Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Η Χίος ένα από τα 10 νησιά που μπαίνουν σε τροχιά τουριστικής ανάπτυξης – 500.000€ από το Ταμείο Αλληλεγγύης

Προγραμματική σύμβαση ύψους 500.000€ για την τουριστική προβολή της Χίου υπέγραψαν το πρωί της Δευτέρας 13 Μαρτίου 2023 ο Δήμος Χίου με τον ΕΟΤ, παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, καθώς και του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, κ. Δημήτρη Φραγκάκη.

Η προγραμματική σύμβαση έγινε με χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης με απώτερο στόχο να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το νησί της Χίου, το οποίο αναμένεται να αποδώσει καρπούς τα επόμενα χρόνια.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια στη Χίο, υπογραμμίζοντας πως την περίοδο 2019-2023 ακολούθησαν συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να μπορέσουν να στηρίξουν το τουριστικό προϊόν του νησιού.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως σπουδαία βήματα έγιναν στη δημιουργία των κρατικών υποδομών (Αεροδρόμιο, Τελωνείο Χίου), αλλά και στο μεταναστευτικό που αποτέλεσε τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη της Χίου την 2015-2019 και που πλέον δεν αποτελεί θέμα συζήτησης στους μελλοντικούς επισκέπτες του νησιού, καθώς δεν επιβαρύνει δυσανάλογα τη Χίο. Παράλληλα, σημαντικό βήμα αποτέλεσε το νέο χωροταξικό που θα ξεκινήσει να σχεδιάζεται για τη Χίο, το οποίο θα είναι πιο φιλικό προς τις επενδύσεις, καθώς επίσης και η κατοχύρωση του νησιωτικού ΦΠΑ.

«Όλα αυτά μαζί δημιουργούν ένα δείγμα, το οποίο μπορεί να συμβάλλει θετικά στις απαραίτητες ιδιωτικές επενδύσεις. Χαίρομαι που ήδη βλέπουμε το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο στη Χίο να έχει θεμελιωθεί. Τα νησιά μας έχουν μία μοναδική ιστορία, προσφέρουν πολιτισμό και ομορφιά», επισήμανε ο κ. Μηταράκης, εκφράζοντας την έντονη αισιοδοξία του για την άμεση βελτίωση της τουριστικής ανάπτυξης της Χίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου πήρε την πρωτοβουλία από το 2020 να διαθέσει συνολικά 4 εκ. ευρώ για την προβολή των νησιών που είχαν δεχθεί στο παρελθόν μία δυσανάλογη πίεση από το μεταναστευτικό, με τη Χίο να έχει δεχθεί συνολικά το ποσό των 900.000 ευρώ από κρατική χρηματοδότηση.

Με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, κ. Δημήτρης Φραγκάκης, αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό που ακολούθησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά την προβολή των νησιών μέσω ενός προγράμματος παρεμβάσεων, πετυχαίνοντας μέσα σε 2,5 χρόνια να επιστρέψει τον τουρισμό στα νούμερα του 2019.

Όπως εξήγησε, στόχος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού είναι η προβολή της χώρας στο εξωτερικό μέσω προγραμμάτων διαφήμισης και ταυτόχρονα η παροχή βοήθειας και συνδρομής σε προορισμούς της χώρας μας, ώστε να προβληθούν εξίσου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: «Η Χίος είναι ένα από 10 νησιά που βρίσκονται σε τροχιά τουριστικής ανάπτυξης. Τα επόμενα χρόνια θεωρώ ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στο νέο είδος τουριστικού προϊόντος, ένας τουρισμός βιώσιμος, φιλικός προς το περιβάλλον, που θα φέρνει ανάπτυξη, διάρκεια, χωρίς να επιβαρύνει», συμπληρώνοντας πως η Χίος έχει όλα τα παραπάνω προσόντα-χαρακτηριστικά για να πρωταγωνιστήσει σε αυτού του είδους τον τουρισμό, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι το μόνο που χρειάζεται είναι οι υποδομές και παράλληλα η τοπική κοινωνία να σκεφτεί τι θα ήθελε να προβάλει από τη Χίο, ούτως ώστε να δημιουργηθεί και το αντίστοιχο περιεχόμενο.

Κλείνοντας, ανέφερε πως μέληλά τους είναι να δείξουν στον ξένο επισκέπτη τα συγκριτικά πλεονέκτημα της Χίου, καθώς είναι πάρα πολλά: «Αν καταφέρουμε να δείξουμε προς τα έξω τι ακριβώς είναι η Χίος τουριστικά, τότε θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα που θα φανεί σε 2-3 χρόνια στον τόπο σας», πρόσθεσε.

Τον λόγο πήρε και ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, τονίζοντας για ακόμα μία φορά ότι οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης του τόπου μας είναι τρεις – ναυτιλία, μαστίχα και τουρισμός – : «Όταν υπάρχει καλή συνεργασία με όλους τους φορείς του νησιού τότε και το αποτέλεσμα θα είναι άρτιο. Στόχος μας η Χίος να μπει στο μέλλον, στην τροχιά της ανάπτυξης με ένα τρόπο πρωτόγνωρο. Τα αλλάζουμε όλα, χτίζουμε τη νέα Χίο για τους δημότες και τα παιδιά μας», κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΧΙΟΣ

Σήμερα (23-04-2024), στο πλαίσιο ερευνών για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών, ενόψει των εορτών του Πάσχα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης...

Advertisement