Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: ΠΕΣ/ΝΑΤ – Ασυγχώρητοι και Αμετανόητοι

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου

Το ΔΣ της Παγχιακής Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια και την συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων από την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

Συμμετέχοντας στο τριήμερο Εθνικό πένθος, με σεβασμό στην μνήμη των 57 αδικοχαμένων και των χαροκαμένων οικογενειών από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών δεν προβήκαμε σε καμμιά ανακοίνωση, παίρνοντας μέρος στην σιωπηρή διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Μαρτίου στην Χίο.

Το ατύχημα στα Τέμπη δεν ήταν άλλη μια κακιά στιγμή, είναι η συνέχεια πολύνεκρων τραγωδιών, του επιβατηγού/οχηματαγωγού «Εξπρές Σαμίνα» στην Πάρο, στα Τέμπη, στην Μάνδρα, στο Μάτι, στην Εύβοια, κ.α.

Ακούσαμε ότι στα Τέμπη η τραγωδία οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος, αλλά το ανθρώπινο λάθος δεν είναι η ριζική αιτία της καταστροφής, η ρίζα στα συστήματα που οδήγησαν στο ανθρώπινο λάθος. Αν οι ζωές 57 ανθρώπων εξαρτώνται από το αν ένας σταθμάρχης εν έτει 2023 θα πατήσει τον έναν ή τον άλλο μοχλό, τότε το ανθρώπινο λάθος είναι του Υπουργού Μεταφορών που εν έτει 2023 δεν έκανε τίποτα να αυτοματοποιήσει το σύστημα.

Η χώρα μας θρηνεί το χαμό 57 ανθρώπων που έγιναν θυσία στο βωμό μιας διαχρονικής εγκληματικής πολιτικής η οποία απαξίωσε τα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και είτε τα παρέδωσε σε επιχειρηματικούς Ομίλους είτε στο όνομα της μείωσης του κόστους απέλυσαν εργαζόμενους, αφήνοντας τεράστια κενά στην ασφαλή επάνδρωσή τους, κατακρεούργησαν τις οργανικές θέσεις μετατρέποντας σε ανασφαλή και επικίνδυνα μέσα συγκοινωνίας για τον λαό μας!

Δεν είναι ατύχημα, είναι έγκλημα που, πέρα από θλίψη, προκαλεί οργή και αγανάκτηση, για την πολιτική αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που παρά την πρόοδο των νέων τεχνολογιών, καθιστά ανύπαρκτα τα μέτρα ασφαλείας και μειώνει με δραματικές συνέπειες το εργατικό δυναμικό, στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, και αναδεικνύει αυτό που επαναλαμβανόμενα τόνιζαν και τονίζουν τα Ναυτεργατικά σωματεία και αφορά και την Ναυτιλία.

Οι ζημιές, οι Μηχανικές βλάβες, οι προσκρούσεις, οι προσαράξεις, οι φωτιές, και πολλά ακόμη σε συνδυασμό με την έξαρση των ατυχημάτων και δυστυχημάτων στους εργασιακούς χώρους στην Ναυτιλία φέρνουν στο προσκήνιο τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, την ανεπάρκεια στους ελέγχους, την κακή συντήρηση των πλοίων και το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η ακολουθούμενη πολιτική όλων των Κυβερνήσεων οι οποίες μειώνουν την οργανική σύνθεση των πλοίων δημιουργώντας συνθήκες υπερεργασίας, εντατικοποίησης και εργασιακής εξουθένωσης που αυτά με την σειρά τους οδηγούν σε κινδύνους για την ασφάλεια των Ναυτεργατών και των επιβατών των πλοίων. 

Η ΠΕΣ ΝΑΤ στήριξε και στηρίζει τους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων, και θεωρεί ότι οι διεκδικήσεις τους αποτελεί αναπόσπαστο μέρος και των αιτημάτων των Ναυτεργατών για ασφαλείς συγκοινωνίες στην Θάλασσα. 

Για τον λόγο αυτό στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία την Τετάρτη 8 Μαρτίου, παίρνοντας μέρος στην κινητοποίηση που θα γίνει στην είσοδο της Απλωταριάς στις 12 το μεσημέρι, και καλούμε τα Μέλη, τους Μάχιμους και τις οικογένειες τους να δώσουν βροντερό παρών, γιατί δεν είναι πλέον η ώρα της Σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα.

Πώς να σωπάσεις στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα της σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους.

Πώς να ξεχάσεις τα εφοπλιστικά εγκλήματα στην επιβατηγό ναυτιλία στα πλοία «EUROFERRY OLYMPIA», «NORMAN ATLANTIC», αλλά και σε προηγούμενα με τραγικά αποτελέσματα.

Πώς να αδιαφορήσουμε στις συνθήκες εργασίας, με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, με την εφαρμογή του ν.4150/2013 και των υπουργικών αποφάσεων στα επιβατηγά πλοία, που προκαλούν εντατικοποίηση της δουλειάς, με αποτέλεσμα τις επαγγελματικές ασθένειες, τα ατυχήματα, αλλά και το διαρκή κίνδυνο στην ασφάλεια της ζωής σε ναυτεργάτες, επιβάτες.

Πώς μπορούμε Ναυτεργάτες, Εργαζόμενοι, Συνταξιούχοι, να συνεχίσουμε να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, της Ε.Ε, που θυσιάζει την ανθρώπινη ζωή για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Να γίνουμε πρωταγωνιστές της ζωής μας με οργάνωση και αγώνα. Να μετατρέψουμε θλίψη και οργή σε αντίσταση και ανατροπή, εκτροχιάζοντας εμείς το τρένο της αντεργατικής πολιτικής, για ασφαλής συνθήκες εργασίας και δικαιώματα, που θα υπηρετούν τις ανάγκες των Ναυτεργατών.

Να γίνει υπόθεση όλων μας, το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί. Να δυναμώσουμε και να συντονίσουμε την πάλη μας για Σύγχρονες – Ασφαλείς – Φθηνές, Μαζικές Μεταφορές για το λαό.

Τελειώνοντας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΣ ΝΑΤ συγχαίρει το Δόκιμο Μηχανικό της ΑΕΝ/Μακεδονίας, Αλικανιώτη Ανδρέα, για την ανθρωπιά και την αυταπάρνηση, που επέδειξε και παρότι ο ίδιος τραυματισμένος, συνέβαλε στον απεγκλωβισμό συνανθρώπων μας από το τρένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΧΙΟΣ

Σήμερα (23-04-2024), στο πλαίσιο ερευνών για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών, ενόψει των εορτών του Πάσχα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης...

Advertisement