Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: ΕΠΠΟΧΙ – Νέα γεώτρηση απειλεί τον υδροφόρο ορίζοντα στη Βολισσό

Ανακοίνωση από το Επιμελητείον Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Χίου

Η Διεύθυνση υδάτων Βορείου Αιγαίου με το υπ αριθμόν πρωτοκόλλου 10930/25/4/23 έγγραφό της χορηγεί σε ιδιώτη άδεια διάνοιξης νέας γεώτρησης στην υδρολεκάνη του Μαλαγκιώτη, περιοχής Βολισσού.

Καταρχάς, σημειώνουμε ότι δεν αμφισβητούμε, απεναντίας υποστηρίζουμε το δικαίωμα όλων των ιδιοκτητών αγροτικών καλλιεργειών να εξυπηρετούνται από τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά όχι δίχως σχεδιασμό και δίχως μελέτες.

Η περιοχή της Βολισσού, εδώ και μερικά χρόνια ταλανίζεται από πρόβλημα ύδρευσης, αφού όλο το καλοκαίρι δεν έχουν νερό τα σπίτια και οι επιχειρήσεις του χωριού επειδή υπάρχει ανεξέλεγκτη εξάπλωση του δικτύου από την ΔΕΥΑΝΧ για να εξυπηρετήσει με δήθεν αρδευτικό νερό όλα τα εκτός σχεδίου τροχόσπιτα και τροχοβίλες.

Ο κάμπος της Βολισσού κινδυνεύει άμεσα με καταστροφή από εισβολή της θάλασσας μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα αφού ήδη στην υδρολεκάνη του Μαλαγκιωτη λειτουργούν 5 γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΝΧ και ιδιωτών, στην περιοχή Σκάφη τα πηγάδια τραβούν θάλασσα και στην περιοχή του Ροδώνα ο υδροβιότοπος είναι τόσο καταπονημένος, ώστε έχουν στερέψει για τρίτη χρονιά φέτος τα μπρίσματα, ενώ η στάθμη των πηγαδιών βρίσκεται Απρίλη μήνα σε οριακό σημείο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σε μια περίοδο ανομβρίας λοιπόν, σε μια περίοδο κατά την οποία λαμβάνονται έκτακτα περιοριστικά μέτρα για να έχουμε νερό το καλοκαίρι και κόβονται όλα τα αρδευτικά ρολόγια, έρχεται η αποκεντρωμένη διοίκηση και δίχως να έχει προβεί ποτέ σε υδρολογική μελέτη της ήδη καταπονημένης υδρολεκάνης Μαλαγκιώτη, δίνει άδεια για νέα γεώτρηση σε ιδιώτη.

Αυτη η απόφαση είναι προκλητική για την κοινωνία και για την λογική, και μπορεί να αποβεί καταστροφική, να αποτελέσει την χαριστική βολή για την περιοχή της Βολισσού.

Το ΕΠΠΟΧΙ απαιτεί από τον Δήμο Χίου και την Περιφερειακή Διοίκηση να ενεργήσουν άμεσα προς την κατεύθυνση της εκπόνησης υδρολογικής μελέτης για τον υδροφόρο ορίζοντα Μαλαγκιωτη, παγώνοντας μέχρι νεωτέρας κάθε άδεια νέας γεώτρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement