Αιγαίου. Όλοι μας συμβάλλαμε ώστε να γίνει πράξη αυτό το έργο. Σημαντικό δεν είναι μόνο να εντάσσεις έργα, αλλά και να τα υλοποιείς», σημείωσε η κα Καλόγηρου στην οποία απονεμήθηκε και τιμητική πλακέτα για την προσφορά της στη δημιουργία του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας.

Στο πρόγραμμα των εγκαινίων περιλαμβάνονταν και  10λεπτες ξεναγήσεις των προσκεκλημένων από το Επιστημονικό προσωπικό στους υψηλής τεχνολογικής ενσωμάτωσης χώρους και εγκαταστάσεις του Κέντρου Έρευνας, ενώ μετά το πέρας των ξεναγήσεων πραγματοποιήθηκε κοινή πανηγυρική συνεδρίαση του Διοικητικού και του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΜ, υπό την προεδρία του Sir Μενέλαου Πάγκαλου.

Αυτοί είναι οι ιδρυτικοί μέτοχοι  του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας: Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (36%), Mediterra (36%), Iasis Pharma (20%), Pharma Q (4%) και Pharmagnose (4%).

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Από τη στιγμή της γέννησής του, λόγω της μυθικής οδικής συμπεριφοράς του που ανέτρεπε όλα όσα ξέραμε στο κλείσιμο του περασμένου αιώνα, το Ford...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Γιόσεφ Καμπάν θα έχει συγκεκριμένη ευθύνη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας σχεδιαστικής γλώσσας των μοντέλων της MG και έρχεται να ενταχθεί στην εταιρεία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ford Puma με τη κορυφαία άνεση και πρακτικότητα, σε συνδυασμό με τους μεγάλους χώρους για πέντε επιβάτες και τις αποσκευές τους, έχει δικαίως...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με ένα αμιγώς ηλεκτρικό Avenger, ένα 48V υβριδικό Renegade και ένα Plug-in Hybrid Compass, η Jeep υποστήριξε την μοναδική διοργάνωση off-road τριάθλου που γίνεται...

Advertisement