Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: ΠΕΣΝΑΤ – «Να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο τερατούργημα κυβέρνησης – εφοπλιστών! για νέο ΚΙΝΔ»

Ανακοίνωση ΠΕΣ-Ν.Α.Τ Χίου 

Το νομοσχέδιο το οποίο έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ για το νέο ΚΙΝΔ είναι ενταγμένο στην στρατηγική κυβέρνησης- εφοπλιστών για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των Ναυτιλιακών επιχειρήσεων και στο παραπέρα χτύπημα των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων με κορυφαίο την απροκάλυπτη υπονόμευση των ΣΣΕ!

Το νομοσχέδιο έκτρωμα αποτελεί συνέχεια της πολιτικής για ενίσχυση των προνομίων του εφοπλιστικούκεφαλαίου, των αντεργατικών νόμων 4150/2013, 4714/2020 και επιβάλλει την γραμμή «των διεθνώνκρατούντων» για το κατρακύλισμα των μισθών και των δικαιωμάτων στα κατώτατα επίπεδα που έχειθεσμοθετήσει η Διεθνής Ναυτική Σύμβαση (MLC 2006) η οποία κυρώθηκε από τη χώρα μας το 2012!

Θανάσιμο πλήγμα στις ΣΣΕ και στα εργασιακά δικαιώματα των Ναυτεργατών, Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εφοπλιστών το οποίο υπονομεύει το σύνολο των δικαιωμάτων μας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων!

Οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΝΟ είναι βαρύτατες για την συναίνεση που προσφέρει στο επιχειρούμενο έγκλημα σε βάρος των Ναυτεργατών!

Οι αλλαγές στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του ΥΕΝ για τον ΚΙΝΔ που ήδη έχουν ενσωματωθεί στο άρθρο 100Α του ΚΔΝΔ είναι βαθύτατα αντιδραστικές και μέσα από αυτές επιδιώκεται η Σύμβαση Ναυτολόγησης, τα δικαιώματα των Ναυτεργατών, οι όροι εργασίας να ρυθμίζονται στο εξής σύμφωνα με την MLC!

Αυτό το τερατώδες μεσαιωνικό, εργασιακό μοντέλο που σε συμφωνία με τους συμβιβασμένους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους ITF – ΠΝΟ θεσμοθέτησε ο 4714/2020, κυβέρνηση – εφοπλιστές το επέκτειναν στην ποντοπόρο Ναυτιλία και έχει πλέον εφαρμογή για τα ελληνικά πληρώματα και τους Αξιωματικούς, Γ΄ Πλοίαρχο, Γ΄ Μηχανικό, μη εξαιρουμένου και του Α΄ Πλοιάρχου!

Ήδη στο σύνολο των πλοίων ελληνικής σημαίας οι πλοιοκτήτες τροποποίησαν τις εγκριτικές πράξειςενσωματώνοντας τις αντεργατικές αλλαγές!

Ο κίνδυνος είναι άμεσα ορατός οι αλλαγές που επιφέρει ο νέος ΚΙΝΔ να εφαρμοστούν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και σε όλους τους Ναυτεργάτες!

Εάν ψηφιστεί αυτό το τερατούργημα τότε μισθοί, άδειες, ώρες εργασίας, ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στέλνονται στο καλάθι των αχρήστων και οι εφοπλιστές δεν θα έχουν κανένα λόγο να διαπραγματευτούν και να υπογράψουν κλαδική συλλογική σύμβαση!

Μπροστά σε αυτές τις δυσμενέστατες εξελίξεις και στην απαράδεκτη συνδικαλιστική συναίνεση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ οφείλουμε να επισημάνουμε, απευθυνόμενοι προς όλους τους Ναυτεργάτες ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να αποτελέσουν το κυρίαρχο αίτημα – διεκδίκηση στην απεργία στις 8 και 9 Φλεβάρη η οποία πρέπει να είναι μια μάχη για την απόσυρση του νέου ΚΙΝΔ!

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα της Βουλής να πάρουν σαφή θέση καταδικάζοντας τον χαρακτήρα τουνομοσχεδίου, να απαιτήσουν την απόσυρση του, να μην συναινέσουν στην επαναφορά του εργασιακού μεσαίωνα στα δικαιώματα των Ναυτεργατών!

Απαιτούμε την επείγουσα έκτακτη συνεδρίαση της ΠΝΟ προκειμένου να επαναδιαμορφώσει την θέση της για το αντιδραστικό νομοθέτημα το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στην Βουλή κατά την διάρκεια της προκηρυγμένης απεργίας!

Καλούμε όλους τους Ναυτεργάτες να ξεσηκωθούν, να βρεθούν στην πρώτη γραμμή, στους καταπέλτες των καραβιών στην Πανελλαδική απεργία να απαιτήσουν την κλιμάκωση της, να διεκδικήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου, την υπογραφή ΣΣΕ που θα αντιστοιχούν στις σημερινές σύγχρονες ανάγκες τους!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σημαντική διάκριση πέτυχαν οι Ελληνίδες αθλήτριες ξιφασκίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Σιντ Νίκλαας στη Φλάνδρα του Βελγίου. Συγκεκριμένα η Δώρα Γκουντούρα και η Δέσποινα...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ γνωστοποίησε την αποστολή της Εθνικής του ομάδας για τα προκριματικά του Euro 2024, με τον “CR7” να είναι μέσα σε αυτή...

ΕΘΝΙΚΑ

«Πράσινο φως» έδωσαν χθες, Παρασκευή (17/3) οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, για την πώληση επιθετικών αμφίβιων οχημάτων στην Ελλάδα. Η έγκριση της...

ΕΘΝΙΚΑ

Η Τουρκία θα αναβαθμίσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αίγυπτο σε επίπεδο πρεσβευτή, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή...