Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Οι εαρινές εκδηλώσεις της «Μούσας Ελληνικής»

Ο πολιτιστικός και ανθρωπιστικός οργανισμός ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ανακοινώνει τις εαρινές του εκδηλώσεις:

Α:  Ομιλίες Δρ. Βασίλη Ζαννή & Δρ. Μανώλη Παράσχου

Σάββατο, 29 Απριλίου 2023, στον ΦΟΒ

19:00-19:45: Ο Χιώτης ομότιμος καθηγητής βιοχημείας στις Ιατρικές Σχολές Βοστώνης και Κρήτης Δρ. Βασίλης Ζαννής θα αναπτύξει το θέμα «Συμβολή των βιολογικών επιστημών στην κατανόηση και αντιμετώπιση κοινών ασθενειών του ανθρώπου: (1) Πρόοδοι στην αντιμετώπιση των  καρδιοαγγειακών νοσημάτων (2) Συνεχιζόμενες προσπάθειες στην αντιμετώπιση του Alzheimer»

20:00-20:45: Ο ομότιμος καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Emerson της Βοστώνης Δρ. Μανώλης Παράσχος θα παρουσιάσει στο κοινό διαδικτυακά το θέμα «Εκπατρισμένα παιδιά από τα Χίο που διέπρεψαν στην Αμερική μετά την Ελληνική Επανάσταση».

Β. Διαλέξεις στα Λύκεια:

Τρίτη, 2 Μαΐου 2023 στο 2o Λύκειο Χίου

11:30-12:30: Διαδικτυακή διάλεξη της καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Δρ. Δέσποινας Σανούδου για επιμορφωτικά προγράμματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και επαγγελματικές ευκαιρίες, που θα παρακολουθήσουν οι μαθητές των Λυκείων Βροντάδου, Καλαμωτής και Ψαρών.

12:30-13:10 ομιλία του Δρ. Βασίλη Ζαννή με θέμα «Το οδοιπορικό ενός μαθητή στην εκπαίδευση: Από τα Κουρούνια της Χίου στις Ιατρικές Βοστώνης και Κρήτης». Θα προσκληθούν μάλιστα οι τελειόφοιτοι μαθητές να επισκεφτούν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και να ενημερωθούν από την Κουρουνιώτισσα γιατρό του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Κρήτης Δρ. Ειρήνη Καζάνα για τα πανεπιστημιακά προγράμματά του.

Τα παραπάνω προγράμματα θα επαναληφθούν στις 3, 4 και 5 Μαΐου 2023 στα Λύκεια Βροντάδου, Ψαρών και στο 1ο Γυμνάσιο Χίου.  

Γ: Τριήμερο σεμινάριο Μοντεσσοριανής Αγωγής: «Οι ανάγκες του ανθρώπου από τη γέννηση ως την ενηλικίωση», 5 – 7 Μαΐου

Βιβλιοθήκη «Κοραής», παράπλευρο κτίριο, Τιμή συμμετοχής 25€

Η κα. Ειρήνη Φαφαλιού, Διευθύντρια Σπουδών, Το Μοντεσσοριανό Ινστιτούτο, Ελλάδα, AMI (AssociationMontessori Internationale) σε ένα τριήμερο σεμινάριο για τη μοντεσσοριανή αγωγή θα μιλήσει για τις ανάγκες του ανθρώπου από τη γέννηση ως την ενηλικίωση.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς (κυρίως νηπιαγωγούς αλλά και όλων των βαθμίδων), γονείς, παιδιά (κυρίως 13-14 χρόνων) και όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την εκπαιδευτικήμοντεσσοριανή αγωγή και νοιάζονται για το Παιδί.

Σκοπός της κ. Φαφαλιού δεν είναι τόσο να διδάξει, όσο να προβληματίσει, να θέσει ερωτήματα, να προκαλέσει διάλογο και γενικά να ενθουσιάσει, διότι η γνώση είναι η υπέρτατη χαρά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Παρασκευή, 5 Μαΐου, 17:00-20:30: Προβολή ιταλικής ταινίας για τη ζωή της Μαρίας Μοντεσσόρι(με ελληνικούς υποτίτλους)
Σάββατο, 6 Μαΐου,  10:00-13:00: Τα 4 στάδια ανάπτυξης-Ο κατασκευαστικός ρυθμός της ζωής. Τα κύρια χαρακτηριστικά του ανθρώπου και οι βασικές αναπτυξιακές του ανάγκες από τη γέννηση ως τα 24 χρόνια, ώστε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον στο σπίτι και στο σχολείο.
και 17:00-20:00: Το Παιδί στα πρώτα 6 χρόνια-Η πρώτη προσαρμογή στο περιβάλλον μέσω της κίνησης και της γλώσσας, η κοινωνική του ανάπτυξη και οι έννοιες της ελευθερίας
Κυριακή, 7 Μάϊου 2023, 10:00-13:00: Ο Ενήλικας-Η προετοιμασία του, ώστε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζει το παιδί. Παρατηρώντας το παιδί θα βρει τον τρόπο και το δρόμο. Έτσι μόνο θα αλλάξουν οι σχέσεις τους και θα μπουν στον δρόμο της ειρήνης
και 17:00-20:00 : Τα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα σε κάθε στάδιο ανάπτυξης του παιδιού.
Κυριακή βράδυ: Προβολή της γαλλικής ταινίας του Alexandre Mourot ”Το Παιδί είναι ο Δάσκαλος»(με ελληνικούς υποτίτλους)

Τιμή συμμετοχής 25€. Η είσοδος για τους μαθητές ελεύθερη. Για το κοινό η παρακολούθηση μόνο των προβολών 8€ και για τις δυο, και 5€ για τη μια. Οι προβολές είναι κατάλληλες και για εφήβους 15 ετών και άνω.

(Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για τους σκοπούς της ΜΟΥΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ)

Δ. «Άνοιξη και πλήκτρα-τέσσερα χέρια σε ένα πιάνο»

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023, 11:00, Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσικής για παιδιά του Δημοτικού

Διάρκεια : 45΄, Είσοδος: 4€

Σχεδιασμός/ερμηνεία: Μυρτώ Ακρίβου, Θάλεια Παπαδοπούλου

Γνωριμία με το πιάνο και τα ηχοχρώματά του, μέσα από μια ηχο-ιστορία στηριγμένη σε γνωστές συνθέσεις με θέμα την Άνοιξη και τα στοιχεία της. Θα παρουσιαστούν έργα από όλες τις περιόδους της μουσικής και ταυτόχρονα θα προβάλλονται εικόνες. Οι μαθητές ταξιδεύουν στις εποχές της μουσικής, παρατηρούν τις αλλαγές και τη μουσική ποικιλομορφία  και  βλέπουν τον τρόπο λειτουργίας του πιάνου ρίχνοντας μια ματιά στο εσωτερικό του.

Ε. «Ανοιξιάτικοι χοροί»

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023, 20:00 Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου

Συναυλία για το κοινό

Διάρκεια: 60΄, Είσοδος: 10€

Σχεδιασμός/ερμηνεία: Μυρτώ Ακρίβου, Θάλεια Παπαδοπούλου

Έργα για τέσσερα χέρια εμπνευσμένα από χορευτικές παραδόσεις άλλων εποχών. Η αναγεννητική δύναμη της Άνοιξης ως πηγή έμπνευσης συνθετών και ποιητών. Θα παρουσιαστούν έργα που θα συνοδεύονται από αφηγήσεις ποιημάτων, πεζών κειμένων και προβολή ζωγραφικών έργων.

Ζ. VIVA ESPANA, δραματοποιημένη συναυλία με ισπανικά καλλιτεχνικά έργα

Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023, 20:00  Αρχοντικό Στεφάνου, Κάμπος

Είσοδος: 10 €

Συμμετέχουν: Άρτεμις Μπόγρη, μεσόφωνος, Εύα Φάμπα, σόλο κιθάρα, Λένα Τζαμαριά, αφηγήτρια, Δημήτρης Γιάκας, πιάνο Κείμενα: Ελένη Στασινού

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

Advertisement