Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: ΕΠΠΟΧΙ – Εκστρατεία ενημέρωσης για την ορθολογική χρήση χημικών στη μαστιχοκαλλιέργεια

Ανακοίνωση από το Επιμελητείον Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Χίου

Στον δημόσιο διάλογο σχετικά με τους ανεξέλεγκτους χημικούς ψεκασμούς που παρατηρούνται αυτή την εποχή στα Μαστιχοχώρια, είδαμε με ικανοποίηση και χαρά να συμβαίνουν αμέσως τα εξής:

  1. Πήραν δημόσια θέση με αναρτήσεις και με σχόλια πάρα πολλοί άνθρωποι, αγρότες, κάτοικοι, επιστήμονες, επισημαίνοντας το πρόβλημα και θέτοντας τις παραμέτρους του. Αξιοσημείωτη ήταν η παρέμβαση του ιατρού του ΚΥ Πυργίου, μέλους του ΔΣ του ιατρικού συλλόγου Χίου κ. Ηλία Θεοδωρόπουλου, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της “ασφάλειας” των χημικών σκευασμάτων στην επιστημονική βάση του.
  2. Ο Πρόεδρος της ΕΜΧ κ. Τούμπος με δημόσιες αναρτήσεις του ζήτησε επανειλημμένα από τους αγρότες, μέλη της ΕΜΧ να χρησιμοποιούν το ζιζανιοκτόνο με ορθό τρόπο και σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων.
  3. Έτυχε να ολοκληρωθεί το σεμινάριο για νέους μαστιχοκαλλιεργητές, διάρκειας ενάμιση έτους, που διοργάνωσε η ΕΜΧ σε συνεργασία με το ΑΠΘ, οι επιστήμονες του οποίου δίδαξαν τους νέους καλλιεργητές του νησιού μας, και ανάμεσα στα όσα τους είπαν ήταν κ τα παρακάτω, όπως μας τα μετέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα:

“Η γλυφοσάτη δρα στα φύλλα των φυτών και σταματάει κάποια αμινοξέα που είναι υπεύθυνα για την φωτοσύνθεση οπότε το φυτό πεθαίνει.  Δεν μπορεί να δράσει στις ρίζες ή στα ριζίδια, μιας και δεν υπάρχουν εκεί τα αμινοξέα αλλά και επειδή ένζυμα που υπάρχουν στο χώμα την διασπούν άμεσα. Επίσης δεν παρασύρεται στα υπόγεια ύδατα εκτός αν ψεκαστεί απευθείας πανω σε λιμνάζοντα νερά. Πέρα από τα φυτά όμως η γλυφοσάτη είναι ένα δηλητήριο για τους επικονιαστές και για την μικροπανίδα δηλητηριάζοντας και σκοτώνοντας τις μέλισσες.

Στις επαγγελματικές καλλιέργειες αποσκοπεί ο αγρότης στο μεγαλύτερο κέρδος αλλά αν παράγει κέρδος με ταυτόχρονη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αυτό έχει αποδειχθεί βραχυπρόθεσμο κέρδος, με μεσοπρόθεσμες καταστροφικές συνέπειες οικονομικές”.

Για την μαστιχοκαλιεργεια λοιπόν οι επιστήμονες συνέστησαν:

“επιλεκτική και με προσοχή χρήση της γλυφοσατης με τους εξής τρόπους:

Ψεκασμός μόνο μέσα στο τραπέζι και περιμετρικά του κορμού, όπου είναι δυσκολη η χρήση μηχανικών τρόπων για την απομάκρυνση των χόρτων.

Ψεκασμός αυστηρά με ψεκαστήρες πλάτης με την χαμηλή πίεση που αυτοί έχουν.

Ψεκασμός μόνο σε συνθήκες άπνοιας και μόνο τις απογευματινές ώρες όπου δεν βόσκουν πια οι επικονιαστές και τα έντομα  είναι στις φωλιές τους.

Ψεκασμός όταν τα χόρτα είναι ακόμα μικρά και δεν έχουν ανθίσει.

Φυσικά ψεκασμός με όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, γάντια, γυαλιά, καπέλο, ειδική στολή κ μάσκα με φίλτρα άνθρακα.”

Όσον αφορά στα λιπάσματα, οι καθηγητές μίλησαν για οργανική λίπανση, κοπριά, θρυμματισμένα φύλλα και κλαδιά κλπ, και ανέφεραν ότι οι σκίνοι δεν έχουν ιδιαίτερες ανάγκες λίπανσης. Επίσης, είπαν ότι ένα χωράφι δίχως οργανική ύλη δεν απορροφά ούτε τα χημικά λιπάσματα. Τα νιτρικά λιπάσματα που δεν απορροφούνται είναι πολύ επιβαρυντικά για τη γη και τα νερά.

Συνοψίζοντας λοιπόν τα όσα είπαν οι επιστήμονες έχουμε την ορθολογική χρήση που επιθυμούμε όλοι μας και ορίζεται ως εξής:

Το χωράφι πρέπει να έχει οργανική ύλη για να λιπαίνονται οι σκίνοι με αυτήν. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με μηχανική χορτοκοπή και όχι με εκτεταμένη χρήση ζιζανιοκτόνων που καίνε την οργανική ύλη. Ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνον στοχευμένα, όπως τόνισαν οι καθηγητές στα σημεία των τραπεζιών όπου είναι δύσκολη η χρήση μηχανικών τρόπων και πάντοτε με ψεκαστήρες πλάτης, απογευματινή ώρα με άπνοια κ με όλα τα μέτρα προφύλαξης του χρήστη.

Πιστεύουμε ότι η διοίκηση της ΕΜΧ, που έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την κατάρτιση των Μαστιχοπαραγωγών, θα μεριμνήσει και για την διαφύλαξη του περιβάλλοντος των Μαστιχοχωρίων αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ενδελεχούς και συνεχούς ενημέρωσης όλων για την ως άνω αναφερόμενη ορθολογική χρήση των χημικών ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων.

Το ΕΠΠΟΧΙ δηλώνει την διαθεσιμότητα του να σταθεί αρωγός σε μια τέτοια εκστρατεία ενημέρωσης και επικοινωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 30ῆς Μαρτίου 2024 καί ὥρα 17.30, στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου...

Advertisement