Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Με εθνική υπερηφάνεια η έπαρση της μεγάλης σημαίας για την 25η Μαρτίου

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 24 Μαρτίου 2023 η κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Μητροπολίτου Πλάτωνα για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου, καθώς και η έπαρση της μεγάλης σημαίας στον νότιο Λιμενοβραχίονα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν ομιλίες στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χίου για τη μεγάλη σημασία της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Με δέος και σεβασμό προς τη μνήμη των θυμάτων του 1821 έλαβε χώρα η κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Μητροπολίτου Πλάτωνα από αντιπροσωπεία της μαθητιώσας νεολαίας, Προσκόπων και Οδηγών, με επικεφαλής δασκάλους, καθηγητές και βαθμοφόρους.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η έπαρση της μεγάλης σημαίας στον νότιο λιμενοβραχίονα, από τον Δήμο Χίου με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας. Τώρα, πλέον, υπάρχει ένας μόνιμος ιστός, ύψους 22 μέτρων,  με το μέγεθος σημαίας να αγγίζει τα 80-100 μέτρα, για τις Εθνικές Επετείους.

Σύσσωμες οι τοπικές αρχές, παρουσία Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη και πλήθος Χιωτών η έπαρση της μεγάλης σημαίας στον νότιο λιμενοβραχίονα, οι οποίοι με τη σειρά τους τίμησαν τη μνήμη των ηρώων, που με τις νίκες τους στα πεδία των μαχών έγραψαν σελίδες πατριωτισμού στην ένδοξη ιστορία της χώρας μας.

Με βαθύτατο θρησκευτικό συναίσθημα, η τελετή ολοκληρώθηκε με την επικράτηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου εις μνήμην και τιμήν των Ελλήνων μαχητών του 1821.

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, απέστειλε το δικό τους μήνυμα προς όλους του Έλληνες: «Η 25η Μαρτίου σηματοδοτεί το ορόσημο για τη νεότερη ιστορία της Χώρας μας. Όλοι μας κάθε  χρόνο τιμούμε με σεβασμό τον ηρωικό και καθολικό ξεσηκωμό του γένους μας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την απόκτηση της πολυπόθητης λευτεριάς. Οι έννοιες της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας, της εθνικής αξιοπρέπειας έγιναν απαράμιλλοι φάροι των αγώνων των προγόνων μας αλλά και σημείο αναφοράς που ενέπνευσε και άλλους λαούς να διεκδικήσουν τα δίκαια τους, ενώ διαχρονικά η επέτειος της ελληνικής εθνεγερσίας εξακολουθεί να εμπνέει για πολλαπλούς αγώνες σε κάθε επίπεδο. Συγχρόνως δε, ετούτη τη μέρα εκτός από την εθνική επέτειο γιορτάζουμε και το ανεπανάληπτο και θεόσταλτο μήνυμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας!», ανέφερε.

Μήνυμα για την εθνική μας επέτειο έστειλε κι ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, κ. Παντελής Βρουλής, υπογραμμίζοντας ότι η 25η Μαρτίου 1821 είναι μία ημέρα τιμής και εθνικής υπερηφάνειας για τους απανταχού Έλληνες: «Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου τιμά, τη διπλή γιορτή του γένους μας: την επέτειο της 25ης Μαρτίου και την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Τιμούμε όλοι τον αγώνα και τη θυσία των ηρώων του ΄21, που ορθώνοντας το ανάστημά τους, ύψωσαν τη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης και διεκδίκησαν την ελευθερία τους και την εθνική ανεξαρτησία και το κατάφεραν παλεύοντας με ενότητα, αυταπάρνηση, πίστη στον αγώνα τους και την ελευθερία. Ο αγώνας των Ελλήνων το 1821 παραμένει διαχρονικά επίκαιρος. Το λαμπρό παράδειγμα των προγόνων μας, αποτελεί οδηγό και φάρο για τη νεότερη γενιά και με αφορμή το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, μας υπενθυμίζει ότι επιβάλλεται η ενότητα, η εθνική συνεννόηση και ομοψυχία, ώστε με τη σωστή κρατική μέριμνα, να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες, νααποτρέψουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον, ναδώσουμε τις δικές μας εθνικές μάχες και να πετύχουμε τουςστόχους μας. Εύχομαι από καρδιάς στους απανταχού Χιώτες και Χιώτισσες χρόνια πολλά! Χρόνια πολλά Ελλάδα!», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement