Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: ΕΠΠΟΧΙ – Πολιτιστικός περίπατος στη “Φτωχεια Προκυμαία”

Το ΕΠΠΟΧΙ σας προσκαλεί την Κυριακή 5/2/23 κ ώρα 12.00, ελπίζοντας ότι θα έχει ήλιο, έστω και με δόντια, σε έναν μικρό περίπατο στη Φτωχειά Προκυμαία, όπου θα σας παρουσιάσουμε τρία εκθέματα του Ανοιχτού Μουσείου Χίου.

Για το πρώτο έκθεμα, του οποίου το λήμμα στο Ανοιχτό Μουσείο Χίου έχει επιμεληθεί ο σπηλαιοεξερευνητής – γεωδίφης Κώστας Μάγκος και είναι τα απολιθώματα αμμωνιτών, από τα αρχαιότερα στον ελλαδικό χώρο, τα οποία θα δείτε στον βορινό λιμενοβραχίονα, θα μιλήσει η Δήμητρα Λαμπρέτσα, εκπαιδευτικός – εικαστικός με εξειδίκευση στις αναπαραστάσεις αρχαιολογικών και παλαιοντολογικών ευρημάτων.

Για το δεύτερο έκθεμα, Φτωχειά Προκυμαία κ Ρεξ θα μιλήσουν οι άνθρωποι που επιμελήθηκαν το λήμμα τους, ο συντηρητής έργων τέχνης Βαγγελης Χαρίτος και η αρχιτέκτονας Ελένη Μπουμπάρη.

Επίσης, προσκεκλημένοι μας να μιλήσουν είναι: για την οικονομική και κοινωνική λειτουργία της Φτωχειας Προκυμαίας ο Κώστας Ζαφείρης, ιστορικός, ενώ αναμνήσεις και βιώματά του από τη ζωή και την εργασία του στην περιοχή της Φτωχειάς προκυμαίας θα μοιραστεί μαζί μας ο Μίμης Μουτσάτσος που διατηρούσε επί πολλά έτη μηχανουργείο εκεί.

Για το τρίτο έκθεμα, Βομβαρδισμός του Wirill, που έγινε στις 7/2/1944, με αναφορά και στη Χίο της Κατοχής, θα μιλήσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου “Χίος, η ζωή στην Κατοχή” Δημ. Φρεζουλης. Επίσης, λογοτεχνική προσέγγιση της ιστορίας μέσα από το βιβλίο του Ήλιος με δόντια, θα παρουσιάσει ο συντονιστής του ΕΠΠΟΧΙ και επιμελητής του λήμματος του εκθέματος αυτού Γιάννης Μακριδάκης.

Στην αρχή του μικρού περιπάτου μας θα γίνει αναφορά στο εγχείρημα του Ανοιχτού Μουσείου Χίου, το οποίο πραγματώνεται από το ΕΠΠΟΧΙ σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο 82100architects Τερέζα Γαλατουλα- Ελένη Μπουμπάρη κ με την οικονομική συμβολή του Λιμενικού ταμείου για τα εκθέματα που βρίσκονται στην ζώνη λιμένος.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, ώρα 12 το μεσημέρι

Σημείο συνάντησης : Μπούρτζι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ελλάδα προχώρησε πρόσφατα σε μια ακόμη μεταρρύθμιση για την ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας, την 14η από το 2019, επιβεβαιώνοντας ότι η...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

Advertisement