Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: ΣΕΙΥΧ – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 21/3 για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί τους δημότες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 21/3 και ώρα 18:30 στην είσοδο της Απλωταριάς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου:

Όχι στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού!

Δεν θα πιούμε εμείς το κώνειο (αρσενικό, υδράργυρο) για να σωπάσουμε!

ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης!

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί όλους τους εργαζόμενους του νησιού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να δείξουν την αντίθεσή τους, σ’ ένα ακόμα εγκληματικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ που βαθαίνει την πορεία εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού. Καλούμε τα Σωματεία και τους φορείς να καταδικάσουν τη νέα εξέλιξη και να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία την Τρίτη 21 Μάρτη 2023 στην είσοδο της Απλωταριάς στις 18:30.

Στη Χίο με αυτές τις πολιτικές των κυβερνήσεων διαχρονικά έχουμε πει το «νερό νεράκι».

Στο νησί μας βέβαια, θα ρωτούσε κανείς πόσο πιο χάλια μπορεί να πάει αυτό; Από την εμπειρία μας όμως μπορούμε να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει πάτος. Είναι σε όλους γνωστό ότι το νερό που έρχεται στις βρύσες των σπιτιών δεν είναι πόσιμο. Θα μας απαντήσει κάποιος, γιατί;

Στη φοιτητική λέσχη μαγειρεύουν μ’ αυτό. Πριν από μερικές μέρες μάθαμε ότι από λάθος (;;;) πήγε νερό με αρσενικό σε στρατόπεδο. Απ’ αυτό το περιστατικό μάθαμε ότι ακόμα και σήμερα το νερό άρδευσης έχει ποσότητες αρσενικού, πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Αλλά, όπως μας ενημερώνουν, να μην ανησυχούμε γιατί παλιότερα ήταν τριπλάσια η ποσότητα των ορίων σε αρσενικό (!!!).

Αυτήν την περίοδο μάλιστα ζούμε με την αγωνία αν οι ποσότητες νερού επαρκούν. Εδώ και πάνω από 20 χρόνια περιμένουμε να γίνει το έργο «της γενιάς μας», ενώ θα μπορούσαν να είχαν λύσει το πρόβλημα αξιοποιώντας τις ετήσιες βροχοπτώσεις, με απλά έργα (φράγματα, λιμνοδεξαμενές, πηγές, αξιοποίηση υγροτόπων, ανάλογα δίκτυα μεταφοράς κ.α.) ώστε να υπάρχει καλής ποιότητας νερό για όλο το χρόνο. Αναρωτιόμαστε αν στην τουριστική διαφήμιση του νησιού, θα περιλάβουν και ορισμένες αλήθειες για το νερό ή θα τις βάλουν κάτω από το χαλί, χάρην “τουριστικού προϊόντος”

Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν και το νερό σαν εμπόρευμα. Βάζουν τη λογική του κόστους- οφέλους που υπαγορεύεται από αυτό το σύστημα, ακολουθώντας την πολιτική της ΕΕ. Σχεδιασμοί που πραγματοποιούνται εδώ και 25 χρόνια:

·         1999 ΠΑΣΟΚ, πέρασε τη διανομή στις Ανώνυμες Εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και τις έβαλε στο χρηματιστήριο.

·         2016 ΣΥΡΙΖΑ, μετέφερε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.

·         2017 ΣΥΡΙΖΑ, ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού, αποτύπωνε το νερό – εμπόρευμα με άμεσους οικονομικούς όρους, υπολόγιζε την τιμή του νερού με βάση την κερδοφορία (πλευρές της ΚΥΑ αυτής ακυρώθηκαν με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ το φθινόπωρο του 2022).

Το 2023, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει την άρση των όποιων προστατευτικών μέτρων για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι επενδύσεις και σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο για την ίδια τη ζωή τομέα, με το κράτος να έχει ρόλο «επόπτη» και «εγγυητή» της επιχειρηματικής δράσης. Κοινός παρονομαστής, η κερδοφορία που τσαλαπατά την ανθρώπινη ζωή, πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη.

Οι συνέπειες για το λαό θα είναι μεγάλες αφού από τη μια θα χρυσοπληρώσει την αύξηση της τιμής του νερού και από την άλλη η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία θα βρίσκονται πάντα υπό τη δαμόκλεια σπάθη των επιχειρηματικών κερδών που θυσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στο βωμό του κόστους – οφέλους.

Την ίδια στιγμή η πρόσβαση του λαού στο δίκτυο θα είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων που δε θα διστάζουν να κόβουν το νερό σε φτωχά νοικοκυριά με χρέη όπως κάνει η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΑΘ ΑΕ σήμερα. Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες όπου τα συνδικάτα απέτρεψαν μια τέτοια εξέλιξη σε ένα φτωχό νοικοκυριό της Αθήνας.

Αυτή είναι άλλωστε η πρόσφατη εμπειρία σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, όπου το νερό λειτουργεί ως εμπόρευμα και σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, οι λαοί σε πολλές χώρες της Ευρώπης είπαν στην κυριολεξία το νερό – νεράκι!

Διεκδικούμε:

·         Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

·         Έξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του

·         Φτηνό και ποιοτικό νερό. Άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.

·         Καμία διακοπή νερού για χρέη σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες

Το νησί μας, οι πηγές μας, το νερό μας είναι η ίδια μας η ζωή και ανήκουν στο λαό, εκείνος μονάχα με τους αγώνες του μπορεί να εμποδίσει όσους έρχονται να του τα πάρουν και να του τα πωλούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement