Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: ΕΠΠΟΧΙ – Περιήγηση λίγο πριν την καταστροφή

Το ΕΠΠΟΧΙ σας προσκαλεί την Κυριακή 19/3 και ώρα 11 το πρωί στο Χαλκειός, για να περπατήσουμε και να γνωρίσουμε μέσα από την ξενάγηση και τις διηγήσεις των κατοίκων, την περιοχή που απειλεί να καταστρέψει ολοσχερώς ο περιφερειακός δρόμος του χωριού τους.

Τον δρόμο αυτόν δεν τον επιθυμεί η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων αλλά η Περιφέρεια τον σχεδιάζει κ τον προωθεί απειλώντας με καταστροφή ένα μεγάλο μέρος εύφορης και υψηλής παραγωγικότητας αγροτικής γης.

Σας καλούμε αφενός για να δείξουμε με την παρουσία μας ότι ενδιαφερόμαστε για το φυσικό περιβάλλον κ την αγροτική γη, αφετέρου για να γνωρίσουμε μια περιοχή που είναι πολύ πιθανό σε λίγο να μην υπάρχει.

Χαλκειός, Κυριακή 19/3 ώρα 11 το πρωί

Αφήνουμε τα αμάξια στην είσοδο του χωριού, στο πάρκινγκ της κοινότητας.

Ξεκινάμε με τα πόδια τη διαδρομή κ φτάνουμε στο κτήμα του Χασούμπεη, όπου θα μάθουμε για τόν μύθο του Μπέη κ την ιστορία του κτήματος, καθώς κ για το φλέγον ζήτημα του δρόμου που το κόβει στα δύο.

Συνεχίζουμε προς την Καμάρα κ πάμε κατά μήκος του χειμάρρου όπου θα δούμε αιωνόβια δένδρα που θα καταστραφούν.

Κατόπιν παίρνουμε κατεύθυνση προς τους Αγίους Αποστόλους όπου θα δούμε το εξωκλήσι κ τις σκαλιστές γούρνες που έχει έξω, θα ενημερωθούμε για την ιστορία της περιοχής κ θα καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής που θα κάνει ο περιφερειακός δρόμος.

Τέλος, θα κατευθυνθούμε προς το Τσουμπαρι, θέση που παλιά γινόταν αλώνια κ από εκεί μπορούμε να δούμε μέρος της χάραξης του δρόμου αλλά κ το φυσικό κάλος της ευρύτερης περιοχής. Επίσης θα πάμε κ στον Αγ. Χαράλαμπο, περιοχή με ενδιαφέρουσα ιστορία, που την πληγώνει κι αυτήν ο δρόμος.

Ο περίπατος θα διαρκεσει περί 1,30 ώρα

Θα μιλήσουν:

Βασίλης Βιγκας καλλιεργητής, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Χαλκειούς.

Χρήστος Κοντογιάννης συνταξιούχος εκπαιδευτικός, επίτιμος σχολικός σύμβουλος.

Θεοδώρα Μπρουζακη, κατοικος της περιοχής, μέλος του συλλόγου τριτεκνων.

Στα μισά τής διαδρομής, στους Αγ Αποστόλους, υπάρχουν πεζούλες, όπου θα κάνουμε διάλειμμα κ θα προσφερθεί κέρασμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Advertisement