Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Το «Μικρασιατικό Βελόνι…Μιλάει» από τον Σύλλογο ΑΡΤΙΟΝ για την Ημέρα της Γυναίκας

Με αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΡΤΙΟΝ παρουσιάζει το πρώτο βίντεο της σειράς ΄΄Το μικρασιάτικο βελόνι…μιλάει΄΄αφιερωμένο στις χιώτισσες κεντήστρες της καθ’ημάς Ανατολής και τους απογόνους τους που μετέφεραν την κεντητική τέχνη στη Χίο , τη διαφύλαξαν , βιοπορίστηκαν από αυτήν και τη διέδωσαν.

Η σειρά –ντοκουμέντο συμπεριλαμβάνεται στα αφιερώματα του ΄΄ΑΡΤΙΟΝ΄΄ για τον εορτασμό των 100 χρόνων της μικρασιατικής μνήμης ( έτη 2022-2023), καιθα διαρκέσουν έως το τέλος της φετεινής χρονιάς.

Η κεντητική στην Πόλη και τις ακτές της Ιωνίας συνέχισε μια βυζαντινή παράδοση αιώνων, τόσο μέσω των φημισμένων εργαστηρίων της, αλλά και χάριν στις τεχνίτριες- κεντήστρες και τις απλές νοικοκυρές που τα δημιουργήματά τους καταδεικνύουν το πηγαίο ταλέντο, τη φαντασία, την πνευματική καλλιέργεια και παιδεία, αν κρίνουμε από την ποικιλία, τον σχεδιασμό και την λεπτοδουλεμένη τεχνική τους.

Τα ασπροκεντήματα των Χίων γυναικών ήταν ονομαστά και αποτελούν έναν από τους πιο λαμπρούς κλάδους της λαϊκής τέχνης , φανερώνοντας και την αρχοντιά των κεντηστριών και των νοικοκυριών.

Για τη δημιουργία των ντοκιμαντέρ του ΄΄ΑΡΤΙΟΝ΄΄συνεργάστηκαν γυναίκες και άνδρες που ανέσυραν από τα μπαούλα των προσφύγων μανάδων και γιαγιάδων τους τα χρηστικά κεντήματα και προικιά τους, καθώς και συλλογικούς  φορείς που φρόντισαν για τη διατήρηση και διάδοση της χιώτικης κεντητικής τέχνης, προσφέροντας ποικίλα ερεθίσματα στις νεώτερες γενιές.

Στο πρώτο επεισόδιο που δημοσιοποιείται η απόγονος Κωνσταντινουπολιτών προσφύγων κα Κική Παπαγιαννάκη από τους Ολύμπους της Χίου παρουσιάζει τους οικογενειακούς θησαυρούς των κεντηστριών γιαγιάδων και της μητέρας της.

Ο Σύλλογος ΄΄ΑΡΤΙΟΝ΄΄ καλεί και άλλες κυρίες που θα ήθελαν να παρουσιάσουν στο ευρύτερο κοινό παρόμοια δημιουργήματα με βελόνι ή να διηγηθούν σχετικές ιστορίες μπορούν να επικοινωνήσουν με την Πρόεδρο του Συλλόγου κα Βάσω Κριτάκη, στο τηλ. 6937214208.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΥΟΔΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 30ῆς Μαρτίου 2024 καί ὥρα 17.30, στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου...

Advertisement