Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Εγκαινιάστηκε το Φράγμα «Κόρης Γεφύρι» – Μηταράκης: Προτεραιότητά πλέον το έργο υδροδότησης της Χίου

Στην τελετή παρευρέθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Υποψήφιος Βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Νότης Μηταράκης, παρουσία του Περιφερειάρχη Χίου, κ. Κωνσταντίνου Μουτζούρη και των χωρικών και θεματικών Αντιπεριφερειαρχών, του Δημάρχου Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη και του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Βρουλή.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Μηταράκης τόνισε πως με την παράδοση του κατασκευαστικού μέρους του φράγματος μπαίνουν σε φάση ολοκλήρωσης τα «έργα της γενιά μας», δηλαδή οι υποδομές που χρονίως είχαν παραμεληθεί και πλέον υλοποιούνται.

Παράλληλα επεσήμανε πως για την επίλυση των ζητημάτων της Χίου απαιτείται συνεργασία όλων των φορέων, κάτι που συνέβη και στο εν λόγω έργο, ενώ αποκάλυψε πως προτεραιότητά του πλέον για την επόμενη τετραετία είναι το ολοκληρωμένο έργο υδροδότησης της Χίου το οποίο είναι άκρως σημαντικό για την καθημερινότητα των Χιωτών αλλά και για την τουριστική ζωή και ανάπτυξη του νησιού.

Τέλος, παραδίδοντας το κύριο μέρος της κατασκευής, ευχαρίστησε τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ο οποίος παρουσίασε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ολοκληρωμένου πλέον κορμού του Φράγματος.

Στην τελετή, ο Δημάρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής Βρουλής, ευχαρίστησαν τον κ. Μηταράκη για την συμβολή του στην ολοκλήρωση του έργου.

Ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και Υποψήφιου Βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Νότη Μηταράκη:

Σεβασμιώτατε, αγαπητέ κύριε Περιφερειάρχα, Κ. Δήμαρχε, κ. Γενικέ Γραμματέα,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες & Κύριοι,

Πριν από 4 χρόνια, ενόψει των εκλογών του 2019, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει, επιτέλους, τα «έργα της γενιάς μας». Ένα-ένα αυτά τα έργα, πλέον, γίνονται πραγματικότητα.

Η ανακαίνιση του υφιστάμενου δικαστικού μεγάρου ολοκληρώθηκε το 2022. Το νέο Δικαστικό Μέγαρο με μία αποτυχημένη εργολαβία παρελήφθη, χρηματοδοτήθηκε ξανά και επανεκκινήθηκε το έργο.

Οι πύλες εισόδου του νησιού μας ανακαινίζονται ριζικά.

Τα δύο έργα του αεροδρομίου, επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη αδειοδοτήθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν, προκηρύχθηκαν, συμβασιοποιήθηκαν και ξεκίνησαν. Για παράδοση το 2024.

Το Τελωνείο στο Λιμάνι, χρηματοδοτήθηκε επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη και ολοκληρώνεται σύντομα η αδειοδότηση, ώστε να προκηρυχθεί και να κηρυχθεί φέτος το 2023 το έργο.

Σήμερα παραδίδεται το κύριο μέρος της κατασκευής του «Κόρης Γεφύρι».

Είκοσι σχεδόν χρόνια αναμονής….. για την σημερινή ημέρα.

Η κυβέρνηση όμως της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που πλέον το παραδίδει στους Χιώτες μετά από συντονισμένες προσπάθειες.

Ένα έργο απαξιωμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ, που μόνο κριτική ήξερε να κάνει.

Έργο που υλοποιήθηκε με την ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό την τεχνική επίβλεψη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Τρεις Υπουργοί της παρούσας Κυβέρνησης, ήρθαν εδώ στη Χίο, για να δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον και τη στήριξή τους στο έργο. Ο Μάκης Βορίδης, ο Σπήλιος Λιβανός και ο Γιώργος Γεωργαντάς, επιλύοντας όλα τα χρονίζοντα προβλήματα και εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους χρηματοδοτικούς πόρους.

Πολλά ευχαριστώ στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα, τον Δημήτρη Παπαγιαννίδη που χωρίς αυτόν το έργο δε θα είχε ολοκληρωθεί σήμερα.

Θυμίζω ότι τον Οκτώβριο του 2019, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το πρωτόκολλο της Επιτροπής για την καταγραφή των εργασιών αποφυγής και πρόληψης κινδύνου.

Τον Απρίλιο του 2020, εγκρίθηκε η επιπλέον απαιτούμενη χρηματοδότηση. Τον Ιούνιο του 2020, εγκρίθηκε ο ανακεφαλαιωτικός πίνακας εργασιών πάλι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τον Νοέμβριο του 2020, έγινε η έναρξη των εργασιών του ερευνητικού προγράμματος ελέγχου του φράγματος που περιέγραψε πολύ καλά ο Περιφερειάρχης, ο κ. Μουτζούρης, που είχε την ευθύνη και τον συντονισμό αυτής της πολύ κρίσιμης προσπάθειας, για να καθοριστεί η ευστάθεια του φράγματος.

Το 2022 εγκρίθηκε από το Υπουργείο το πρωτόκολλο εργασιών αποφυγής κινδύνου και επανεκκίνησε το εργοτάξιο.

Μετά την επίλυση, από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια, όλων των ζητημάτων, οι εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου ολοκληρώθηκαν ταχύτατα, χάρη στην πολύ καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

Και νομίζω ότι αυτό είναι το βασικό μήνυμα σήμερα: μόνο με τη συνεργασία της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου μπορούμε να ολοκληρώσουμε όλα τα αναπτυξιακά έργα που οι Χιώτες, εδώ και δεκαετίες, ονειρεύονται.

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω από την καρδιά μου τον Κώστα Μουτζούρη, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, που είχε την τεχνική ευθύνη της επανεκκίνησης και της ολοκλήρωσης σήμερα του κατασκευαστικού μέρους του φράγματος.

Χάρη στην αγαστή συνεργασία που είχαμε, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε ένα έργο που χρόνιζε για δεκαετίες.

Για την επόμενη τετραετία πρέπει να βάλουμε έναν άλλον κοινό στόχο. Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος , να επιλύσουμε οριστικά το θέμα του νερού στη Χίο που είναι απαραίτητο σε ποσότητα και ποιότητα, για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Χίου, για την αγροτική και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο έργο σύνδεσης δικτύων, αξιοποίησης φυσικών πόρων και στενευμένες αφαλατώσεις.

Και χρειάζονται στο νησί μας ιδιωτικές επενδύσεις, για να μπορέσουν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τα νέα παιδιά.

Αυτοί είναι οι στόχοι για τη δεύτερη τετραετία.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

ΧΙΟΣ

Ο Παγχιακος Εκπολιτιστικός Συλλογος Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, θα ήθελε να ευχηθεί θερμές ευχες για το Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους!! Το Άγιο Πνεύμα...

Advertisement