Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Αύριο η «πρεμιέρα» των χειμερινών εκδηλώσεων του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου

Μουσική, σινεμά και εκπαιδευτικά εργαστήρια σε ένα φεστιβάλ!

Στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού επιστρέφει το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου στην χειμερινή του έκδοση, από 16 έως 18 Φεβρουαρίου 2023, με ένα πολυπολιτισμικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει το διεθνούς φήμης σύνολο, Berlin Piano Trio, το ethno-jazz κουαρτέτο, Masaa, την προβολή της εμβληματικής ταινίας του Walt Disney,  Φαντασία και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και εφήβους.

Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, το νέο χειμερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει διεθνούς φήμης σολίστ, συνεργασίες με σημαντικούς φορείς, πρωτότυπες συμπράξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που αλλάζει τα είδη των εκδηλώσεών του, με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να ανανεώνεται η θεματολογία και να μπορεί να το παρακολουθήσει ευχάριστα το κοινό.

«Τα τελευταία χρόνια το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου έχει μία εξαίρετη δράση. Αποτελεί πλέον θεσμό για το νησί, καθώς οι διοργανωτές παρουσιάζουν ένα πλούσιο και πολυπολιτισμικό πρόγραμμα, ενώ προσεγγίζουν ελληνικούς και ξένους φορείς φέροντας εξαιρετικά αποτελέσματα για τον τόπο. Οι δράσεις του φεστιβάλ δεν αφορούν μόνο στο τοπικό κοινό αλλά προσελκύουν επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και από το εξωτερικό δίνοντας διεθνή χαρακτήρα στο νησί μας. Μέσα από τις δράσεις του στοχεύει στην προσέλκυση νέων παιδιών και παράλληλα να τα εκπαιδεύει πάνω στη μουσική. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει ο Δήμος Χίου, η Φιλαρμονική του Δήμου Χίου και το Μουσικό Σχολείο Χίου. Πραγματικά είμαι κάτι διαφορετικό που είχαμε χρόνια να το δούμε στη Χίο μας», σημείωσε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Χίου «Ομήρειο», κ. Δημήτρης Μάντικας, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να παρευρεθούν στις ξεχωριστές εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου.

Το πρόγραμμα της χειμερινής έκδοσης του 7ου Μουσικού Φεστιβάλ Χίου παρουσίασαν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του φεστιβάλ, Όλγα Holdorff Mυριαγκού και Λευτέρης Βενιάδης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, «πως το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου δεν επικεντρώνεται σε ένα είδος μουσικής καθώς στόχο έχει να παρουσιάσει διακεκριμένους καλλιτέχνες στο είδος τους. Ετσι, το κοινό της Χίου θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά το ethno-jazz κουαρτέτο, Masaa, οι οποίοι έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα συνδυάζοντας την αραβική ποίηση με τη σύγχρονη τζαζ, ενώ την επόμενη μέρα το παγκόσμιας κλάσης σχήμα Berlin Piano Trio,  μέλος του οποίου είναι και το πρώτο βιολί της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, θα παρουσιάσει συναυλία μουσικής δωματίου σε έργα Μέντελσον και Ντβοράκ.  Η χειμερινή έκδοση του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου ανοίγει αυλαία με την εμβληματική ταινία του Walt Disney, Fantasia, ενώ το τριήμερο των εκδηλώσεων περιλαμβάνει και εκπαιδευτικό εργαστήριο με τους Μαθητές του Μουσικού Σχολείου, της Φιλαρμονικής Δήμου Χίου και με παιδιά πρόσφυγες, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε μουσική διδασκαλία Ανδριάννας Νεαμονίτη», υπογράμμισαν.

Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε η συνεργασία μεταξύ της Κρατικής Χορωδίας του Καθεδρικού Ναού του Βερολίνου του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου και του Μουσικού Σχολείου Χίου, το οποίο πραγματοποιείται με την επιχορήγηση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Μια ιδέα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, όταν μετά από πρόσκληση των καλλιτεχνικών διευθυντών, τον Οκτώβριο του 2021, η Κρατική Χορωδία του Καθεδρικού Ναού του Βερολίνουεπισκέφθηκε το νησί της Χίου όπου συμμετείχε σε συναυλίες και μουσικοθεατρικές παραστάσεις από κοινού με τους νέους της χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Χίου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Σε συνέχεια αυτής της πρώτης συνάντησης, η Κρατική Χορωδία του Καθεδρικού Ναού του Βερολίνου θαυποδεχθεί με τη σειρά της το Μουσικό Σχολείο Χίου στο Βερολίνο από τις 6 έως τις 13 Μαρτίου για μια εβδομάδα με κοινές πρόβες, συναντήσεις, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Με τη σειρά του, ο διευθυντής του μουσικού σχολείου Αναστάσιος Κουτσοδόντης ανέφερε πως «η προσδοκία τόσο των καθηγητών όσο και των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Χίου από την επίσκεψή τους στο Βερολίνο σχετίζεται με την βελτίωση των μουσικών τους δεξιοτήτων μέσα από τη συνεργασία με μία από τις καλύτερες χορωδίες στον κόσμο, ενώ η εμπειρία της ανταλλαγής πολιτισμών είναι ένας πολύτιμος οδηγός προς το σεβασμό, τη διαφορετικότητα και την αλληλεγγύη», επισήμανε. 

Κλείνοντας, ο καθηγητής Μιχάλης Πιλαβάς συμπλήρωσε πως «οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου θα δώσουν μια εικόνα των μουσικών παραδόσεων της Ελλάδας, του Βορείου Αιγαίου και της Χίου δίνοντας έμφαση στο ρεμπέτικο, ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίσουν την πλούσια χορωδιακή παράδοση του Βερολίνου», δήλωσε.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου:

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου

WALT DISNEY’S FANTASIA (1940)
Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου | 18:30
Κινηματογραφική προβολή σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου

Ελεύθερη είσοδος

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου

MASAA: ΟΤΑΝ Η ΑΡΑΒΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΖΑΖ
Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου | 21:00

Rabih Lahoud, τραγούδι
Marcus Rust, τρομπέτα
Reentko Dirks, κιθάρα με διπλό λαιμό
Demian Kappenstein, ντραμς

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ / 7 ευρώ (μειωμένο)

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου

BERLIN PIANO TRIO
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΣΕ ΕΡΓΑ MENDELSSOHN KAI DVOŘÁK
Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου | 21:00

Nikolaus Resa, πιάνο
Krzysztof Polonek, βιολί
Katarzyna Polonek, τσέλο

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ / 7 ευρώ (μειωμένο)

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ υπογράφουν οι Olga Holdorff Μυριαγκού και ο Λευτέρης Βενιάδης.

Προπώληση εισιτηρίων: 

TICKET SERVICES
τηλεφωνικά: 210 7234567
online: ticketservices.gr

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΥΞΙΔΑ
Απλωταριάς 34, Χίος

Περισσότερες πληροφορίες: www.chiosmusicfestival.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το ατύχημα σημειώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας όταν ένα καλώδιο κόπηκε από τρόλεϊ και έπεσε σε τουριστικό δυόροφο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 6 ελαφρά τραυματίες,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στόχος είναι η από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων λύσεων στον τομέα της τεχνολογίας μπαταριών υψηλής τάσης για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (BEV). Τα αποτελέσματα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Είναι ο δεύτερος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων Ιστορικών Αυτοκινήτων, μετά την απόλυτα επιτυχημένη και εμβληματική Ριτσώνα και θα...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε ηλικία 86 ετών πέθανε, σήμερα το πρωί, ο σπουδαίος ηθοποιός, Γιάννης Φέρτης, που είχε πρωταγωνιστήσει στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Γεννημένος...

Advertisement