Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Συστάσεις Ιατρικού Συλλόγου για τις λοιμώξεις – Αναλυτικά τα μέτρα προστασίας

O Ιατρικός Σύλλογος Χίου υπενθυμίζει τους τρόπους προστασίας απέναντι στις λοιμώξεις του Covid-19, της γρίπης και του ιού RSV, καλώντας τους πολίτεςνα εμβολιαστούν, να χρησιμοποιούν μάσκα σε κλειστούς χώρους, να επικοινωνούν με τον θεράποντα ιατρό τους είτε έχουν συμπτώματα είτε όχι όπως και να τηρούν την υποχρεωτική καραντίνα για τον Covid-19.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Χίου:

Όπως όλοι γνωρίζουμε, διανύουμε περίοδο έξαρσης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Πανελλαδικά αλλά και στο νησί μας τα περιστατικά covid-19, γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV, είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στην κοινότητα σημαίνει και αυξημένο αριθμό νοσηλειών στα νοσοκομεία, σημαίνει και αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ με πιο βαριά συμπτωματολογία, αλλά ιδιαίτερα για τα κρούσματα covid-19 σημαίνει και πιο πολλά περιστατικά με τις επιπλοκές που συνεπάγεται η συγκεκριμένη λοίμωξη για σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων. Δυστυχώς η χώρα μας συνεχίζει να πληρώνει ένα υψηλό τίμημα σε νεκρούς καθημερινά από τον ιό covid-19 γεγονός που δεν δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό. Ο Ι.Σ. Χίου έρχεται άλλη μια φορά να υπενθυμίσει τους τρόπους προστασίας απέναντι στις συγκεκριμένες λοιμώξεις.

Η «επικαιροποίηση» του εμβολιασμού, για τις πληθυσμιακές ομάδες που προβλέπουν οι διεθνείς επιστημονικές οδηγίες, είναι ο βασικός παράγοντας που μειώνει την πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης, που μειώνει δραστικά την πιθανότητα του συνδρόμου long covid, αλλά και την πιθανότητα μεσοπρόθεσμων σοβαρών επιπλοκών από τη λοίμωξη. Δυστυχώς οι ρυθμοί του εμβολιασμού έχουν μειωθεί και πολλοί συμπολίτες μας έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το 6μηνο που θεωρείται το προβλεπόμενο διάστημα για να τον επανεμβολιασμό.

Η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, ιδιαίτερα από άτομα που είναι επιρρεπή σε βαριά νόσηση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί ένα από τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας. Εξακολουθεί δε, να είναι υποχρεωτική για όλους τους υγειονομικούς χώρους (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ιατρεία, γηροκομεία). 

Οι αναπνευστικοί ιοί είναι αερομεταφερόμενοι, μεταδίδονται πιο εύκολα σε συνθήκες συγχρωτισμού, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες που βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους και γι αυτό έχει μεγάλη σημασία ο καθαρισμός του αέρα των χώρων αυτών με κάθε πρόσφορο μέσο (άνοιγμα παραθύρων, καθαριστές αέρα). 

Οι ασθενείς, είτε συμπτωματικοί, είτε ασυμπτωματικοί, θα πρέπει να επικοινωνούν με το θεράποντα ιατρό τους ώστε να αξιολογούνται και να λαμβάνουν οδηγίες για την προβλεπόμενη θεραπευτική αγωγή όταν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο. Τόσο στη λοίμωξη covid-19, όσο και στη γρίπη, αν χρειαστεί να δοθεί αντιική αγωγή, αυτό θα πρέπει να γίνει έγκαιρα για να έχει αποτέλεσμα. Επίσης μεγάλη σημασία έχει η παρακολούθηση του ασθενούς για την αξιολόγηση επιπλοκών των νόσων αυτών, για όσο διάστημα κριθεί ως απαραίτητο.

 Ιδιαίτερα για τον covid-19 επισημαίνουμε την υποχρεωτική καραντίνα  που θα πρέπει να παραμένει ο ασθενής, ώστε να μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου θεωρώντας υποχρέωσή του την έγκυρη επιστημονική ενημέρωση της κοινής γνώμης, απευθυνόμενος στην ατομική ευθύνη των πολιτών, δεν παύει να θεωρεί πως  οι μεγαλύτερες ευθύνες και υποχρεώσεις ανήκουν στην πολιτεία. Τόσο για την προώθηση, με κάθε δόκιμο και επιστημονικό τρόπο των εμβολιασμών, όσο και για την στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας, που με τις επιπτώσεις της πανδημίας και των «επιπλοκών» της, φανερώνει περίτρανα τις συνέπειες των χρόνιων και σοβαρών ελλείψεών του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Ακόμα και η σφαίρα δεν τόλμησε να τον χτυπήσει! Αν  για κάποιο λόγο είχε καταφέρει ο εκτελεστής να δολοφονήσει τον...

ΧΙΟΣ

Το Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς «Η Πρόοδος», σας προσκαλεί στη μουσικοθεατρική παράσταση – αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο τραγούδι και στην ιστορία του, με τίτλο «Κάτσε ν’...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σᾶς  γνωρίζουμε  ὅτι  ἡ Ἱερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν, μέ τήν εὐκαιρία τῶν ἐπετειακῶν ἐκδηλώσεων γιά τήν συμπλήρωση 50 χρόνων ἀπό τήν εἰσβολή τῶν Τούρκων...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ενημερώνει ότι ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου της άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους στο εν θέματι ψηφιακό αποθετήριο από...

Advertisement