Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Υπερβαρικό Οξυγόνο – Διαβήτης (95% αποτροπή στον ακρωτηριασμό των άκρων)

Η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΧΙ.με έγγραφα της στους αρμόδιους έχει προτείνει να τοποθετηθεί Θάλαμος Υπερβαρικού Οξυγόνου (Θάλαμος Αποσυμπίεσης) ο οποίος να τοποθετηθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου. Ο παραπάνω θάλαμος θεραπεύει πληθώρα παθήσεων γιαυτό και το ΔΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ενημέρωση του προσωπικού που βρίσκονται ιδιαίτερα στο Βόρειο Αιγαίο. 

Υπερβαρικό Οξυγόνο – Διαβήτης 

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ (ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΕΛΚΟΣ)

Διαβητικό έλκος είναι η ιστική βλάβη που δημιουργείται στο δέρμα ή και τον υποδόριο ιστό, ακόμη και στους εν τω βάθει ιστούς (μυς, τένοντες, αρθρώσεις, οστά). Μπορεί να εμφανιστεί αυτόματα ή μετά από τραυματισμό. Κάθε έτος το 2% – 3% των διαβητικών ασθενών θα εμφανίσει έλκος, ενώ περισσότερο από 15% των ασθενών αυτών θα εμφανίσει χρόνιο έλκος κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Το διαβητικό έλκος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επιπλοκές του διαβήτη αλλά και τη συχνότερη αιτία νοσηλείας και αναπηρίας στα διαβητικά άτομα, πάνω από το 28% των ατόμων που παρουσιάζουν διαβητικό έλκος, καθ’ έτος,  οδηγούνται σε ακρωτηριασμό.

Η αιτιοπαθογένεια του διαβητικού έλκους σχετίζεται με τις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη (διαβητική περιφερική νευροπάθεια, διαβητική περιφερική αρτηριοπάθεια, διαβητική οστεοαρθροπάθεια, αιμμορεολογικές διαταραχές). Ο σακχαρώδης διαβήτης, λόγω της βλαπτικής επίδρασης που έχει από τις αυξημένες τιμές του σακχάρου στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών του οργανισμού, προσβάλλει όλες τις αρτηρίες προκαλώντας αρτηριοσκλήρυνση. Οι μεγαλύτερες όμως βλάβες προκαλούνται στα τριχοειδή αγγεία (τα οποία ενώ φυσιολογικά βρίσκονται σε όλα τα όργανα του σώματος, λόγω του διαβήτη η πυκνότητα τους φθίνει) μέσω των οποίων γίνεται και η μεταφορά του οξυγόνου από το αίμα στους ιστούς.

Θεραπεία

     Τα διαβητικά έλκη είναι εξαιρετικά δύσκολο να επουλωθούν και απαιτούν μια πολυτομεακή προσέγγιση.

  • Εκτίμηση της συνολικής κατάστασης του ασθενούς.
  • Αποφόρτιση του μέλους.
  • Χειρουργικός καθαρισμός του τραύματος και αφαίρεση των νεκρών ιστών.
  • Κλινικοεργαστηριακός έλεγχος για τον εντοπισμό και την εκτίμηση της βαρύτητας της λοίμωξης (λήψη καλλιεργειών από το έλκος, έλεγχος για συνύπαρξη οστεομυελίτιδας).
  • Φαρμακευτική αντιμετώπιση της φλεγμονής.
  • Επιθέματα.
  • Επαναγγείωση.
  • Υπερβαρικό οξυγόνο

Tα διαβητικά έλκη συχνά επιμολύνονται το γεγονός αυτό αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα ακρωτηριασμού. Η λοίμωξη του διαβητικού ποδιού είναι δυνητικά απειλητική για την ακεραιότητα του σκέλους ακόμη και για τη ζωή του ασθενούς. Για το λόγο αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και επιθετικά. Η λοίμωξη οφείλεται σε ένα μικρόβιο το οποίο αυξάνεται και πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα σε περιβάλλον με χαμηλή πίεση οξυγόνου, όπως είναι οι ιστοί με φτωχή αιματική κυκλοφορία. Η θεραπεία θα πρέπει να στοχεύει στην όσο το δυνατό πιο γρήγορη εξολόθρευση ή τουλάχιστον ελάττωση του πολλαπλασιασμού των μικροβίων. Οι επιφανειακές λοιμώξεις συνήθως οφείλονται σε Gram θετικούς μικροργανισμούς (στρεπτόκοκκους, σταφυλόκοκκους), ενώ στις εν τω βάθει λοιμώξεις η χλωρίδα είναι πολυμικροβιακή και αποτελείται από Gram θετικά και αρνητικά (κολοβακτηρίδια, πρωτέας, ψευδομονάδα) καθώς και από αναερόβια. 

Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο

Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο (ΘΥΒΟ) είναι η αναπνοή 100% Οξυγόνου εντός ειδικού χώρου – θαλάμου αποσυμπίεσης, όπου η περιβάλλουσα πίεση αυξάνεται σε επίπεδο άνω της μίας (1) ατμόσφαιρας (πίεση στο επίπεδο της θάλασσας). 

Η ΘΥΒΟ χρησιμοποιείται διεθνώς από ετών για τη θεραπεία του «διαβητικού ποδιού» με πολύ καλά αποτελέσματα. Οι παθήσεις του άκρου ποδός είναι ανάμεσα στις πιο επώδυνες επιπλοκές του διαβήτη και περιλαμβάνουν ποικίλες οντότητες, όπως νευροπάθεια, αγγειοπάθεια, νευροαρθροπάθεια, έλκος, λοίμωξη κα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχουν προηγηθεί φαινόμενα από την μικροαγγειοπάθεια και την τοπική υποξία (πολύ συχνά εμφανίζεται έλκος, πληγή που δεν επουλώνεται). Το τραύμα (έλκος) στο «διαβητικό πόδι» δεν εμφανίζεται αυτόματα, αλλά ξεκινά λόγω τραυματισμού που περνά απαρατήρητος από τον ασθενή. Το προσβεβλημένο πόδι δεν έχει την αντίστοιχη αίσθηση του πόνου λόγω της νευροπάθειας. Ξέροντας πως οι περιβάλλοντες ιστοί στο διαβητικό πόδι είναι υποξικοί, είναι επόμενο και φυσικό να βοηθούνται σημαντικά αυτά τα προβλήματα από τη Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο, κάτι που θεωρείται σήμερα δεδομένο και αποδεδειγμένο από πολλές μελέτες. Επιπρόσθετα, ορισμένα αντιβιοτικά, παρουσιάζουν συνέργεια με το οξυγόνο που μόνο αυτή η θεραπεία μπορεί να προσφέρει σε υποξικές (και άρα ανθεκτικές στη λοίμωξη) περιοχές.

Η υπεροξία που επιτυγχάνεται κατά την Υπερβαρική Οξυγονοθεραπεία έχει πολλές θετικές επιδράσεις στο «διαβητικό πόδι» που οδηγούν στην επιτυχή έκβαση και στις περισσότερες περιπτώσεις επούλωση, καθώς:

  • Προκαλεί αγγειοσύσπαση ελαττώνοντας το οίδημα.
  • Επαυξάνει τη «φονική» ικανότητα των λευκοκυττάρων ενάντια στους μικροοργανισμούς.
  • Αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου μέσω των ινοβλαστών και προάγει τη νέο-αγγειογένεση (δημιουργία νέων μικρών αγγείων), δημιουργώντας συνθήκες αποτελεσματικής μικροκυκλοφορίας, τόσο στο πάσχον όσο και στο «υγιές» (χωρίς εμφανές έλκος – πληγή) πόδι.
  • Έχει μικροβιοκτόνο και μικροβιοστατική δράση, ενώ παρουσιάζει συνέργεια με κάποια αντιβιοτικά.

Συνοψίζοντας, η ΘΥΒΟ χρησιμοποιείται με επιτυχία σε όλο το φάσμα των προβλημάτων του «διαβητικού ποδιού», ειδικά σε περίπτωση που:

  1. έχει εμφανισθεί έλκος στον άκρο πόδα. Ταχεία και αποτελεσματική επούλωση είναι μεγάλης σημασίας, ενώ η νεοαγγειογένεση που επιφέρει η Υπερβαρική Οξυγονοθεραπεία βοηθά σε βάθος χρόνου,
  2. εμφανισθούν σημεία ισχαιμίας στο πόδι,
  3. υπάρχει λοίμωξη μαλακών μορίων στο πόδι με ή/και χωρίς εμφανές έλκος,
  4. έχει διαγνωσθεί οστεομυελίτιδα, σε συνδυασμό με αντιβιοτικά,
  5. υπάρχει αρθροπάθεια Charcot, για ανακούφιση συμπτωμάτων και βελτίωση κινητικότητας για αποφυγή επιπλοκών.

Η Υπερβαρική Οξυγονσυμαντηκότερο  οθεραπεία είναι συμπληρωματική θεραπεία και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την καλή φροντίδα της πληγείσας περιοχής. Τέλος το σημαντικότερο όλων είναι ότι το μέσο ποσοστό διάσωσης άκρων είναι 94% μετά από θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο, σε σύγκριση με 46% μετά από τη συμβατική θεραπεία. Η Υπερβαρική Οξυγονοθεραπεία αποτελεί ένα αποδοτικό συμπλήρωμα της βασικής αντιμετώπισης του τραύματος σε ασθενείς με ισχαιμικά διαβητικά έλκη ποδιών καθώς αυξάνεται μέχρι και είκοσι (20) φορές η ποσότητα του οξυγόνου που μεταφέρεται από το αίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement